Skip to main content

JANGAN SEKADAR KONSEP SAHAJA ......

Ketika belajar “architecture” di Hull, U.K. dulu apabila kami mempersembahkan projek kami untuk dinilai, selalunya soalan pertama yang akan ditanya oleh para pensyarah adalah apakah konsep projek kamu?

Dalam apa saja projek yang kami hasilkan sama ada muzium, pusat komuniti, hotel, sekolah, pejabat, pangsapuri malah sebiji banglo pun kami akan ditanya konsep rekabentuk kami.

Kami diajar untuk memastikan sebelum sebarang rekabentuk dihasilkan, konsep bagi projek itu perlu dikenalpasti terlebih dahulu. Konsep ini akan menentukan segala-galanya, dari yang paling kecil kepada yang paling besar. Dari kecuraman bumbung kepada saiz pemulas pintu. Dari penyusunan ruang kepada bentuk tingkap. Dari ketinggian pokok yang ditanam kepada kemasan bagi lantai.

Begitulah juga di dalam kehidupan, di dalam apa saja yang kita lakukan, perlu ada garispanduan yang perlu dipatuhi agar perkara-perkara yang dilaksanakan tidak tersasar atau terbabas dari yang dihasratkan.

Di dalam “architecture”, konsep ini mungkin akan ditentukan oleh “trend” semasa, kehendak dan keperluan klien atau arahan pensyarah ketika belajar. Tidaklah susah sangat untuk menetapkan konsep tetapi bagaimanakah perlaksanaannya? Bagaimana hendak menterjemah konsep kepada sesuatu yang boleh dilihat, dipegang dan digunakan?

Ini yang memeningkan kami ketika belajar dulu. Ada di antara kami menconteng berhelai-helai kertas untuk mencari “perfection”. Ada yang membaca bertan-tan buku dan majalah untuk mendapatkan ilham. Ada yang berjam-jam merenung ke luar tingkap untuk mencari jawapannya. Walau bagaimanapun merenung ke luar tingkap tidak akan banyak membantu kerana Hull yang sentiasa mendung jika tidak hujan dan diselubungi dengan bau ikan ( Ia adalah satu pelabuhan perikanan yang penting ) bukanlah satu sumber inspirasi.

Seperti banyak bandar-bandar di timur laut England, ia dipenuhi dengan deretan rumah-rumah para “marhaen” yang pada asalnya dikerah untuk bekerja di kilang-kilang sebelum Perang Dunia Pertama. Hanyalah bangunan-bangunan “bata merah” ( red brick ) dalam tahun-tahun 60’an dan 70’an atau bangunan-bangunan yang dibina ketika zaman kegemilangan Ratu Victoria telah membawa sedikit kecerian kepada bandaraya 10 terbesar di UK ini.

Baru-baru ini seorang pimpinan tertinggi PAS menegaskan bahawa PAS tidak akan lari dari “orbit” Islam. Di dalam berkerajaan atau bersama-sama menubuhkan kerajaan, PAS tetap tidak akan lari dari prinsipnya. Seperti merekabentuk bangunan yang berpegang kepada konsep atau asas-asas yang ditetapkan, mentadbir sesebuah negeri atau merancang pembangunan perlulah selari dengan konsep asal parti itu ditubuhkan. Tetapi bagaimana?

Kita mempunyai ramai yang boleh bersyarah tentang konsep atau garispanduan secara umum tetapi bukan semua yang mahu menjuruskan kepada peringkat perlaksanaan secara terperinci. Mungkin bagi perkara-perkara yang disebut khusus di dalam Islam atau merupakan bidang-bidang tradisional bagi PAS, kita tidak mempunyai masalah besar tetapi bagaimana pula perkara-perkara baru yang terpaksa kita hadapi sebagai kerajaan? Tambahan pula, konsep di atas kertas itu jauh lebih mudah dari perlaksanaan yang melibatkan manusia. Di antaranya pula manusia yang tidak memahami Islam, prejudis terhadap Islam atau menentang Islam.

Memerintah itu lebih dari hanya slogan. Kita selalu berkata, “Kembalilah kepada Islam” tetapi bagi kebanyakan dari kita ia hanyalah slogan di bibir. Atau coretan dan soroton di dalam “blog”. Ia memerlukan pengembelengan tenaga yang merumuskan kepada peringkat yang paling terperinci. Tidak memadai hanya teori-teori tetapi penyelesaian kepada masalah di dalam dunia yang nyata bukan sesuatu di atas kertas atau di dalam “cyberspace”.

Sepertimana di dalam “architecture” semasa belajar dua puluh tahun dulu, tidak memadai berkata bangunan saya adalah ala Stirling atau Foster, Hadid atau Graves tetapi sehingga elemen yang paling kecil perlu difikirkan.

9 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi