Skip to main content

SUKAN OLIMPIK : MENUNGGU KEHADIRAN SEPAK TAKRAW.

Akhirnya sukan Olimpik ke 28 telah bermula di Tokyo pada 23 Julai lepas dan akan melabuhkan tirainya pada 8 Ogos ini. Sukan kali ini merupakan kejayaan bagi Jepun kerana bertegas mahu meneruskannya dan terpaksa melaksanakan pelbagai langkah-langkah untuk memastikan temasya sukan kali ini selamat ketika pandemik Covid-19 sedang melanda. 

Apabila tarikh asal temasya ini ditangguhkan kepada tahun ini, ramai yang masih tidak percaya temasya ini dapat berlangsung. Darurat telah diisytiharkan beberapa kali untuk bandaraya dan wilayah tertentu di Jepun akibat kes Covid-19 yang meningkat. Pada 8 Julai, 2 minggu sebelum majlis pembukaan, Perdana Menteri Yoshihide Suga telah mengumumkan Tokyo akan diletakkan di bawah perintah darurat untuk kali keempat dan kali ini sehingga 22 Ogos. Ketika sukan ini berlangsung, kerajaan Jepun telah menambah bilangan kawasan-kawasan yang diletakkan di bawah perintah darurat. 

Kejayaan temasya sukan kali ini mungkin akan diukur berdasarkan kejayaan penganjur mengawal kesan pandemik. Walau bagaimanapun statistik pada 30 Julai lepas mendedahkan 220 orang termasuk 20 orang atlet telah disahkan positif Covid-19. Tokyo 2020 akan diingat sama ada sebagai satu kejayaan manusia menewaskan Covid-19 atau satu bencana akibat kedegilan manusia.

Walaupun ketika pandemik, kemeriahan Tokyo 2020 tidak berkurangan berbanding dengan temasya-temasya sebelum ini. Walaupun penonton adalah dihadkan namun jumlah atlet sekitar 11,000 orang adalah lebih kurang sama seperti di Rio de Janeiro pada tahun 2016. Bilangan negara juga lebih kurang sama seperti di Rio. Tetapi jumlah sukan yang dipertandingkan bertambah dari 28 kepada 33 dengan itu jumlah acara juga bertambah dari 306 kepada 339. Sukan-sukan baharu adalah sofbol ( softball ), karate, surfing ( selancar ),  papan luncur ( skateboarding ) dan sukan memanjat ( sport climbing ).

Bagi negara kita, harapan untuk meraih pingat adalah tertumpu kepada 3 sukan walaupun sukan-sukan lain tidak boleh ketepikan. Sukan-sukan itu adalah badminton, lumba basikal ( trek ) dan akuatik ( terjun ). Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican pada 21 Julai lepas mengumumkan sasaran negara adalah 3 pingat. Di Rio empat tahun lepas, Malaysia meraih 5 pingat dengan 3 pingat perak dari badminton, 1 pingat perak dari akuatik ( terjun ) dan 1 gangsa dari lumba basikal ( trek ).

Malaysia telah mendapat pingat pertama Sukan Olimpik di Barcelona tahun 1992. Razif Sidek dan Jalani Sidek telah memenagi pingat gangsa dalam acara bergu lelaki sukan badminton. Sejak di Barcelona, Malaysia telah berjaya memenangi pingat 7 pingat perak dan 5 pingat gangsa. 9 dari 12 pingat itu adalah dari badminton.

Badminton mula dipertandingkan di Olimpik sejak 1992. Cukup menghairankan sukan yang popular di Asia dan beberapa negara Eropah seperti Denmark dan England terpaksa menunggu hampir 100 tahun dari temasya yang pertama sebelum dipertandingkan. Walhal terdapat banyak pertandingan-pertandingan badminton di peringkat dunia seperti Piala Thomas sejak tahun-tahun 40an. Sementara kejohanan All England telah wujud sejak sebelum Perang Dunia Kedua.

Bagi mereka yang percaya kepada teori konspirasi sudah tentu akan menuduh ini adalah satu konspirasi untuk menafikan negara negara-negara Asia seperti Malaysia dan Indonesia. Piala Thomas dan kejohanan All England di kuasai oleh mereka dan jika badminton menjadi sukan Olimpik sudah tentu pungutan pingat akan dibolot oleh mereka.

Satu lagi sukan popular yang tidak dipertandingkan di sukan Olimpik adalah skuasy. Sekali lagi ini menyokong teori konspirasi. Malaysia dengan Nicol David, juara dunia 8 kali, sudah tentu berupaya memenangi banyak pingat emas jika skuasy dipertandingkan di Olimpik. Sementara juara dunia 6 kali, Jahangir Khan dan juara dunia 8 kali, Jansher Khan, sudah tentu juga akan membolot emas untuk Pakistan.

Kehadiran sukan-sukan baharu berupaya menjadikan Olimpik ini lebih inklusif. Walau bagaimanapun kecuali karate sukan-sukan tersebut adalah sukan-sukan yang berasal dari Barat. Bagaimana pula sukan dari Asia seperti sepak takraw yang popular di Asia? 31 persekutuan kebangsaan bergabung dengan Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa ( ISTAF ). Mereka bukan terdiri dari negara-negara Asia sahaja tetapi dari  Eropah seperti Jerman dan Perancis, dari Amerika Utara seperti Amerika Syarikat dan Kanada, dan juga dari Amerika Selatan seperti Brazil dan Colombia. Ini membuktikan sukan ini adalah sukan global bukan sukan kampung.

Dato Iskandar Abdul Samad
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan ( REACH )
2 Ogos 2021

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un