Skip to main content

SOALAN NO. 9 – PROJEK-PROJEK PERUMAHAN TERBENGKALAI.

Soalan ini telah dijawab pada sidang yang lepas. Hari ini saya akan memberikan perkembangan terkini.

Selain dari meneruskan usaha-usaha yang pernah dilakukan oleh kerajaan terdahulu (seperti pemantauan), kerajaan sekarang telah juga menjalankan usaha-usaha baru untuk menyelesaikan masalah ini.

Yang pertama adalah penubuhan “Task Force / Jawatankuasa Khas Projek-Projek Terbengkalai” yang dipengerusikan oleh YB Hulu Kelang.

3 perunding telah bekerjasama dengan Jawatankuasa Khas ini untuk membantu menilai projek-projek yang telah terbengkalai.

Jawatankuasa khas ini telah mengenal pasti pemaju-pemaju baru atau pemaju-pemaju penyelamat bagi projek-projek yang berpotensi untuk dihidupkan semula.

Daripada 144 projek terbengkalai, 80 telah dikaji tahun lepas. 40 telah dikenal pasti sebagai berpotensi.

Dalam tahun 2008, Jawatankuasa Khas ini telah memulihkan 8 projek dan telah siap 100 peratus. 2 darinya telah mendapat sijil layak menduduki bangunan atau CF.

Ianya melibatkan 2,710 unit. Lokasinya adalah 2 projek di Shah Alam, 2 di Klang, 1 di Hulu Langat, 1 di Puchong, 1 di Hulu Selangor dan 1 di Gombak.

Pada 5 Mac lepas pula, 5 lagi projek telah diambil alih oleh pemaju-pemaju baru. 3 projek di Hulu Langat, 1 di Sepang dan 1 di Ampang, merangkumi 694 unit.

Buat masa ini, Jawatankuasa Khas ini sedang mengkaji dengan terperinci 46 projek untuk dipadankan dengan pemaju-pemaju baru. Ini melibatkan 9,364 unit.

Untuk mempercepatkan pemulihan projek-projek ini, kerajaan negeri menjemput pihak-pihak yang berkemampuan untuk mengambil alih projek-projek terbengkalai yang berpotensi.

Ingin saya jelaskan di sini bahawa kita tidak hanya mahu menghadkan kerjasama kita bersama 3 perunding itu. Peluang dibuka dengan seluas-luasnya kepada semua pihak.

Pemulihan ini memerlukan penglibatan sektor swasta. Lagipun masalah ini berpunca dari sektor swasta. Kerajaan menerusi Jawatankuasa Khas betindak sebagai fasilitator atau pemudah cara.

Kerajaan juga membantu menyelesaikan sebarang masalah di antara pemaju baru dan Pihak Berkuasa Tempatan, Pejabat Daerah dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

Permintaan telah diterima berkaitan cukai tanah tertunggak yang ditinggalkan oleh pemaju lama. Kerajaan boleh berbincang bagaimana cukai ini dibayar secara ansuran atau selepas projek siap.

Selain dari itu, pada akhir Mac ini, laman web Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor akan memuatkan maklumat status projek-projek terbengkalai di negeri Selangor.

Ini bagi membantu, para pembeli mengetahui tentang status projek-projek mereka dan mereka yang berminat menghidupkan projek-projek itu.

Yang paling penting rakyat dapat mengetahui siapakah pemaju-pemaju yang telah gagal. Kita juga sedang dalam kajian untuk mempamerkan juga nama dan nombor-nombor kad pengenalan lembaga-lembaga pengarah mereka.

Selain dari itu, terdapat pemaju-pemaju yang mempunyai banyak projek-projek yang lambat (tetapi belum lagi terbengkalai), kita telah memantau dengan mengadakan mesyuarat dan lawatan tapak secara berkala.

Terdapat kes-kes di mana pemaju meminta pembayaran tambahan jika mahu rumah mereka disiapkan. Menurut mereka, kos pembinaan telah meningkat.

Ada pembeli-pembeli yang bersetuju jika bayaran tambahan ini berpatutan tetapi mereka tidak lagi percaya kepada pemaju. Mereka bimbang jika bayaran dibuat tetapi rumah masih tidak siap.

Oleh itu, kerajaan akan melantik pihak ketiga seperti firma guaman untuk menerima pembayaran dari pembeli. Pihak ketiga ini akan menyalurkan dana ini kepada pemaju apabila ia diperlukan untuk membuat pembinaan.

Kerajaan juga akan melantik jurukur bahan untuk memastikan pembayaran tambahan yang diminta oleh pemaju adalah wajar.

Ingin juga saya memberikan perkembangan terkini tentang perampasan tanah untuk projek-projek terbengkalai yang diumumkan pada sidang yang lepas.

2 projek di Kuala Selangor telah dihantar notis-notis untuk dirampas.
Ianya dibuat berdasarkan Seksyen 100, Kanun Tanah Negara kerana tidak membayar cukai tanah dan Seksyen 129, Kanun Tanah Negara kerana melanggar syarat guna tanah.

1 projek melibatkan tanah 399.49 hektar dengan 6,620 unit kediaman.

1 lagi projek pula melibatkan tanah 194.58 hektar melibatkan 924 unit

Notis tersebut telah hampir tamat.Exco juga telah meluluskan satu projek di Sg. Buaya untuk dirampas.

Kerajaan berharap dengan rampasan ini projek tersebut dapat dihidupkan oleh pemaju-pemaju yang berwibawa. Maka nasib para pembeli akan terbela.

Usaha-usaha lain yang turut dilakukan termasuk,

1. Melakukan rundingan dengan bank-bank bagi meringankan beban pembeli.

2. Melakukan pemantauan bersama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

3. Membantu pembeli menubuhkan Jawatankuasa Bertindak untuk berunding dengan pemaju atau memulihkan projek.

4. Melalui Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor mengesahkan projek-projek terbengkalai agar Kementerian Perumahan dapat mengeluarkan surat kepada pembeli supaya mereka dapat berbincang dengan bank untuk menyusun semula pinjaman mereka.

5. Menjadi fasilitator agar pemaju dapat berunding dengan bank untuk menstrukturkan semula pinjaman mereka.

6. Menjadi fasilitator untuk perbincangan di antara pemaju dan “liquidator” / Pegawai Penerima.

YAB Dato’ Menteri Besar juga telah mengumumkan rangsangan baru pakej ekonomi bernilai RM50 billion yang turut merangkumi pembangunan semula perbandaran dan pemulihan projek-projek terbengkalai.

Untuk projek-projek yang sedang berjalan dan di masa akan datang, usaha kerajaan untuk memastikan tidak ada lagi projek-projek terbengkalai termasuk,

1. Bekerjasama dengan Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan dengan memaklumkan mereka pemaju-pemaju yang perlu disenarai hitam untuk dibatalkan lesen mereka. Lesen pemaju perumahan dikeluarkan oleh Kementerian.

2. Pihak Berkuasa Tempatan diarah supaya sentiasa memantau projek-projek di kawasan tadbir mereka. Jika ada masalah, kerajaan negeri hendak tahu sebelum menjadi parah. Kerajaan negeri mahu isyarat awal agar dapat mengambil langkah-langkah sepatutnya.

Iskandar Abdul Samad
Pengerusi Jawatankuasa Tetap / Exco
Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
12 Mac 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi