Skip to main content

SETAHUN TELAH BERLALU - BAHAGIAN 1

Selepas pilihanraya umum 2004, PAS Kawasan Pandan telah mengadakan satu brainstorming di Cameron Highland. Lebih 100 orang warga Pandan telah mendaki banjaran Titiwangsa untuk sampai ke puncak gunung yang dingin itu.

Pada brainstorming dan juga post mortem yang diadakan, diakui masalah bagi PAS adalah "packaging" kepada mesej yang kita bawa kepada masyarakat. Mesej Islam adalah yang terbaik tetapi strategi kita untuk memastikan ia di terima rakyat tidaklah yang terbaik. Orang yang menjual durian akan memberitahu betapa enak isi durian bukan betapa tajam duri durian. Tambahan pula putar belit media membuat rakyat bertambah bingung.

Persiapan untuk pilihanraya umum 2008 bermula dari saat itu. Beberapa minggu selepas keputusan pilihanraya umum 2004 diumumkan.

Perkara pertama yang perlu diselesaikan adalah masalah penerimaan rakyat bukan Islam terhadap PAS. Kita telah mengandaikan "worst case scenario". Jika masyarakat bukan Islam tidak menerima PAS, yang mana lebih rendah risikonya, bertanding di Parlimen Pandan atau di DUN Chempaka?

Akhirnya kami berpendapat kerusi DUN dengan peratusan pengundi Melayu yang lebih tinggi adalah lebih sesuai bagi PAS. Kerusi Parlimen yang mempunyai peratusan Melayu yang lebih rendah pula sesuai untuk PKR yang berbilang kaum.

Kami juga telah ada sebuah pusat khidmat masyarakat di Chempaka yang dibuka 3 kali seminggu. Pada mulanya dengan petugas sukarela dan akhirnya dengan petugas bergaji. Jadi tidak hairan Chempaka telah menjadi pilihan.

Cabaran pertama adalah mendapatkan persetujuan ahli-ahli. Jika PAS bertanding di Chempaka maka tidak ada calon PAS di Teratai. Pada 2004, PAS dengan saya sebagai calon bertanding di kerusi Parlimen yang merangkumi Chempaka dan Teratai.

Isu ini sungguh sensitif kerana ketika itu cawangan-cawangan PAS lebih kuat di Teratai. Lebih ramai petugas di Teratai dari Chempaka. Oleh itu, satu mesyuarat agong khas telah dipanggil untuk membincangkan perkara ini. Alhamdulillah setelah dibahaskan, cawangan-cawangan bersetuju PAS bertanding di Chempaka.

Di dalam ucapan saya pada malam itu, saya telah mengingatkan ahli-ahli bahawa terdapat satu lagi kerusi DUN Chempaka iaitu di Kelantan yang disandang oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Oleh itu, kita mesti bekerja keras untuk memastikan kedua-dua Chempaka di menangi PAS.

Cabaran kedua adalah untuk mendapatkan persetujuan PKR Bahagian Pandan untuk bertukar kerusi. Ketika itu PKR Bahagian mula dibantu oleh Zakaria Abdul Rahim yang sebelum ini aktif di Shah Alam membantu Ezam Mohd. Noor.

PAS dan PKR kerap mengadakan mesyuarat dan di dalam salah satu mesyuarat itu kami menyatakan hasrat untuk bertukar kerusi dan PAS berjanji akan membantu calon PKR di dalam gerak kerja di Teratai . PKR bersetuju.

Ketika itu juga, seorang muka baru DAP, Jenice Lee, mula ditonjolkan di Teratai. Pada mulanya kami terkejut kerana kami selalu berurusan dengan calon DAP 2004 untuk Teratai, Khong Chee Seng. Diberitakan dia telah berkrisis dengan pimpinan-pimpinan DAP lain dan telah diketepikan. Akhirnya kami telah mengadakan beberapa program bersama dengan Jenice dan DAP Teratai.

Selepas diputuskan PAS akan bertanding di Chempaka, masalah imej PAS perlu ditangani. Saya banyak mengkaji transformasi Parti Buruh atau Labour Party UK. Dari sebuah parti berhaluan ultra kiri di bawah Michael Foot ketika saya berada di UK kepada New Labour di bawah Tony Blair.

Pada pilihanraya umum 1983, Labour yang menonjolkan polisi-polisi sosialis yang keras telah kalah teruk. Selepas itu, Foot digantikan oleh Neil Kinnock dan kemudian oleh John Smith setelah Labour kalah pada pilihanraya umum 1992.

Transformasi Labour telah bermula sejak zaman Kinnock yang diusahakan oleh penasihat-penasihat beliau seperti seorang Yahudi bernama Peter Mendelsohn. Apabila Blair mengambil alih dari Smith yang meninggal dunia dalam tahun 1995 akibat sakit jantung, Labour telah menjadi New Labour yang segar dan dapat menarik pengundi muda. Labour akhirnya berjaya memenangi pilihanraya umum 1997 dengan majoriti terbesar abad ke 20.

Di Pandan, kami bukanlah hendak menghasilkan New PAS seperti New Labour. Kami hanya mahu PAS dengan "packaging" yang baru. Prinsip Parti tidak berubah hanyalah cara ianya dipersembahkan kepada rakyat. Persoalan imej diberi perhatian khusus di Pandan tanpa meninggalkan prinsip-prinsip asas perjuangan PAS.

Setelah imej ini diputuskan, perkara seterusnya adalah penentuan calon. Siapakah calon yang sesuai untuk membawa imej ini di Chempaka?

Saya telah menolak kerana telah dua kali bertanding (DUN Lembah Jaya 1999 dan Parlimen Pandan 2004) dan mahu memberi peluang kepada orang lain.

Nama pertama yang diketengahkan adalah Nan Azazi Azman, Ketua Penerangan ketika itu. Beliau menolak dan saya telah mencadangkan Ustaz Zulkifli Mohammad dari Taman Cheras Indah kerana dia merupakan "the best of both world". Seorang ustaz dan seorang ahli perniagaan yang senang bergaul dengan masyarakat bukan Islam. Tetapi beliau juga menolak.

Kemudian beberapa nama telah dibincangkan seperti Haji Meor Rithuan Mohd. Said (bekas TYDP), Abdul Jalil Haji Hasan (TYDP) dan Suhaimi Ghazali (NYDP). Setiausaha Dewan Muslimat, Siti Farah Mohammad, telah turut dicadangkan agar dapat melunakkan imej PAS.

Tetapi kebanyakan mereka telah menolak. Maka akhirnya saya terpaksa menerima pencalonan setelah ada AJK yang marah dan berkata, "Kalau tidak ada orang yang sanggup, kita tidak payah bertanding".

Selepas saat itu, gerak kerja dimulakan seolah-olah Parlimen bubarkan. Ceramah, risalah, ziarah dan program-program kemasyarakatan diperhebatkan.

Ceramah tidak hanya dihadkan di rumah-rumah seperti dulu. Jika orang ramai susah hendak datang ke ceramah kerana lokasinya yang terpencil maka kita mesti pergi kepada mereka. Ceramah-ceramah pun diadakan di tempat-tempat tumpuan orang ramai seperti di pasar malam, di hadapan restoran mamak dan di tempat letak kereta. Yang diperlukan hanyalah khemah lipat, beberapa kerusi, "music stand" sebagai rostrum, generator, lampu dan PA system. Dalam masa setengah jam, kami boleh berceramah.

Buletin PAS Kawasan, Visi, yang sememangnya telah diterbitkan sejak 2001 telah dikerapkan penerbitannya. Selain dari itu, diterbitkan buletin Tazkirah Jumaat dan Tazkirah Ramadhan yang diedarkan di masjid dan surau secara berkala.

Program-program kemasyarakatan pula yang berpaksi di pusat khidmat kami di Kg. Pandan telah turut dipertingkatkan dan mendapat perhatian mereka dari luar Pandan sehingga ada yang datang melawat.

Sekarang, hanya menunggu Parlimen dibubarkan.

Saya masih ingat hari Parlimen dibubarkan. Saya baru sahaja melawat sebuah kilang yang membuat "beam" untuk projek ibu pejabat PLUS di Subang. Sebelum makan tengah hari di Restoran Nasi Lemak Cikgu di Kelana Jaya, saya mendapat SMS bahawa PM akan membuat satu pengumum penting pada jam 1.00 petang. Saya menjangka pengumum itu adalah pembubaran Parlimen dan memang benar Parlimen dibubarkan hari itu. Selepas itu, segala-galanya bergerak begitu pantas. (Bersambung)

10 Mac 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U