Skip to main content

NEGARAKU, KELUARGAKU.

Saya pernah menjadi tuan rumah bagi pihak kerajaan negeri Selangor kepada perwakilan dari wilayah Catalonia, Sepanyol semasa saya merupakan Exco Kerajaan Negeri. Mungkin kerana perkara-perkara yang dibincang adalah melibatkan perancangan dan perumahan maka saya telah diarah untuk menyambut kumpulan tersebut yang sedang mengadakan lawatan ke Malaysia.

Ketika itu sedang berlaku krisis di antara kerajaan Catalonia dan kerajaan pusat di Sepanyol apabila kerajaan Catalonia telah mengadakan referendum bagi penduduk memilih sama ada mahu merdeka dari Sepanyol. Ibu negeri Catalonia adalah Barcelona di mana terdapat kelab bolasepak yang terkenal itu.

Referendum tahun 2017 itu telah dianggap haram oleh kerajaan Sepanyol dan anggota kerajaan wilayah tersebut telah ditahan dan ada yang telah melarikan diri ke luar negara. 

Di dalam pertemuan tersebut saya telah cuba bertanya tentang gerakan kemerdekaan mereka. Saya telah juga cuba mendapat reaksi mereka tentang kerajaan Sepanyol yang telah menahan pemimpin kerajaan mereka. Tetapi dalam perbincangan kami, tidak sedikit pun mereka mengecam kerajaan Sepanyol walaupun kerajaan tersebut bertindak tegas terhadap gerakan kemerdekàan mereka. Terdapat perbezaan di antara mereka tetapi mereka seolah-olah cuba menjaga nama kerajaan pusat di mata orang luar.

Ini bukan kali pertama saya melalui pengalaman seperti itu. Saya pernah mengadakan perbincangan dengan kerajaan-kerajaan negeri di mana parti yang memerintah di peringkat negeri adalah berbeza dari di peringkat pusat. Ini bermakna kerajaan negeri diperintah oleh parti pembangkang di peringkat pusat. Yang pertama adalah di Ontario, Kanada dan yang kedua adalah di Victoria, Australia. 

Walaupun mereka berbeza parti namun mereka tidak memburukkan kerajaan pusat. Ketika mereka bertemu dengan kami, mereka seperti mewakili negara mereka sama ada Kanada atau Australia dan bukan negeri, wilayah atau parti mereka. Mereka langsung tidak mencemarkan imej kerajaan pusat mereka.

Sikap yang ditunjukkan oleh mereka sepatutnya dimiliki oleh ahli-ahli politik kita. Mereka perlu sama-sama menonjolkan imej yang baik untuk negara dan menghadkan saingan politik di antara mereka kepada sesama mereka sahaja. Jangan melibatkan orang luar. Orang luar sudah tentu memiliki agenda mereka yang tersendiri.

Kadang-kala kita rasa cemburu dengan pencapaian negara-negara lain. Terdapat semangat patriotisme yang tinggi di kalangan mereka dan mereka sama-sama berusaha untuk kepentingan negara tanpa mengira perbezaan politik. Mungkin negara kita boleh mencapai lebih banyak kejayaan-kejayaan jika terdapat rasa percaya dan mempercayai di antara satu sama lain. Kurangkan perasaan curiga. Kurangkan permainan dan percaturan politik.

Pembangkang tidak boleh melihat semua tindakan kerajaan adalah semata-mata untuk meraih "political points" tetapi untuk kepentingan rakyat tanpa mengira fahaman politik. Kerajaan pula tidak boleh melihat pembangkang sebagai penghalang atau pengkhianat. Di UK, ketua pembangkang di Parlimen dikenali sebagai "Leader of Her Majesty's Most Loyal Opposition" atau "Ketua Pembangkang Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Amat Setia". Gelaran rasmi ketua pembangkang di UK merupakan satu pengktirafan kepada peranan beliau. Tawaran bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memperkasa kedudukan ketua pembangkang adalah satu langkah ke hadapan tetapi malang sekali telah ditolak oleh pembangkang.

Hanya seorang negarawan yang dapat memimpin seluruh rakyat dan mengangkat negara kita setanding dengan negara-negara lain. Terdapat perbezaan di antara negarawan dan pemimpin parti. Kalau seorang pemimpin hanya sekadar pemimpin parti maka hanya nasib parti dan ahli parti yang akan dibela. Tetapi sekiranya negara dipimpin oleh seorang negarawan maka seluruh rakyat akan dibela.

Orang politik sudah tentu ada agenda politik mereka. Mereka sudah tentu ada hasrat dan harapan untuk parti mereka. Ianya tidak salah. Walau bagaimanapun rakyat tidak berminat untuk mengetahuinya. Tinggalkannya di dalam kelambu masing-masing. Tidak penting kepada rakyat warna bas yang dinaiki selagi mana ia sampai ke destinasinya. Tidak perlu bergaduh sama ada biru atau merah kerana yang penting adalah pemandunya.

Tidak lama lagi kita akan menyambut ulangtahun kemerdekaan negara kita yang ke 64. Sejak bulan Mac tahun lalu kita telah melihat cubaan demi cubaan untuk menjatuhkan kerajaan. Mungkin serangan yang dihadapi oleh kerajaan Perikatah Nasional pada tempoh tersebut adalah yang paling sengit yang pernah dihadapi oleh mana-mana kerajaan sejak negara kita mencapai kemerdekaan. Kepada orang luar sudah tentu ia satu kejadian yang susah untuk difahami kerana cabaran yang dihadapi akibat pandemik Covid-19 adalah yang paling serius untuk rakyat dan negara sejak kemerdekaan. Sepatutnya kita saling bina-membina dan bukan jatuh-menjatuh. Semoga konsep "Keluarga Malaysia" yang dibawa oleh Perdana Menteri yang baharu akan dapat mengubah kedua-dua belah pihak.

Dato' Iskandar Abdul Samad
Ketua Penyelaras
Pusat Khidmat Untuk Kemajuan Perumahan Dan Masyarakat ( REACH )
23 Ogos 2021

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi