Skip to main content

SETAHUN TELAH BERLALU - BAHAGIAN 4

28 Februari adalah hari jadi saya. Dalam tahun 2008 ianya jatuh di dalam tempoh kempen pilihan raya. Ini dilihat sebagai satu peluang kepada PAS untuk mempromosikan calonnya. Secara kebetulan pula, 28 Februari 2008 adalah hari Khamis, hari pasar malam di Pandan Indah yang berada di dalam DUN Chempaka. Kami telah mengadakan majlis menyambut hari ulang tahun itu di pasar malam tersebut.

Pada mulanya, petugas-petugas Muslimat menyediakan meja di atas padang lebih kurang 50 meter dari tapak pasar malam. Apabila saya tiba, saya mengarahkan meja itu dipindahkan di tengah-tengah pasar malam. Kita perlu bersama rakyat, kita tidak boleh lagi menjadi yang eksklusif untuk kelompok-kelompok tertentu sahaja.

Wartawan telah turun tetapi secara keseluruhan para peniaga nampak takut-takut untuk memberi sokongan. Bukan tidak menyokong tetapi agak berhati-hati. Mungkin mereka masih takut kepada "spy-spy" Umno yang berkeliaran.

Tentang kerjasama dengan DAP, mungkin tidak begitu ketara disedari oleh rakyat. Sebelum pilihanraya, PAS dan DAP sering mengadakan program bersama di Pandan seperti pelancaran BERSIH peringkat Pandan bersama PKR. Mungkin DAP turut berhati-hati kerana takut kehilangan undi Cina jika dilihat berkawan dengan PAS. Tetapi satu ceramah umum besar-besaran telah diadakan di dalam DUN Teratai yang dihadiri oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim serta saya dan Jenice.

Kebanyakan ceramah-ceramah PAS adalah secara kecil-kecilan tetapi berterusan. Setiap malam sekurang-kurangnya satu ceramah, kadang-kadang dua, ada yang tiga.

Dalam tahun 2004, ada ceramah kita di ceruk-ceruk kerana di situ sahaja ada tuan rumah yang sudi. Atau ceramah terpaksa dibatalkan kerana tidak ada tuan rumah yang memberi kebenaran. Kali ini kami ceramah di mana sahaja. Di mana ada orang, di situ ada ceramah. Ceramah "hit and run" kami ini mendapat perhatian rakyat walaupun berlaku pergeseran di antara kami dan pihak Polis. Tetapi kami tidak peduli, kami berceramah di atas lori, di bawah khemah, di pasar malam dan di mana sahaja yang kami suka.

Hari pembuangan berjalan seperti biasa. Ia merupakan hari pembuangan undi ketiga bagi saya sebagai calon selepas 1999 dan 2004. Orang kata "third time lucky", hanya Allah sahaja yang tahu.

Hari tersebut berjalan begitu pantas. Salam, senyum, ketawa dan sembang seperti tahun-tahun sebelumnya. Saya cuba melawat sebanyak mungkin tempat mengundi sebelum zuhur. Saya telah solat zuhur di Surau Al-Hilal, Pandan Jaya dan selepas itu meneruskan lawatan. Tanpa disedari sudah jam 5 petang. Oleh kerana hujan lebat, saya tidak balik ke bilik gerakan di Jalan H, Kg. Pandan tetapi pulang ke rumah.

Lebih kurang jam 6 petang, Zamri Safaie telah menelefon saya kerana ada masalah di Sekolah Menengah Pandan Indah. Beberapa buah kereta cuba masuk ke sekolah itu dengan alasan untuk membawa masuk makanan untuk petugas-petugas SPR. Petugas-petugas kita menahannya. Berlaku pertengkaran dan Ketua UMNO Pandan Indah cuba masuk campur. Apabila saya tiba di sekolah, keadaan telah reda, hanya beberapa petugas PAS di pintu masuk.

Saya pun balik semula ke rumah dan keadaan basah kuyup kerana hujan begitu lebat. Ketika sampai di tepi Dewan MPAJ, saya mendapat panggilan bahawa kami telah menang beberapa saluran di Pandan Indah. Alhamdulillah, seperti yang diharapkan jika kita hendak menang. Kemudian saya mendapat panggilan lagi, kami kalah di Angsana Hilir. Tidak mengapa, kerana kami tidak mengharapkan kemenangan di situ.

Oleh kerana nampaknya satu demi satu keputusan diperolehi, setiba di rumah saya terus ke bilik gerakan setelah menukar baju.

Di sana satu demi satu Counting-Counting Agent membawa balik borang 14 yang mencatatkan keputusan bagi sesuatu saluran.
Ada yang menang dan ada yang kalah. Tetapi sebelum Maghrib, kami telah merasai bahawa Chempaka akan dapat dirampas.

Setelah solat Maghrib, keputusan-keputusan yang kami terima menunjukkan bahawa kami akan menang. Tetapi ada satu masalah.

Counting Agent bagi Pandan Mewah tidak membawa balik borang 14 yang ditanda tangani oleh Ketua Tempat Mengundi atau KTM. Borang itu dihantar ke bilik gerakan oleh petugas-petugas Muslimat. Mereka telah dimarahi Abdul Jalil Hasan, Pengarah JPrK, sehingga pucat lesi. Akhirnya mereka telah diarah pergi ke pusat penjumlahan undi, Dewan MPAJ, untuk mendapatkan tanda tangan KTM. Mereka berjaya.

Sambil menunggu solat Isyak, ramai yang menunaikan solat hajat. Selepas solat Isyak, kami mengambil keputusan untuk bergerak ke Dewan MPAJ. Saya tidak ingat sama ada berkesempatan untuk menyemak internet atau tidak tetapi ada mendengar seorang sahabat berkata menurut internet Samy Vellu telah kalah di Sg. Siput. Saya sempat menelefon Qasim Abdul Aziz dan beliau berkata beliau telah menang di Lembah Jaya. Saya juga mendapat panggilan telefon yang mengatakan menurut internet saya telah menang.

Kami memang menjangka menang di daerah-daerah mengundi Cina tetapi kami juga menang di daerah-daerah mengundi Melayu di taman-taman. Taman Chempaka, Taman Nirwana, Tamang Dagang dan kawasan Melayu Pandan Indah yang menjadi kubu kuat UMNO dimenangi PAS. Jadi tidak benar kemenangan di Chempaka akibat 100 peratus undi orang Cina. Terdapat juga hayunan yang besar di kalangan orang Melayu di taman-taman.

Saya tiba di Dewan MPAJ lebih kurang jam 10 malam. Secara kebetulan Jenice juga tiba ketika itu. Wartawan yang hadir mahu saya bersalaman dengan Jenice untuk satu "pose". Tetapi saya dan Jenice hanya menunjuk tanda "bagus" untuk "pose" itu.

Di dalam dewan akhirnya saya yakin kami telah menang. Tidak ada wakil-wakil dari UMNO. Begitu juga dengan Gerakan. Hanya dari PAS, DAP, PKR dan MCA yang hadir. Kedua-dua calon Parlimen, Dato' Ong Tee Keat dan Syed Shahir turut hadir. Masih belum jelas kepada kami siapa yang menang. Kami tidak ada maklumat keputusan bagi saluran-saluran kerusi Parlimen.

Pegawai-pegawai SPR yang terdiri pegawai-pegawai MPAJ kelihatan sugul dan agak kebingungan. Mungkin kerana mereka tahu BN telah kalah.

Satu demi satu keputusan diumumkan. Penyokong PAS, PKR dan DAP bersorak apabila calon-calon kami menang. SPR menegur kami supaya tidak membuat bising tetapi kegembiraan kami tidak dapat di tahan-tahan.

Pulau Pinang jatuh ke tangan DAP dan PKR sekitar jam 12 tengah malam. Bekas Ketua Menteri, Tan Sri Koh Tsu Koon mengumumkan di kaca TV bahawa Gerakan dan BN telah kalah. Setiausaha Agong DAP turut membuat pengumuman DAP akan bekerjasama dengan PKR untuk membentuk kerajaan. Tetapi tiada berita tentang Selangor.

Kami di dewan tidak berapa pasti sama ada Selangor telah turut jatuh atau tidak. Seorang petugas DAP telah bersalaman dengan saya selepas tengah malam sambil berkata, "Congratulation, you are the new Exco for Selangor". Tetapi keputusan resmi belum diumumkan

Saya tidak faham kenapa sehingga jam 4.00 pagi, keputusan resmi masih belum diumumkan. Bukan susah hendak menjumlahkan tidak sampai 50 saluran mengundi. Ceritanya SPR menunggu pengesahan dari SPR Negeri Selangor. Tetapi sampai jam 4.00 pagi?

Mungkinkah BN merancang sesuatu? Mageran? Membawa lari fail-fail sulit? Provokasi? Memikirkan semua itu, saya telah SMS kepada AJK agar memastikan ahli-ahli dan penyokong-penyokong tidak keluar meraikan kemenangan. Bertenang dulu. Jenice turut memberi arahan yang sama kepada ahli-ahli DAP.

Lebih kurang jam 4.30 pagi, pengumuman di buat oleh RO. Saya, Jenice dan Dato' Ong telah diisytiharkan menang.

Setelah bersalaman saya pun berjalan balik ke rumah. Tidak ramai penyokong yang tinggal. Kurang dari 100 orang dan kami telah terlampau mengantuk.

30 Mac 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi