Skip to main content

Keupayaan PAS menghimpun rakyat tidak dapat dinafikan

Perhimpunan Bersih 2007 yang dihadiri oleh puluhan ribu rakyat dikatakan sebagai "turning point" kepada gerakan menentang cengkaman BN di negara kita. Malah ada yang yakin lebih 100,000 orang telah dapat dikerah pada hari itu.

Selepas itu giliran Hindraf pula berhimpun tetapi segala-galanya bermula dengan Bersih.

Apa yang terjadi selepas itu adalah sejarah. Kerajaan menjadi pembangkang dan pembangkang menjadi kerajaan di 5 buah negeri pada 8 Mac 2008.

100 hari selepas itu, Selangor pimpinan Pakatan Rakyat pula mengadakan perhimpunan di Stadium Shah Alam merayakan 100 hari pentadbiran yang baru. Tapi sayang, stadium besar itu hanya setengah penuh.

Selepas itu diadakan pula himpunan menuntut harga minyak diturunkan tetapi peristiwa melondeh seluar lebih diingati oleh ramai orang. Mana tidaknya, hanya lebih kurang 15,000 yang hadir.

Adakah sebab pembangkang sudah membentuk kerajaan maka penyokong tidak berminat untuk berhimpun? Duduk di rumah sahaja?

Kalau ini alasannya, kenapa perhimpunan kesyukuran PAS di Stadium Malawati sejurus selepas kemenangan 8 Mac dihadiri oleh lautan manusia?

Jadi bukan faktor kerajaan atau pembangkang. Mungkin faktor pengendalian atau publisiti?

Saya nampak program yang PAS menjadi tonggak utama (Himpunan Bersih dan di Stadium Malawati) tetap akan dibanjiri manusia. Tetapi program 100 hari Selangor dan himpunan menuntut penurunan harga minyak di mana PAS berada di "tepi padang", kurang sambutannya..

Perlu diakui oleh semua pihak, kalau untuk "mobilise" atau mengumpul orang, kepakaran PAS memang diperlukan. Dengan rangkaian PAS di setiap ceruk, PAS berupaya mengerah ahli dan penyokongnya. Belasan ribu. Puluhan ribu. Malah ratusan ribu sekalipun PAS berupaya.

Itulah, lain kali panggillah PAS anjurkan jika nak orang ramai sikit!

17 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi