Skip to main content

72 ORANG PENDUDUK KG. KEMENSAH TERIMA KUNCI

HULU KELANG, 13 MAC 2011 - Seramai 72 orang penduduk di Kg Kemensah telah menerima kunci rumah "town house" masing-masing pagi semalam.

Majlis penyerahan kunci rumah ini telah mendapat kerjasama daripada Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) sebuah syarikat milik penuh Kerajaan Negeri Selangor.

Penyerahan kunci rumah ini telah disempurnakan oleh Ahli Majlis Menyuarat Kerajaan Negeri Merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar B. Abdul Samad.

Iskardar berkata, PNSB, sebuah anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor telah diberikan tanggungjawab untuk menempatkan semula penduduk -penduduk asal Kg Kemensah Hilir menerusi Program Penempatan Semula Setinggan Negeri Selangor.

"Projek ini yang dibangunkan oleh pemaju Perspektif Masa Sdn Bhd merangkumi 72 buah unit 'town house" yang merangkumi Block A, B, C, D dengan keluasan 850 kaki persegi dan dijual dengan harga RM50,000.00 seunit.

Pembangunan projek Kemensah Hilir yang akan dinamakan Bukit Kemensah Indah, meliputi tanah seluas 15.6 ekar yang mengandungi unit-unit rumah teres, rumah kelab dan dewan, ujar Iskandar.

"Saya harap agensi-agensi kerajaan yang terbabit untuk melaksanakan projek-projek penempatan semula setinggan perlulah prihatin dan memastikan bahawa setiap projek berjalan dengan lancar dan siap mengikut jadual serta berkualiti kerana kelewatan menyiapkan projek akan melewatkan perpindahan penduduk," kata Iskandar di dalam ucapannya.

"Saya bersyukur kerana rumah yang diidamkan selama ini telah diterima tetapi saya berasa sedih kerana isteri saya tidak sempat melihat rumah tersebut kerana meninggal dunia 4 bulan dahulu," ujar Mohd B. Manan yang telah menetap di rumah setinggan yang dikenali sebagai Kg Kemensah Hilir yang bermula 1962 sehingga 2005

Turut hadir bersama Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri serta Ahli Parlimen Gombak  Azmin Ali, Ketua Pegawai Eksekutif Permodalan Negeri Selangor (PNSB)  Ahmad B. Omar serta Pengerusi Pemaju Perspektif Masa Sdn Bhd (PMSB)  Samad Maharuddin - Komunitikini.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se