Skip to main content

PERUBAHAN IKLIM : KENAPA KITA PERLU BIMBANG?

Manusia sedang berhadapan dengan perubahan iklim yang begitu drastik yang tidak pernah dialami beribu-ribu tahun sebelum ini.

Kita akan mengalami cuaca yang melampau pada tahun-tahun mendatang dan manusia akan menanggung padah akibat peningkatan paras laut dan pencairan ais di kutub menurut satu laporan panel Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ( PBB ).

Laporan oleh Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) atau IPCC itu yang dikeluarkan pada 9 Ogos lepas mendedahkan bahawa bumi adalah lebih panas 1.1 darjah celsius dari sejak sebelum era perindustrian. Pada 2030, bumi dijangka menjadi lebih panas sehingga 1.6 darjah celsius.

Menurut Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, laporan tersebut adalah satu amaran terakhir untuk manusia. Tetapi kenapa kita perlu bimbang dengan pemanasan ini dan seterusnya perubahan iklim? 

Pemanasan global akan mengakibatkan lapisan ais cair lalu meningkatkan paras lautan. Peningkatan ini mengancam penempatan di pesisiran pantai dan pulau-pulau. Menurut satu kajian, aras laut dijangka meningkat 1.3 meter sekiranya permukaan bumi lebih panas 3.5 darjah celsius pada tahun 2100 atau hanya kurang dari 70 tahun dari sekarang. Walau bagaimanapun kenaikan paras laut sehingga 2.0 meter boleh berlaku pada tahun 2300. Dalam masa kurang dari 300 tahun dalam tahun 2300 pula, paras laut boleh meningkat sehingga 5 meter yang akan mengubah sempadan pantai seluruh dunia. 

Akibat peningkatan ini, kawasan yang diduduki sehingga 650 juta penduduk dunia akan tenggelam pada tahun 2100. Di antara negara yang paling terkesan adalah China ( 50.5 juta ), Vietnam ( 23.4 juta ) dan Indonesia ( 10.2 juta ). Sementara menurut Bank Dunia seluruh Kepulauan Maldives akan tenggelam jika paras laut meningkat 100 centimeter sahaja.

Pemanasan global ini juga menyebabkan kekerapan berlaku bencana alam yang melampau seperti banjir, kemarau, ribut dan taufan. Baru-baru ini berlaku banjir besar di Jerman dan China. Kebakaran hutan juga sedang berlaku di Turki dan Algeria.

Siapa yang dan apa yang mengakibatkan pemanasan global? Tindakan manusia yang menyebabkan berlaku pemanasan global. Kita membakar bahan bakar fosil seperti petroleum, arang batu dan gas asli yang mengandungi peratusan karbon yang tinggi telah melepas gas-gas rumah hijau kepada atmosfera. Gas-gas itu adalah karbon dioksida ( CO2 ), karbon monoksida ( CO ), kloroflorokarbon ( CFC ), metana ( CH4 ) dan nitrogen oksida ( NO ).

Gas-gas ini terkumpul di atmosfera dan memerangkap haba dari matahari lalu meningkat suhu permukaan bumi dan udara. Tanpa gas-gas ini, haba dari matahari akan terlepas ke angkasa lepas. Haba ini perlu diperangkap kerana tanpa gas-gas suhu bumi akan menjadi terlalu sejuk namun begitu bukan kesemua haba.yang perlu diperangkap sehingga berlaku pemanasan.

Hutan memainkan peranan yang penting menyerap karbon dioksida yang terhasil dari pembakaran bahan-bahan organik dan melepaskan oksigen. Justeru itu hutan dan tumbuhan memainkan peranan di dalam mengawal pemanasan bumi pada tahap yang stabil. Pemotongan hutan boleh mengakibatkan pemanasan global yang tidak terkawal.

Apa yang kita perlu lakukan untuk menghalang berlakunya pemanasan global dan perubahan iklim? Tindakan yang paling berkesan adalah pada peringkat antarabangsa dan inisiatif oleh kerajaan-kerajaan di dunia. Perjanjian Iklim Paris ( Paris Agreement atau Accord de Paris ) yang ditandatangani dalam tahun 2015 di antara lain bertujuan untuk mengawal pelepasan gas-gas rumah hijau negara-negara di dunia agar pemanasan dapat dihadkan kepada 1.5 darjah celsius. Dua-pertiga dari pelepasan gas-gas rumah hijau dunia adalah dari 7 negara iaitu China, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, Russia, India, Jepun dan Brazil. Jumlah pelepasan dari Malaysia adalah kecil berbanding dengan pelepasan dunia, kurang dari 1 peratus.

Menteri Alam Sekitar Dan Air, Datuk Sri Tuan Ibrahim, pada 13 April lepas telah menyenaraikan langkah-langkah kerajaan untuk menangani perubahan iklim iaitu,

1.) Melaksanakan perdagangan karbon secara teliti agar aktiviti perdagangan karbon tidak menjejaskan komitmen pengurangan gas rumah hijau.

2.) Pembangunan agenda pelan pemulihan hijau seperti "green new deal" agar Malaysia menjadi hab dalam bidang ekonomi, perkhidmatan dan teknologi hijau.

3.) Pemupukan gaya hidup hijau di semua lapisan masyarakat melalui konsep “planetary health” ke arah pembangunan mampan yang holistik.

4.) Pengukuhan tadbir urus perubahan iklim negara melalui penglibatan semua pihak berkepentingan.

5.) Pelaksanaan pelbagai program untuk memacu agenda perubahan iklim dengan menggerakkan sumber tenaga kerja dan peruntukan kewangan.

Walau bagaimanapun kita sebagai individu boleh melakukan perubahan dengan mengurangkan pembakaran bahan api fosil. Kurangkan penggunaan kenderaan yang menggunakan bahan api tersebut. Jika untuk jarak yang dekat elakkan memandu atau menaiki motorsikal tetapi cuba berjalan kaki atau menaiki basikal. Gunakan pengangkutan awam sekerap mungkin.

Membudayakan penggunaan semula ( reuse ). Cuba fikirkan cara-cara mengguna semula barang-barang atau pakaian. Guna semula perlu lebih digalakkan dari kitar semula ( recycle ) kerana proses kitar semula turut melibatkan gas-gas rumah hijau sama ada proses pembuatan atau pengangkutan.

Menanam pokok atau tumbuhan-tumbuhan kerana ia meresap karbon dioksida dan mengeluarkan oksigen. Tidak kira di mana anda tinggal, anda boleh melakukannya sama ada menanam pokok buah-buahan di atas tanah atau pokok bunga di dalam pasu. Anda boleh sama-sama menyumbang kepada usaha untuk mengawal pemanasan global.

Dato' Iskandar A Samad
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan ( REACH )
11 Ogos 2021

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U