Skip to main content

JAWAPAN Y.B.TUAN ISKANDAR ABDUL SAMAD, EXCO PERUMAHAN, PENGURUSAN BANGUNAN DAN SETINGGAN NEGERI SELANGOR KEPADA PERTANYAAN NO. 4 (TAMAN TEMPLER), NO. 27 (KUALA KUBU BHARU) DAN NO. 133 (DENGKIL) BERKENAAN AIR PERCUMA BAGI PERUMAHAN BERTINGKAT

TUNGGAKAN AIR PERCUMA

Kerajaan Negeri Selangor belum lagi bercadang untuk membayar tunggakan air percuma sejak 4 tahun lalu.

Kerajaan belum ada anggaran yang tepat untuk jumlah tunggakan ini jika kerajaan berhasrat untuk membayarnya.

Ini ialah kerana tarikh penghuni-penghuni mendapat air percuma adalah berbeza-beza.

Kempen besar-besaran agar penghuni bertukar kepada meter individu dan pemberian kupon air percuma bermula pada tahun 2009.

Kemudian diperkenalkan program pemotongan terus pada bil di meter pukal.

Oleh itu ada yang mendapat air percuma bermula pada tahun 2009, ada yang pada 2010 dan ada yang ada 2011.

Maka sudah tentu kerajaan perlu sedikt masa untuk mendapatkan anggaran ini.

Walau bagaimanapun kerajaan telah memperuntukan RM9,026,474.40 setahun untuk memberi air percuma kepada penghuni di perumahan bertingkat.

Oleh itu sebagai anggaran kasar untuk membayar tunggakan bagi 4 tahun untuk rumah kos rendah adalah RM36,825,896.16.


KERAJAAN NEGERI MEMBANTU UNTUK MEMUDAHKAN MIGRASI

Kerajaan telah berusaha agar migrasi ke meter individu dipermudahkan dan dipercepatkan maka telah mengadakan banyak siri perbincangan dengan pihak SYABAS.

Di antara kejayaan perbincangan tersebut adalah mendapatkan persetujuan SYABAS untuk membenarkan migrasi walaupun "consent" atau kebenaran membuka akaun meter individu sebanyak 100 peratus tidak diperolehi.

Untuk kes-kes yang layak, "consent-consent" 100 peratus ini dikecualikan.

Kerajaan juga telah mewujudkan satu jawatankuasa khas iaitu Jawatankuasa Pemudah Isu-Isu Hartanah (PRIHATIN) untuk menyelesaikan masalah-masalah di perumahan bertingkat termasuk masalah yang dihadapi penduduk yang mahu melakukan migrasi.

Jawatankuasa ini bermesyuarat setiap minggu dan melibatkan SYABAS, pemaju atau penduduk untuk kes-kes melibatkan migrasi.


TURUN PADANG

Kerajaan juga melalui Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor telah melakukan program "turun padang" untuk menggalakkan rakyat melakukan migrasi.

Setakat 15 Mac 2012, terdapat 252,591 permohonan untuk migrasi yang melibatkan 1,246 pembangunan.

Jumlah yang lulus adalah bagi 44,905 permohonan setakat ini.

Sementara jumlah yang telah ada meter individu adalah sebanyak 51,859 akaun melibatkan 241 pembangunan.


KUPON AIR PERCUMA DAN PROGRAM "LAPOR DAN DAPAT"

Walau bagaimanapun sehingga migrasi berlaku kerajaan telah memperkenalkan kupon air percuma yang pernah dilaporkan kepada sidang-sidang Dewan yang lepas.

Yang terkini kerajaan telah memperkenalkan program "Lapor Dan Dapat".

Di bawah program ini penduduk hanya perlu melaporkan kepada Pesuruhjaya Bangunan (COB) mereka bilangan unit yang berpenghuni di pembangunan mereka untuk mendapatkan air percuma.

COB kemudian akan memberitahu SYABAS akan maklumat ini dan Syabas akan membuat potongan pada bil meter pukal mereka. MC, JMB, agen pengurusan, pemaju atau persatuan penduduk kemudian akan membuat potongan pada bil-bil individu penduduk.

Program ini akan memudahkan rakyat mendapat air percuma sebelum migrasi dan akan bermula pada 1 April 2012.


PERANAN KERAJAAN NEGERI MEMBANTU PENDUDUK YANG DIPOTONG BEKALAN AIR

Kerajaan boleh bertindak sebagai fasilitator di antara SYABAS dan penduduk apabila berlaku pemotongan.

Pada lazimnya kerajaan mencadangkan pembayaran secara ansuran.

Senarai pembangunan di mana kerajaan telah membantu adalah :

1) Pandan Utama, Pandan.

2) Apartmen Vista Bayu Klang

3) Kedai/Pejabat/ Apartment Taman Lembah Maju Ampang

4) Pangsapuri Ruvena Villa, Puchong

5) Pangsapuri Anggerik, Sri Kembangan

6) Apartmen Dishire Villa, Kota Damansara

7) Apartmen Kekwa, Puchong

8) Pangsapuri Kayangan,Petaling Jaya

9) Desaminium Rimba, Seri Kembangan

10) Pangsapuri Seri Era, Shah Alam

11) Pangsapuri Melur, Raya Dan Cempaka, Pelangi Damansara

12) Apartmen Jelutong, Shah Alam13) Pangsapuri Langat Utama, Banting

14) Pangsapuri Desa Temuan, Bukit Lanjan

15) Pangsapuri Bukit Kuda, Klang

16) Apartmen Puchong Intan, Puchong

17) Apartmen Mawar Taman Bunga Raya Bukit Beruntung

18) Pangsapuri Impian Sentosa, Klang

19) Pangsapuri Klang Indah

20) Apartmen Sri Gotong, Selayang

21) Pangsapuri Seri Pulai, Puchong Hartamas

22) Pangsapuri Taipan Bandar Armada Putera, Klang


Iskandar bin Abdul Samad
EXCO Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan
Negeri Selangor
22 Mac 2012

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U