Skip to main content

PENDUDUK TAMAN MAWAR DAPAT "GERAN" SELEPAS 20 TAHUN.

AMPANG 12 Dis 2010 – 329 pemilik unit rumah Taman Mawar, Ampang, menarik nafas lega apabila kerajaan Selangor hari ini menyerahkan geran hak milik kepada mereka setelah menanti selama 26 tahun.

Rata-rata penduduk yang ditemui melahirkan rasa syukur dan terima kasih atas usaha kerajaan negeri menyelesaikan masalah yang dihadapi

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri Selangor, Iskandar Abdul Samad, berkata, kerajaan negeri  tidak akan membiarkan rakyat dibeban dengan kegagalan  pemaju menyempurnakan amanah yang diberikan, selain menyifatkan pemberian geran tersebut sebagai hadiah tahun baru.

"Kita juga telah menurunkan cukai tersebut kepada seringgit sahaja. Jadi mereka tidak perlu bayar. Dari segi premium kita bagi nominal yang paling rendah kepada mereka. Setakat ini mereka perlu bayar RM682.50 untuk kediaman dan RM723.50, untuk perniagaan.

"Dari segi premium kita hilang hasil pun tidak apa, tapi yang penting penduduk mendapat tanah ataupun hak milik mereka," ujar beliau di Majlis Penyerahan Hak Milik kepada penduduk Taman Mawar, Ampang.

Pada tahun 1984, sebanyak 143 unit rumah murah, 90 unit rumah teres dua tingkat, 71 unit rumah link dua tingkat dan 25 unit perniagaan telah siap dibina dan diserahkan kepada pembeli walaupun tanpa Sijil Layak Menduduki (CF).

Kegagalan Syarikat Musytari Development Sdn Bhd membayar premium sebanyak RM317,508.50 dan hutang cukai berjumlah RM40,152.50 sebelum ini mengakibatkan geran hak milik tidak dapat dikeluarkan kepada pemilik.

Iskandar yang juga Adun Chempaka berkata, kerjasama daripada Pejabat Tanah Hulu Langat, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Lembaga Perumahan dan Hartanah Negeri Selangor menubuhkan jawatankuasa bertindak memudahkan urusan pemilikan geran hak milik penduduk - Selangorkini.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U