Skip to main content

MENANGANI KEPELBAGAIAN

Ketika kita cemas dengan Mas Idayu dan Ella, rupa-rupanya ada yang lebih mencemaskan malah turut mengancam. “Ratu Rock” dan “Ratu Dangdut” yang hadir sebelum satu perlawanan bolasepak 6 Julai lepas amat dibimbangi akan menghanyut umat Islam. Menjadikan mereka memaksikan hidup mereka kepada hiburan dan akan menjauhkan diri dari agama. Melahirkan masyarakat yang subur dengan pelbagai gejala sosial yang ditahap terkini sudah membimbangkan kita.

Tetapi insiden di protes “Turun Minyak” pada hari yang sama, hanya beberapa kilometer darinya, menunjukkan bertapa banyak tentang negara kita yang kita tidak tahu. Londehan seluar oleh seorang ahli kumpulan “underground” Carburetor Dung membuat Ella dan Mas Idayu kelihatan begitu sopan.

Tentu sekali selepas ini pimpinan PAS yang terlibat secara langsung di dalam perhimpunan itu seperti Dr. Hatta Ramli akan dicincang lumat-lumat di dalam blog-blog dan laman-laman web yang lain. Muktamar PAS yang akan berlangsung bulan depan juga akan menyaksikan para pemidato menunjukkan kehebatan mereka mengupas insiden londehan itu dan menyembelih mereka yang terlibat.

Bukan tujuan saya untuk mempertahankan apa yang telah terjadi tetapi saya menganggap peristiwa yang berlaku akan terus berlaku apabila kita berjaya melebarkan sokongan kita kepada setiap golongan rakyat. PAS bukan lagi berlegar-legar di kalangan “orang baik-baik” sahaja. Kita berhadapan dengan seribu satu jenis manusia.

Memang mudah untuk mengatakan bahawa kita mestilah berupaya mengawal keadaan. We must be in control. Memang mudah untuk mengeluarkan ayat-ayat Al-Quran atau fatwa-fatwa Yusuf Al-Qardhawi ketika berceramah, berkuliah atau mencoret di dalam blog tetapi tugas yang dihadapi oleh pimpinan kita seperti Dr. Hatta yang terpaksa berhadapan dengan kepelbagaian ketika menganjurkan protes itu adalah bukan tugas yang mudah.

Bagi ramai orang PAS yang saya temui, protes itu gagal kerana ia berbentuk carnival. Mereka mahu protes jalanan yang kata mereka lebih serius. Dihambat dan disembur. Mesejnya tidak sampai kata mereka jika tidak ada insiden kejar mengejar.

Sebalik terdapat yang berpendapat protes berbentuk karnival itu efektif kerana ia boleh melibatkan setiap lapisan masyarakat tanpa merasa takut sekiranya akan dihambat FRU. Di Jakarta, Bangkok atau Manila, protes berbentuk karnival ini pernah berjalan berhari-hari.

Ketika menjadi pembangkang dulu, kita marah apabila kita tidak dapat menggunakan stadium. Kita kata kerajaan tidak adil, berat sebelah. Kita mencabar kerajaan supaya membenarkan kita menggunakan Stadium Bukit Jalil, Stadium Shah Alam dan stadium-stadium utama yang lain. Tetapi apabila kita boleh menggunakannya kerana pihak berkuasa tempatan berada di bawah kawalan kita, kita pula kesal telah mengadakan protes tertutup. Mahu protes terbuka.

Berbalik kepada kepelbagaian, kita hendaklah memahami kepayahan yang dihadapi oleh mereka yang terpaksa menangani dan berhadapan dengan kepelbagaian ini. Terdapat di antara mereka yang bersama- kita mengaku sebagai Marxist. Ada pula yang mengaku sebagai Maoist. Kita terpaksa hidup bersama mereka walaupun sudah tentu kita sama sekali tidak akan meredhai mereka. Atau kita boleh mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan dengan mereka dan berkubu di Kelantan atau Kedah.

Tidak semua orang boleh atau mahu duduk di barisan hadapan untuk melakukan “engagement” tetapi ramai yang sedia menghentam mereka yang duduk di hadapan. Usaha-usaha nampaknya lebih ditumpukan kepada mencari kesalahan dan bukan untuk membantu agar tugas yang dilaksanakan itu berjaya. “Engagement” semasa menjadi pembangkang pula berlainan dari “engagement” ketika berkerajaan. Kita juga mungkin mempunyai terlalu ramai “pengulas-pengulas kerusi empuk” yang mungkin berada di dalam persekitaran yang begitu selesa dan “idealistic” maka gagal memahami apa yang berlaku di luar atau di bawah.

10 Jun 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba