Skip to main content

PRESMA DAN PRIMAS TIDAK PATRIOTIK

Ugutan Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA) dan Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (PRIMAS) untuk menaikkan harga teh tarik dan roti canai jika kerajan Persekutuan bertegas menaikkan levi pekerja asing adalah satu tindakan yang tidak patrotik.

Ketika begitu ramai rakyat Malaysia diberhentikan kerja, mereka tetap mahu mengambil pekerja asing maka kesetiaan mereka kepada negara ini boleh dipertikaikan.

Saya kerap didatangi oleh mereka yang menghadapi masalah kewangan kerana telah gagal mencari pekerjaan.

Pada hari Khamis lepa , seorang bapa dari Kg. Pandan telah datang ke rumah saya kerana hendak meminjam wang untuk membeli susu untuk anaknya. Saya tahu beliau sudah beberapa bulan cuba mencari kerja tetapi gagal.

Sebelum itu seorang ibu tunggal berbangsa India dari Pandan Indah telah datang berjumpa saya kerana masalah kewangan. Kerana tidak dapat mencari pekerjaan, beliau terpaksa membasuh kain di rumah-rumah orang dengan pendapatan kurang dari RM200 sebulan. Beliau juga terpaksa menanggung adiknya yang merupakan seorang OKU.

Saya tidak hairan kedua-kedua mereka gagal mendapatkan pekerjaan. Apabila saya pergi ke restoran Mamak, yang melayan saya adalah pekerja dari India. Apabila saya pergi membasuh kereta, yang membasuhnya adalah pekerja dari Nepal atau Bangladesh.

Alasan rakyat tempatan tidak berminat untuk bekerja tidak boleh diterima lagi. Kenapa penduduk tempatan tidak mahu bekerja adalah kerana sikap tamak pemilik restoran yang menawarkan gaji yang terlalu rendah. Terlalu rendah sehingga susah bagi sesiapa untuk menampung diri atau keluarga mereka. Tetapi gaji ini mungkin cukup untuk pekerja asing yang menampung keluarga di negara asal di mana kos sara hidupnya lebih rendah.

Di negara-negara lain seperti di Eropah, jika rakyat tempatan menganggur maka majikan-majikan tidak akan berani mengambil pekerja-pekerja asing. Tetapi di Malaysia, kita telah sekian lama diperbodohkan. Sudah sampai masanya pihak-pihak berkuasa tempatan (PBT) menetapkan kuota untuk pekerja-pekerja asing sebelum meluluskan lesen premis perniagaan. Kontrak-kontrak PBT seperti pembersihan dan mengangkat sampah perlu juga menetapkan kuota pekerja asing untuk memberi peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Iskandar Abdul Samad
ADUN Chempaka / Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan Negeri Selangor
19 Mac 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U