Skip to main content

PAS KETINGGALAN?

PAS ketinggaalan di dalam Pakatan Rakyat?

Puas saya memikirkan dari sudut mana.

Kalau dari segi kerusi yang dimenangi memang benar tetapi itu bukan salah Pakatan Rakyat. PAS hanya menang 8 kerusi walhal PKR mendapat 15 dan DAP 13.

PAS telah bertanding 20 kerusi, PKR 20 dan DAP 15. Adakah PAS akan memenangi lebih kerusi jika tidak berada di dalam Pakatan? Adakah salah Pakatan yang membuat PAS gagal mendapatkan sebarang kerusi di Sabak Bernam, Tg. Karang atau Sg. Besar?

Dalam kerajaan pula bagaimana? PAS dengan 8 kerusi mendapat 3 orang Exco sama dengan DAP yang ada 13 kerusi. Fikirkan!

Ahli majlis dalam PBT? Memang benar PAS ketinggalan berbanding dengan DAP dan PKR. Tetapi menurut rakan-rakan lain dalam Pakatan, ini sepadan dengan kerusi yang dimenangi. PAS sudah tentu akan berkata mereka mempunyai jentera yang lengkap, mempunyai ahli di setiap ceruk negeri Selangor oleh itu wajar diberikan jumlah ahli majlis yang lebih. Mungkin ada benarnya hujjah ini kerana jumlah ahli-ahli majlis dari NGO lebih dari PAS yang merupakan komponen Pakatan. Mungkin kalau begitu jika hendak mencari PACA, mintalah tolong dari NGO bukan dari PAS lagi.

Dari segi Exco pula bagaimana? PAS ada 3 Exco tapi jika ada ahli-ahli PAS yang tidak bersetuju dengan pemilihan mereka (ada yang mengatakan mereka “orang Hasan Ali”) maka mereka sudah tentu akan mengatakan PAS tidak mempunyai sebarang Exco!

Di negara-negara maju, portfolio-portfolio terpenting di dalam kerajaan selalunya adalah kesihatan, perumahan dan pendidikan (Health, Housing & Education). Di Selangor, dua dari tiga portfolio ini dipegang oleh PAS. Saya menjaga perumahan dan Dr. Halimah pula pendidikan.

Tetapi yang paling penting, hal ehwal agama di bawah PAS. Tetapi ada yang mempertikaikannya kemajuan agama Islam di bawah Pakatan, walaupun baru 4 bulan lebih di bawah Pakatan. Walaupun yang mempertikaikan itu dapat berceramah atau mungkin juga berkhutbah di masjid dan surau. Sesuatu yang mustahil sebelum 8 Mac.

Kemenangan 8 Mac telah membebaskan surau dan masjid walaupun kebanyakan DUN-DUN yang dimenangi mempunyai majoriti bukan Islam. Ada yang berkata masjid dan surau dibebaskan oleh orang-orang Cina dan India. Mungkin ada yang marah kepada mereka yang bercakap begini tetapi ini realitinya. Di DUN saya kita kalah di kampung Melayu tetapi menang besar di kampung baru Cina.

Implikasi kemenangan ini adalah :

1. Penceramah-penceramah yang sebelum ini dilarang memberi kuliah di masjid dan surau boleh berbuat demikian sekarang walaupun perlu mendapat tauliah dahulu.
2. Para jemaah tidak lagi tidur ketika khutbah Jumaat akibat dari khutbah-khutbah yang tidak bermaya dan mengampu kerajaan Barisan Nasional.
3. Peranan masjid dan surau telah diperkasakan. Tidak lagi sepi kecuali waktu-waktu solat tetapi telah diadakan pelbagai program seperti program-program kesihatan dan motivasi.
4. Banyak masjid dan surau telah memberi ruang kepada AJK-AJK baru yang cenderung kepada perjuangan Islam.
5. Zakat tidak lagi dikuasai oleh golongan-golongan tertentu tetapi benar-benar dimanfaatkan untuk rakyat. Saya terkejut begitu cepat duit zakat dapat dikeluarkan apabila telah berlaku kebakaran di Kg. Pandan, RM38,000 tunai dalam masa kurang dari 24 jam.

Ini berlaku di saat dan ketika belum ada lagi arahan untuk menukar jawatankuasa masjid dan surau. Mungkin ini berlaku di kawasan-kawasan yang mempunyai wakil rakyat tetapi dengan kerajaan negeri milik Pakatan, tidak ada sebab kenapa ahli-ahli PAS tidak bertindak dengan lebih pro-aktif bagi kawasan-kawasan yang kita kalah. Di kawasan-kawasan yang PAS kalah, kawasan-kawasan yang majoritinya pengundi Islam, usaha-usaha dakwah ini patut dilipat ganda. Tumpukan kepada peluang-peluang yang terbuka kepada kita bukan kepada perkara-perkara yang belum lagi kita perolehi.

Jadi ketinggalan macam mana? Berbalik kepada PAS tidak dapat apa-apa, apa sebenarnya yang diperolehi PKR dan DAP?

Apa yang DAP dapat lebih dari PAS? Kilang haram? Tokong yang lebih besar? Belum ada lagi keputusan.

Apa yang PKR dapat lebih dari PAS? Memang benar pengurus pasukan bolasepak Selangor diberikan kepada orang PKR tetapi adakah itu yang dikejar? Pengarah-pengarah GLC? Belum ada lagi perlantikan walaupun ianya patut disegerakan sebelum puak-puak UMNO di dalamnya melelong segala hartabenda.

Memang benar terdapat perkara-perkara yang mengguris hati ahli-ahli PAS. Tetapi adakah sebab itu kita lari kepada UMNO? Bukankah UMNO juga pernah menaja konsert lebih merosakkan dari Mas Idayu dan Ella? Bukankah UMNO yang meluluskan segala lesen-lesen arak di seluruh Negara?

Kita peringkat negeri Selangor terdapat Jawatankuasa Pakatan Rakyat yang dianggotai oleh 4 orang ahli dari setiap parti. Saya tidak berada di dalamnya.

Di dalam jawatankuasa ini, semuanya sama taraf. Menurut DAP, tidak ada gelaran “YB”, semuanya “Saudara”. Jawatankuasa ini yang menentukan polisi kerajaan atau menentukan agenda kerajaan.

Tetapi mentadbir negeri bukan seperti mentadbir Kawasan atau Cawangan. Ianya terlalu luas. Terdapat begitu banyak jentera kerajaan dan pegawai kerajaan yang terlibat. Kita baru empat bulan. Sepertimana Kelantan ketika baru empat bulan memerintah, banyak cabaran yang perlu dihadapi


Hanya diperlukan sedikit kesabaran. Bukan dari orang Selangor tetapi dari seluruh warga PAS dari seluruh negara. Walaupun susah sebab tahap kesabaran kita berbeza-beza, contohnya orang Kelantan memang penyabar manakala orang Terengganu, menurut isteri saya yang berasal dari Terengganu, agak gopoh.

Saya amat berharap pimpinan PAS tidak akan bertindak berdasarkan laporan-laporan yang tidak tepat dari Selangor. Saya bimbang jika laporan-laporan ini diberikan oleh mereka yang sememangnya cenderung kepada UMNO, maka yang baik juga dikatakan buruk. Saya takut sebab laporan yang tidak tepat dari Selangor, PAS di peringkat tertinggi akan membuat keputusan untuk mendekati UMNO dan BN.

Saya mohon maaf jika penilaian saya ini tidak tepat. Saya hanya mempunyai pengalaman berada di kerajaan Pakatan Rakyat. Adakah kedudukan PAS lebih baik di dalam BN? Itu saya tidak ada pengalaman. Tanyalah mereka yang pernah berada di dalam kerajaan BN seperti Dato’ Mustafa Ali yang pernah menjadi Timbalan Menteri ketika PAS berada di dalam BN.

22 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi