Skip to main content

SUKAN YANG BOLEH MENGAJAR KITA.

Akhirnya Sukan Olimpik ke 32 yang berlangsung di Tokyo telah melabuhkan tirainya pada hari Ahad lepas. Temasya sukan yang pada mulanya penuh dengan tanda tanya akibat pandemik Covid-19 tetapi berjaya dianjurkan Walaupun tidak semeriah temasya-temasya sebelum ini kerana tanpa penonton dan pelbagai peraturan yang dikuatkuasakan namun kesungguhan tuan rumah berhasil apabila temasya 4 tahun sekali ini berjaya diteruskan. 12 bulan sebelum ini tidak ramai yang menyangka ia dapat dianjurkan sama sekali.

Ketika sukan ini berlangsung, Tokyo dan beberapa kawasan di sekitarnya diletakkan di bawah perintah darurat. Satu kajian menunjukkan rakyat Jepun tidak mahu sukan ini diadakan. Terdapat demonstrasi di luar stadium pada hari pembukaan. Kes Covid-19 melebihi 5,000 sehari. Jepun terpaksa menanggung bil sebanyak 12 bilion USD selepas sukan ini berakhir. Olimpik kali ini juga tidak meningkatkan industri pelancongan seperti temasya-temasya sebelum ini. Mungkin Jepun bertegas kerana tidak mahu menjadikan Tokyo temasya keempat dalam sejarah yang dibatalkan. Sukan Olimpik yang dijadualkan di Berlin, Jerman (1916) Helsinki, Finland ( 1940 ) dan London, UK ( 1944 ) terpaksa dibatalkan akibat perang dunia. Kemungkinan besar jika Olimpik kali ini dijadualkan di Rio de Janeiro, Brazil seperti tahun 2016, belum tentu ia dapat diteruskan.

Pada Olimpik kali ini Amerika Syarikat berjaya mengatasi Negara China dengan tipis setelah meraih 39 pingat emas berbanding dengan 38 pingat emas yang diraih oleh China. Walaupun dari segi jumlah pungutan pingatan Amerika ( 113 ) jauh meninggalkan China ( 88 ). Kejayaan Amerika ini adalah kemenangan moral bagi mereka kerana sedang bersaing dengan China di dalam ekonomi, politik dan ketenteraan pada pentas dunia. Di selatan Jepun, tentera laut Amerika dan sekutu-sekutunya sering mencabar kehadiran China di Laut China Selatan yang mahu meluaskan wilayah kekuasaan mereka.

Pada sukan Olimpik kali ini, renang telah menghasilkan pemenang pingat emas individu yang paling banyak. Caeleb Dressel dari Amerika Syarikat telah memenangi 5 pingat emas. Beliau mengikut jejak perenang-perenang Amerika Syarikat, Michael Phelps ( 6 emas di Athens 2004 dan 8 emas di Beijing 2008 ), Mark Spitz ( 7 emas Munich 1972 ) dan Matt Biondi ( 5 emas di Seoul 1984 ) yang meraih emas tertinggi pada sukan Olimpik masing-masing.

Sukan kali ini juga melihat tiga negara meraih pingat buat kali pertama dalam sejarah. Negara-negara itu adalah Burkina Faso, San Marino dan Turkmenistan. Sementara tiga negara meraih emas pertama mereka iaitu Bermuda, Filipina dan Qatar.

Bagi negara kita Malaysia, kejayaan meraihkan 1 pingat perak dan 1 pingat gangsa adalah satu kejayaan yang boleh dibanggakan. Pencapaian negara sama seperti Nigeria yang memiliki penduduk yang jauh lebih ramai dari Malaysia. 211 juta berbanding dengan Malaysia 32 juta.

Pingat perak negara diraih oleh pelumba basikal Dato' Azizulhasni Awang dalam acara Keirin sementara pingat gangsa diraih oleh Aaron Chia dan Soh Wooi Yik dalan bergu lelaki badminton.  Kejayaan atlet-atlet negara memberi kegembiraan kepada rakyat setelah berminggu-minggu terseksa dengan drama politik yang bagai tiada kesudahan.

Terdapat peristiwa-peristiwa di atas gelanggang yang sepatutnya menjadi pengajaran kepada kita semua. Tidak semuanya muram pada sukan Olimpik kali ini. Contohnya pingat emas untuk lompat tinggi telah dikongsi bersama oleh Mutaz Barshim dari Qatar dan Gianmarco Tamberi dari Itali. Mereka merupakan 2 atlet terakhir untuk saingan pingat emas dan perlu melakukan lompatan penentuan. Tetapi Mutaz mencadangkan mereka berkongsi emas dan peraturan Sukan Olimpik membenarkannya. Tindakan Mutaz ini mendapat pujian kerana beliau tidak hanya mahu membolot emas untuk dirinya tetapi sanggup berkongsi. Mungkinkah ini berlaku pada pemimpin-pemimpin politik hari ini?

Selepas Tokyo 2020, akan berlangsung satu lagi sukan Olimpik iaitu Sukan Olimpik Musim Sejuk ( Winter Olympics ) di Beijing pada tahun 2022. Negara-negara Barat seperti Amerika Syarikat dan Britain dilaporkan mahu memboikotnya kerana rekod hak asasi China yang buruk. Mereka turut membangkitkan nasib umat Islam Uyghur di Xinjiang. Kita tidak tahu sama ada mereka itu benar-benar mengambil berat tentang nasib umat Islam tersebut atau sekadar alasan untuk menghukum China. Tetapi polisi-polisi kebanyakan dari mereka terhadap umat Islam di Palestin tidak menunjukkan mereka bersimpati dengan nasib umat Islam yang tertindas.

Jelas sekali sukan tidak bebas dari pengaruh politik. Kita telah melihat bagaimana politik menguasai sukan tetapi bagaimana jika sukan atau ahli sukan menguasai politik?  Di dalam sukan, peserta-peserta perlu memiliki semangat kesukanan ( sportmanship ). Semangat tersebut yang ditunjukkan oleh pemenang pingat emas acara lompat tinggi Mutaz Barshim dan Gianmarco Tamberi bukanlah sesuatu yang pelik. Sikap "gentlemen" seperti ini adalah perkara biasa. Jarang sekali kita melihat ahli-ahli sukan menyerang di antara satu sama lain atau memaki hamun sesama mereka. di luar gelanggang.

Di dalam sukan juga, mereka yang melanggar peraturan atau menipu akan dihukum walaupun ada juga yang terlepas. Menang atau kalah itu jelas. Gol atau tidak itu juga jelas. Tidak ada pemain yang akan ke hulu ke hilir mendakwa telah menjaringkan lebih banyak gol dari lawan mereka setelah perlawanan berakhir. Kebanyakannya akan menerima keputusan dan menunggu perlawanan atau pertandingan yang selanjutnya. Jika Olimpik akan datang adalah di Paris tahun 2024, hanya atlet yang gila akan menuntut Olimpik diawalkan kerana mereka telah cukup bersedia.

Di dunia terdapat 2 orang bekas juara sukan terkenal yang telah menjadi pemimpin negara. Pertama adalah Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan, yang merupakan kapten pasukan kriket Pakistan ketika mereka memenangi Piala Dunia Kriket dalam tahun 1992. Kedua adalah Presiden Liberia, George Weah, pemenang Pemain Terbaik Dunia FIFA 1995 dan Ballon d'Or 1995 yang pernah bermain untuk AC Milan, Monaco dan Paris St Germain. Mungkin rakyat Pakistan dan Liberia mahu mencari kelainan setelah bosan dengan ahli politik mereka.

Dato' Iskandar Abdul Samad
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Sukan ( REACH )
9 Ogos 2021

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U