Skip to main content

PENDUDUK TAMAN MAWAR DAPAT "GERAN" SELEPAS 20 TAHUN.

AMPANG 12 Dis 2010 – 329 pemilik unit rumah Taman Mawar, Ampang, menarik nafas lega apabila kerajaan Selangor hari ini menyerahkan geran hak milik kepada mereka setelah menanti selama 26 tahun.

Rata-rata penduduk yang ditemui melahirkan rasa syukur dan terima kasih atas usaha kerajaan negeri menyelesaikan masalah yang dihadapi

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri Selangor, Iskandar Abdul Samad, berkata, kerajaan negeri  tidak akan membiarkan rakyat dibeban dengan kegagalan  pemaju menyempurnakan amanah yang diberikan, selain menyifatkan pemberian geran tersebut sebagai hadiah tahun baru.

"Kita juga telah menurunkan cukai tersebut kepada seringgit sahaja. Jadi mereka tidak perlu bayar. Dari segi premium kita bagi nominal yang paling rendah kepada mereka. Setakat ini mereka perlu bayar RM682.50 untuk kediaman dan RM723.50, untuk perniagaan.

"Dari segi premium kita hilang hasil pun tidak apa, tapi yang penting penduduk mendapat tanah ataupun hak milik mereka," ujar beliau di Majlis Penyerahan Hak Milik kepada penduduk Taman Mawar, Ampang.

Pada tahun 1984, sebanyak 143 unit rumah murah, 90 unit rumah teres dua tingkat, 71 unit rumah link dua tingkat dan 25 unit perniagaan telah siap dibina dan diserahkan kepada pembeli walaupun tanpa Sijil Layak Menduduki (CF).

Kegagalan Syarikat Musytari Development Sdn Bhd membayar premium sebanyak RM317,508.50 dan hutang cukai berjumlah RM40,152.50 sebelum ini mengakibatkan geran hak milik tidak dapat dikeluarkan kepada pemilik.

Iskandar yang juga Adun Chempaka berkata, kerjasama daripada Pejabat Tanah Hulu Langat, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Lembaga Perumahan dan Hartanah Negeri Selangor menubuhkan jawatankuasa bertindak memudahkan urusan pemilikan geran hak milik penduduk - Selangorkini.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un