Skip to main content

ARAK JUGA DITENTANG OLEH ORANG EROPAH

"The Heineken Cup sponsored by Heineken (known as the H Cup in France due to alcohol advertising laws) is an annual rugby union competition involving leading club, regional and provincial teams from the Heineken Cup: England, France, Scotland, Wales, Ireland, and Italy. It is one of the most prestigious trophies in the sport.

"Tahukah anda di Perancis, syarikat arak dilarang menjadi penaja sukan? Heineken Cup, piala untuk kejohanan ragbi yang diadakan di negara-negara di Eropah, di Perancis ianya tidak boleh menggunakan nama Heineken Cup tetapi dikenali sebagai H Cup.

Nama-nama syarikat arak juga tidak boleh dipamerkan pada pakaian pasukan-pasukan yang bertanding.

Saya ingat lagi apabila Leeds United, sebuah kelab bolasepak Inggeris, memasuki pertandingan Piala UEFA pada awal tahun-tahun 90'an, mereka terpaksa menyediakan set jersey kedua. Ini kerana mereka ditaja oleh sebuah syarikat arak "Strongbow" dan mereka tidak boleh memakai jersey itu jika bertemu dengan kelab-kelab dari Perancis.

Jadi siapa kata apabila PAS menentang penajaan syarikat arak bagi lawatan kelab Chelsea ke Malaysia, PAS ketinggalan zaman?

Perancis sebuah negara maju, negara Kristian, negara yang begitu liberal juga menentang malah melarang penajaan sukan oleh syarikat-syarikat arak.

Malah di Eropah, penajaan sukan oleh syarikat-syarikat rokok dilarang kerana rokok merbahaya kepada kesihatan jadi logik jika larangan ini juga ke atas syarikat-syarikat arak kerana arak lebih merbahaya dari rokok.


Jika syarikat arak Heineken terus dibenarkan menaja Chelsea maka arak akan dianggap sebagai satu perkara yang boleh diterima, satu perkara biasa walhal ianya satu perkara yang amat menjijikan dan merupakan ibu kepada segala maksiat.

Memang Malaysia berbilang kaum tetapi sensitiviti umat Islam perlu dihormati. Kenapa perlu memaksa umat Islam menerima arak sebagai satu perkara biasa?

Ingat tak dulu, Guinness memperkenalkan minuman tanpa alkohol, Guinness Malta. Mungkin satu strategi jangka panjang untuk merosakkan umat Islam. Kalau dah biasa dengan nama Guinness, walaupun hanya Guinness Malta, akhirnya bertukar pula kepada Guinness Stout

Jadi soalan cepumas, adakah Pakatan Rakyat Selangor akan tergugat akibat kes arak ini? Masa akan menentukannya tetapi bukankah bodoh jika sebab kes arak kita hendak berlari kepada UMNO atau bermuzakarah dengan UMNO walhal kita tahu ramai juga orang UMNO yang memang kuat minum arak!

18 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un