Skip to main content

SETAHUN TELAH BERLALU - BAHAGIAN 2

Ketika Parlimen dibubarkan, gerak kerja kami di Pandan seolah-olah setelah penamaan calon. Malah poster calon telah direkabentuk dan hanya menunggu penambahan-penambahan akhir. Saya telah mengkaji berpuluh-puluh poster dari seluruh dunia untuk mencari reka bentuk yang paling sesuai. Dari Segolene Royal kepada Nicolas Sarkozy, dari Barack Obama kepada poster-poster calon pilihanraya Taiwan dan Jepun.

Hampir 80 foto telah diambil sebelum memilih foto yang terbaik. Ada yang diambil oleh pencetak kita, Nan Azazi Azman yang pernah dicalonkan untuk bertanding. Ada yang diambil di kedai-kedai foto. Satu pemilik kedai tertanya-tanya kerana terlalu banyak kali saya mengambil gambar di kedai beliau.

Untuk pilihanraya kali ini, kami mengambil keputusan untuk memberi tumpuan hanya kepada gerak kerja-gerak kerja yang dapat memberi impak kepada pengundi. Kita kena "work smart" bukan "work hard". We are fighting a modern election.

Pertama kami telah mengurangkan poster dan membanyakkan kain rentang yang dapat menenggelam poster-poster.

Kedua kami tidak mahu pengundi keliru. Hanya beberapa siri risalah yang diedarkan. Pertama 2 edisi khas Harakah yang kami tempah sebanyak 30,000 setiap edisi. Kedua biodata calon yang dilipat dengan begitu kreatif seolah-olah lipatan origami Jepun. Ketiga pula biodata dalam bahasa Cina yang direkabentuk oleh perekabentuk profesional. Itu sahaja. Yang lain mungkin risalah dari PKR. Tetapi kita pastikan ia sampai kepada setiap rumah.

Perbelanjaan kami untuk 2008 adalah lebih kecil berbanding dengan 1999 dan 2004.Imej yang positif dan strategi yang efektif diberi keutamaan.

Banyak pembaharuan telah kami buat seperti pertama kali, calon serta pencadang dan penyokong tidak memakai baju Melayu bersampin tetapi kemeja batik.

Tetapi malang sekali kemeja batik yang saya tempah terkecil sedikit. Mungkin kerana tukang jahit saya tidak ada ketika ukuran dibuat tetapi pekerja Indonesianya.

Bila hampir hari penamaan calon, saya terasa sungguh kurang sihat. Tidak mampu untuk bangun. Akhirnya saya tidak dapat hadir majlis memperkenalkan calon-calon PAS di Shah Alam. Rakan-rakan telah memanggil seorang ustaz ke rumah untuk melihat keadaan saya dan dengan tiba-tiba saya merasa segar.

Hari penamaan calon berjalan lancar. PKR meletakkan tokoh kesatuan kerja Syed Shahir di Parlimen Pandan dan seperti dijangka Jenice Lee untuk DAP di Teratai.

UMNO pula telah menendang penyandang Dato' Mad Aris Mad Yusuf dan menggantikannya dengan Ketua Wanita Bahagian Pandan, Norshimah Hashim di Chempaka. Dato' Ong Tee Keat kekal bertanding di Parlimen Pandan tetapi penyandang Teratai, Yap So Soon digantikan oleh Ng Lum Yong.

Jenice telah mengosongkan ruang saksi. Setiausaha MPAJ, Abdul Hamid Husin selaku Returning Officer (RO) menyuruh beliau mengisinya.
Seorang pegawai MPAJ membisik kepada saya, "Tolong nasihatkan dia". Maka saya dengan nada yang keras menyuruh Jenice mencari seorang saksi dari kalangan ahli-ahlinya. Tidak tahu apa akan jadi jika beliau enggan mengisi ruang untuk saksi. BN pasti akan membuat bantahan.

Tetapi yang membantah adalah PAS. Alamat Norshimah pada borang pencalonan mempunyai poskod Kuala Lumpur. Tetapi BN cukup cekap. Beliau datang dengan bil cukai pintu MPAJ, membuktikan alamatnya di dalam Selangor.

Akhirnya kesemua calon diterima pencalonan mereka. Maka bermulalah pertandingan. (Bersambung)

11 Mac 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi