Skip to main content

MENANGANI KEPELBAGAIAN

Ketika kita cemas dengan Mas Idayu dan Ella, rupa-rupanya ada yang lebih mencemaskan malah turut mengancam. “Ratu Rock” dan “Ratu Dangdut” yang hadir sebelum satu perlawanan bolasepak 6 Julai lepas amat dibimbangi akan menghanyut umat Islam. Menjadikan mereka memaksikan hidup mereka kepada hiburan dan akan menjauhkan diri dari agama. Melahirkan masyarakat yang subur dengan pelbagai gejala sosial yang ditahap terkini sudah membimbangkan kita.

Tetapi insiden di protes “Turun Minyak” pada hari yang sama, hanya beberapa kilometer darinya, menunjukkan bertapa banyak tentang negara kita yang kita tidak tahu. Londehan seluar oleh seorang ahli kumpulan “underground” Carburetor Dung membuat Ella dan Mas Idayu kelihatan begitu sopan.

Tentu sekali selepas ini pimpinan PAS yang terlibat secara langsung di dalam perhimpunan itu seperti Dr. Hatta Ramli akan dicincang lumat-lumat di dalam blog-blog dan laman-laman web yang lain. Muktamar PAS yang akan berlangsung bulan depan juga akan menyaksikan para pemidato menunjukkan kehebatan mereka mengupas insiden londehan itu dan menyembelih mereka yang terlibat.

Bukan tujuan saya untuk mempertahankan apa yang telah terjadi tetapi saya menganggap peristiwa yang berlaku akan terus berlaku apabila kita berjaya melebarkan sokongan kita kepada setiap golongan rakyat. PAS bukan lagi berlegar-legar di kalangan “orang baik-baik” sahaja. Kita berhadapan dengan seribu satu jenis manusia.

Memang mudah untuk mengatakan bahawa kita mestilah berupaya mengawal keadaan. We must be in control. Memang mudah untuk mengeluarkan ayat-ayat Al-Quran atau fatwa-fatwa Yusuf Al-Qardhawi ketika berceramah, berkuliah atau mencoret di dalam blog tetapi tugas yang dihadapi oleh pimpinan kita seperti Dr. Hatta yang terpaksa berhadapan dengan kepelbagaian ketika menganjurkan protes itu adalah bukan tugas yang mudah.

Bagi ramai orang PAS yang saya temui, protes itu gagal kerana ia berbentuk carnival. Mereka mahu protes jalanan yang kata mereka lebih serius. Dihambat dan disembur. Mesejnya tidak sampai kata mereka jika tidak ada insiden kejar mengejar.

Sebalik terdapat yang berpendapat protes berbentuk karnival itu efektif kerana ia boleh melibatkan setiap lapisan masyarakat tanpa merasa takut sekiranya akan dihambat FRU. Di Jakarta, Bangkok atau Manila, protes berbentuk karnival ini pernah berjalan berhari-hari.

Ketika menjadi pembangkang dulu, kita marah apabila kita tidak dapat menggunakan stadium. Kita kata kerajaan tidak adil, berat sebelah. Kita mencabar kerajaan supaya membenarkan kita menggunakan Stadium Bukit Jalil, Stadium Shah Alam dan stadium-stadium utama yang lain. Tetapi apabila kita boleh menggunakannya kerana pihak berkuasa tempatan berada di bawah kawalan kita, kita pula kesal telah mengadakan protes tertutup. Mahu protes terbuka.

Berbalik kepada kepelbagaian, kita hendaklah memahami kepayahan yang dihadapi oleh mereka yang terpaksa menangani dan berhadapan dengan kepelbagaian ini. Terdapat di antara mereka yang bersama- kita mengaku sebagai Marxist. Ada pula yang mengaku sebagai Maoist. Kita terpaksa hidup bersama mereka walaupun sudah tentu kita sama sekali tidak akan meredhai mereka. Atau kita boleh mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan dengan mereka dan berkubu di Kelantan atau Kedah.

Tidak semua orang boleh atau mahu duduk di barisan hadapan untuk melakukan “engagement” tetapi ramai yang sedia menghentam mereka yang duduk di hadapan. Usaha-usaha nampaknya lebih ditumpukan kepada mencari kesalahan dan bukan untuk membantu agar tugas yang dilaksanakan itu berjaya. “Engagement” semasa menjadi pembangkang pula berlainan dari “engagement” ketika berkerajaan. Kita juga mungkin mempunyai terlalu ramai “pengulas-pengulas kerusi empuk” yang mungkin berada di dalam persekitaran yang begitu selesa dan “idealistic” maka gagal memahami apa yang berlaku di luar atau di bawah.

10 Jun 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se