Skip to main content

Keupayaan PAS menghimpun rakyat tidak dapat dinafikan

Perhimpunan Bersih 2007 yang dihadiri oleh puluhan ribu rakyat dikatakan sebagai "turning point" kepada gerakan menentang cengkaman BN di negara kita. Malah ada yang yakin lebih 100,000 orang telah dapat dikerah pada hari itu.

Selepas itu giliran Hindraf pula berhimpun tetapi segala-galanya bermula dengan Bersih.

Apa yang terjadi selepas itu adalah sejarah. Kerajaan menjadi pembangkang dan pembangkang menjadi kerajaan di 5 buah negeri pada 8 Mac 2008.

100 hari selepas itu, Selangor pimpinan Pakatan Rakyat pula mengadakan perhimpunan di Stadium Shah Alam merayakan 100 hari pentadbiran yang baru. Tapi sayang, stadium besar itu hanya setengah penuh.

Selepas itu diadakan pula himpunan menuntut harga minyak diturunkan tetapi peristiwa melondeh seluar lebih diingati oleh ramai orang. Mana tidaknya, hanya lebih kurang 15,000 yang hadir.

Adakah sebab pembangkang sudah membentuk kerajaan maka penyokong tidak berminat untuk berhimpun? Duduk di rumah sahaja?

Kalau ini alasannya, kenapa perhimpunan kesyukuran PAS di Stadium Malawati sejurus selepas kemenangan 8 Mac dihadiri oleh lautan manusia?

Jadi bukan faktor kerajaan atau pembangkang. Mungkin faktor pengendalian atau publisiti?

Saya nampak program yang PAS menjadi tonggak utama (Himpunan Bersih dan di Stadium Malawati) tetap akan dibanjiri manusia. Tetapi program 100 hari Selangor dan himpunan menuntut penurunan harga minyak di mana PAS berada di "tepi padang", kurang sambutannya..

Perlu diakui oleh semua pihak, kalau untuk "mobilise" atau mengumpul orang, kepakaran PAS memang diperlukan. Dengan rangkaian PAS di setiap ceruk, PAS berupaya mengerah ahli dan penyokongnya. Belasan ribu. Puluhan ribu. Malah ratusan ribu sekalipun PAS berupaya.

Itulah, lain kali panggillah PAS anjurkan jika nak orang ramai sikit!

17 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un