Skip to main content

Iskandar: Don’t be fooled by low-cost home ‘agents’

By Gan Pei Ling

SHAH ALAM: House buyers are being urged to be wary of agents, including politicians, who claim to be able to secure low-cost housing for them.

"The state has never appointed any agent or [intermediary] to facilitate the purchase of low-cost [flat units or houses]," said Iskadar Samad.

The state executive councillor for housing issued the warning after 20 people staged a protest in front of the state secretariat yesterday afternoon.

The protesters claimed to represent 686 house buyers at Taman Botanik Klang, Taman Selayang Mulia, Taman Harmoni Balakong and Taman Intan Cheras who have been cheated by the state.

Their representative, Durrany Izam, alleged that a PKR politician had promised to help them secure low-cost housing from "political quota", and they had each paid him a RM2,100 deposit.

Durrany said the "Datuk" had claimed to be a special assistant to the Menteri Besar and a board member of the Selangor Housing and Property Board (LPHS).

"We want our houses... Otherwise, the state should return the deposit to us," he said.

However, Iskandar said he had never heard of anyone by the name provided by the victims.

In addition, political secretary to the Menteri Besar Faekah Husin said the state has lodged three police reports against this individual, and confirmed that there was no such person working for the Menteri Besar and in LPHS.

She said the LPHS letterhead had been forged by the individual to mislead the victims.

In a separate case, 32 people were each cheated of RM2,500 by a politician who claimed to be able to help them secure housing at Impian Seri Setia Apartments in Sungai Way.

Iskandar said LPHS had lodged four police reports against this politician in the past six months.

"Don't believe anyone claiming to be an agent from LPHS or the state," he said.

Source: Selangor Times Issue 48 (November 11-13, 2011)

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U