Skip to main content

Syabas Jay Jay!

Pada 8 Februari lepas, Pusat Khidmat ADUN Chempaka dan Yayasan Amal telah menganjurkan program Larian Ampang Jaya dan Nasyid On Stage di Pandan Jaya.

Untuk Nasyid On Stage, seorang artis atau kumpulan nasyid perlu dicari sebagai tarikan. Pada mulanya seorang artis nasyid yang popular telah dihubungi tetapi malangnya terlalu mahal. Walaupun lagu-lagu beliau dan imej beliau Islamik tetapi bayaran yang diminta tidak sesuai dengan bajet.

Akhirnya seorang artis pop yang pernah berduet dengan sebuah kumpulan nasyid bersetuju untuk hadir dengan memberi diskaun kerana ianya program amal. Beliau bersetuju untuk menyanyikan lagu-lagu berbentuk nasihat.

Artis itu adalah Jay Jay bekas penyanyi kumpulan Carefree. Walaupun tidak terkenal dengan imej Islamik tetapi sanggup memberi diskaun untuk program amal. Beliau juga lebih popular dari artis nasyid yang "mahal" itu.

Jay Jay telah menyanyikan lagu yang pernah diduet bersama sebuah kumpulan nasyid dan lagu-lagu berbentuk nasihat yang lain. Diselitkan juga lagu-lagu popular beliau, Rindu Bayangan dan Belaian Jiwa.

Terasa tua apabila mendengar Rindu Bayangan. Teringat hampir 30 tahun yang lalu seorang kawan menulis surat memberitahu beliau menyanyikan Rindu Bayangan di satu "show" di UPM lengkap dengan topi seperti Jay Jay. Ketika itu saya sedang membuat A-Levels di Southampton, UK dan beliau mengikuti kursus Diploma Pertanian di UPM dan akhirnya menjadi Pengurus Ladang (Estate Manager) sebelum membuka perniagaan sendiri. Tetapi ketika itu kami di UK yang terpisah dari tanah air tidak kenal Jay Jay atau Carefree yang sedang "meletup" di Malaysia.

Kadang-ka rasa ketinggalan apabila berbual dengan rakan-rakan sebaya kerana terdapat perkara-perkara dan perkembangan-perkembangan ketika saya di luar negeri yang saya tidak tahu. Sama ada ini baik atau tidak, saya tidak pasti.

Berbalik kepada Jay Jay, syabas dan terima kasih kerana sanggup menjayakan program kami di Chempaka walaupun dengan bayaran lebih murah.

8 Mac 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U