Skip to main content

JUAL RUMAH KETIKA PANDEMIK.

Kerajaan Perikatan Nasional di bawah Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyediakan banyak program-program untuk membantu rakyat ketika pandemik Covid-19. Terdapat program-program khusus untuk mereka yang kehilangan punca pendapatan atau yang melihat pendapatan mereka berkurangan. Bagi pemilik-pemilik rumah yang masih mempunyai komitmen dengan institusi kewangan seperti bank, sudah tentu moratorium yang diumumkan oleh kerajaan amat membantu.

Moratorium ini sudah tentu dapat mengelakkan rumah mereka dilelong kerana gagal membayar ansuran bulanan. Bagi ramai dari kita, rumah merupakan aset paling bernilai yang dimiliki. Untuk memilikinya bukan sesuatu yang mudah. Ramai yang terpaksa mengumpul duit selama bertahun-tahun sebelum dapat menyediakan wang pendahuluan untuk mendapatkan pembiayaan daripada bank atau institusi kewangan yang lain.

Selepas membelinya ada yang telah membuat penambahan atau pengubahsuaian yang sudah tentu melibatkan kos. Malah ada yang membuat pinjaman untuk untuk penambahan dan pengubahsuaian tersebut. Selain dari itu, setelah tinggal beberapa tahun sudah tentu mereka dan keluarga merasa serasi dengan kejiranan mereka. Justeru itu adalah sesuatu yang amat malang jika mereka kehilangan aset mereka ini.

Moratorium walaupun membantu mungkin hanya dapat menyelesaikan sebahagian dari masalah. Terdapat mereka yang bukan sekadar mempunyai komitmen untuk melunaskan pinjaman perumahan tetapi juga komitmen-komitmen lain. Sebagai penyelesaiannya mungkin ada yang mengambil keputusan untuk menjual rumah yang mereka duduki sebagai jalan keluar. 

Bayaran bulanan untuk pinjaman perumahan mungkin tidak perlu dibayar tetapi terdapat komitmen-komitmen lain yang perlu diuruskan. Malah terdapat juga mereka yang tidak memiliki sebarang komitmen dengan bank tetapi terkesan dengan pandemik sehingga terpaksa memikirkan untuk menjual rumah sebagai cara untuk mengurangkan beban kewangan.

Menurut Sheldon Fernandez dari Property Guru peningkatan bekalan hartanah pada suku kedua 2021 kemungkinan akibat pertambahan jumlah kediaman yang ditawarkan di pasaran sekunder ketika pandemik dan suasana ekonomi sekarang. Keseluruhan bekalan hartanah di pasaran meningkat 34.53 peratus tahun-ke-tahun dan 11.94 peratus suku-ke-suku pada suku kedua tersebut.

Terdapat penganalisis yang berpandangan lebih banyak kediaman akan dilepaskan ke dalam pasaran kerana terdapat mereka yang tidak mahu lagi menyimpan pelaburan hartanah mereka atau mahu mengurangkan beban kewangan.
Amat membimbangkan jika salah satu kesan pandemik ini adalah mengkibatkan kadar pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia mengalami penurunan. Ia memberi kesan jika kediaman yang dijual merupakan satu-satunya kediaman milik mereka. Tidak ada siapa yang tahu bila pandemik ini akan berakhir atau bila ekonomi dunia akan pulih. Kemungkinan besar ia memakan masa bertahun-tahun sebelum mereka dapat memiliki semula rumah sendiri atau tidak akan memilikinya sama-sekali.

Masalah ini perlu dipandang serius oleh kerajaan. Memang kerajaan memiliki Kempen Pemilikan Rumah atau House Ownership Campaign ( HOC ) namun begitu perlu satu kajian dan statistik berapa ramai yang terpaksa menjual kediaman mereka akibat pandemik dan apakah strategi untuk mengatasinya.

Bukan semua yang tahu apa yang perlu dilakukan ketika berhadapan dengan tekanan kewangan. Dibimbangi mereka akan bertindak secara terburu-buru dan membuat keputusan yang salah. Dibimbangi juga ada yang mengambil kesempatan di atas kesempitan mereka. Sama ada memberi tekanan agar menjual dengan harga yang lebih rendah atau menawarkan pinjaman kewangan yang mengikat dan membebankan mereka.

Rakyat perlu bimbingan. Moratorium sahaja tidak akan dapat menyelesaikan masalah semua orang. Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) yang diwujudkan oleh Bank Negara merupakan agensi yang dapat menjalankan tugas ini. Mereka perlu memberi tumpuan untuk menasihatkan dan mencadangkan penyelesaian bagi mereka yang berhadapan dengan masalah ini.
Ketika saya bersama di dalam kerajaan negeri Selangor, terdapat kes-kes di mana kediaman rakyat dilelong oleh bank kerana gagal membayar balik pinjaman. Ketika itu terdapat cadangan agar kerajaan membeli rumah tersebut dan menjual semula kepada pemilik setelah kedudukan kewangan mereka mengizinkan. Sementara itu, rumah tersebut disewakan kepada mereka. Walau bagaimanapun ia tidak dapat dilaksanakan kerana keupayaan kewangan kerajaan negeri yang terhad. Mungkin konsep yang sama dapat dilaksanakan untuk menyelesaikan masalah mereka yang terpaksa menjual rumah ketika pandemik ini. Kerajaan persekutuan dengan keupayaan kewangan mereka boleh menyediakan satu program khusus untuk kes-kes tersebut.

Dato' Iskandar Abdul Samad
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan ( REACH )
19 Ogos 2021

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U