Skip to main content

Pengajaran Dari Tahun-Tahun 70'an

Ingat lagi tak tahun-tahun 70'an?

Mungkin ada di antara anda yang belum lahir lagi tetapi bagi yang hidup di dekad itu tentu ingat akan perkara-perkara berikut,

1. Banjir besar Kuala Lumpur
2. Seluar "bell-bottom"
3. Planet Of The Apes
4. Kereta Colt Gallant
5. Beg kertas berwarna cokelat dengan tali pemegang merah dan putih
6. Rindu Bayangan
7. King Ghaz
8. Muhammad Ali
9. Payung kertas
10. Basikal Chopper

Mungkin bagi ramai generasi sekarang tidak akan ingat atau mengenali basikal Chopper atau King Ghaz.

Basikal Chopper merupakan basikal yang menjadi impian ramai pelajar-pelajar sekolah seperti saya ketika itu. Memiliki basikal Chopper adalah satu status symbol ketika saya bersekolah rendah di Petaling Jaya.

King Ghaz pula adalah jolokan bagi Ghazali Shafie (ketika itu Tan Sri bukan lagi Tun) yang sebagai Menteri Dalam Negeri merupakan di antara orang yang paling berkuasa di Malaysia. Di zaman beliau ramai yang telah ditangkap di bawah ISA seperti Kasim Ahmad dan beberapa pemimpin UMNO setelah pemergian Tun Razak.

Tun Razak juga sinonim dengan 70'an walaupun beliau meninggal dunia akibat leukemia dalam tahun 1975 dan telah menjadi Timbalan Perdana Menteri sejak Merdeka lagi.

Tun Razak berbeza dari pemimpin UMNO sekarang kerana banyak mencetuskan program-program untuk kepentingan rakyat. Ada yang berkata polisi beliau adalah polisi sosialis. Inilah masalah dengan masyarakat Melayu kerana apabila ada program-program yang pro-rakyat maka dikatakan sosialis. Seolah-olah hanya orang sosialis yang pro-rakyat, pro-massa.

Berbalik kepada Tun Razak, susah hendak dipercayai Dato' Seri Najib adalah anak Tun Razak. Najib yang dibebani dengan kes pembunuhan Altantuya jika dibandingkan dengan bapa beliau adalah bagaikan langit dengan bumi.

Di bawah Tun Razak, Felda yang memberi tanah kepada rakyat telah dimulakan walaupun terdapat banyak tuduhan tentang penyelewengan di bawah pentadbiran sekarang namun konsep tanah untuk rakyat itu tidak lagi dipraktikkan oleh mana-mana kerajaan sekarang kecuali mungkin kerajaan negeri Kelantan.

Di bawah Tun Razak pula di dalam tahun-tahun 70'an, kita mengenali Rukun Tetangga dan program Buku Hijau. Dua perkara ini saya yakin amat relevan bagi kita sekarang.

Di dalam keadaan jenayah yang semakin meningkat dan pihak polis kekurangan anggota, Rukun Tetangga adalah satu-satunya cara untuk menyekat jenayah dari terus berkembang.

Ingat tak dulu-dulu bila kita, bapa-bapa kita atau abang-abang akan membawa kayu atau rotan untuk meronda taman-taman perumahan? Sekurang-kurangnya ia dapat membuat mereka yang ingin melakukan jenayah seperti pecah rumah atau mencuri, berfikir dua kali.

Semangat kerjasama di antara penduduk menggerunkan mereka yang berniat jahat. Sekarang ini sesiapa sahaja bebas memasuki taman-taman dan mencuri sesuka hati, tanpa rasa takut dan tanpa dihalang oleh sesiapa. Cuba lakukan perkara yang sama dalam tahun-tahun 70'an, mungkin akan dikejar oleh petugas-petuga Rukun Tetangga kita.

Walaupun banyak Rukun Tetangga yang telah disalahguna untuk kepentingan politik atau kepentingan peribadi namun saya yakin ianya perlu dihidupkan dan dikembangkan untuk memastikan jenayah di taman-taman perumahan kita dapat disekat.

Buku Hijau pula merupakan satu respon kepada kadar inflasi yang meningkat pada awal tahun-tahun 70'an.

Ketika itu, di mana-mana orang menanam ubi kayu, cili, tomato, terung, kacang panjang, kacang bendi dan sayur-sayuran lain. Malah di sekolah diadakan pertandingan Buku Hijau yang diberikan hadiah setaraf dengan acara-acara sukan.

Di dalam keadaan harga minyak yang meningkat mungkin Buku Hijau ini perlu diperkenalkan semula.

Kalau tidak dapat menanam di tanah-tanah yang luas, banyak yang boleh ditanam di dalam pasu-pasu atau tin-tin biskut.

16 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un