Skip to main content

ARAK JUGA DITENTANG OLEH ORANG EROPAH

"The Heineken Cup sponsored by Heineken (known as the H Cup in France due to alcohol advertising laws) is an annual rugby union competition involving leading club, regional and provincial teams from the Heineken Cup: England, France, Scotland, Wales, Ireland, and Italy. It is one of the most prestigious trophies in the sport.

"Tahukah anda di Perancis, syarikat arak dilarang menjadi penaja sukan? Heineken Cup, piala untuk kejohanan ragbi yang diadakan di negara-negara di Eropah, di Perancis ianya tidak boleh menggunakan nama Heineken Cup tetapi dikenali sebagai H Cup.

Nama-nama syarikat arak juga tidak boleh dipamerkan pada pakaian pasukan-pasukan yang bertanding.

Saya ingat lagi apabila Leeds United, sebuah kelab bolasepak Inggeris, memasuki pertandingan Piala UEFA pada awal tahun-tahun 90'an, mereka terpaksa menyediakan set jersey kedua. Ini kerana mereka ditaja oleh sebuah syarikat arak "Strongbow" dan mereka tidak boleh memakai jersey itu jika bertemu dengan kelab-kelab dari Perancis.

Jadi siapa kata apabila PAS menentang penajaan syarikat arak bagi lawatan kelab Chelsea ke Malaysia, PAS ketinggalan zaman?

Perancis sebuah negara maju, negara Kristian, negara yang begitu liberal juga menentang malah melarang penajaan sukan oleh syarikat-syarikat arak.

Malah di Eropah, penajaan sukan oleh syarikat-syarikat rokok dilarang kerana rokok merbahaya kepada kesihatan jadi logik jika larangan ini juga ke atas syarikat-syarikat arak kerana arak lebih merbahaya dari rokok.


Jika syarikat arak Heineken terus dibenarkan menaja Chelsea maka arak akan dianggap sebagai satu perkara yang boleh diterima, satu perkara biasa walhal ianya satu perkara yang amat menjijikan dan merupakan ibu kepada segala maksiat.

Memang Malaysia berbilang kaum tetapi sensitiviti umat Islam perlu dihormati. Kenapa perlu memaksa umat Islam menerima arak sebagai satu perkara biasa?

Ingat tak dulu, Guinness memperkenalkan minuman tanpa alkohol, Guinness Malta. Mungkin satu strategi jangka panjang untuk merosakkan umat Islam. Kalau dah biasa dengan nama Guinness, walaupun hanya Guinness Malta, akhirnya bertukar pula kepada Guinness Stout

Jadi soalan cepumas, adakah Pakatan Rakyat Selangor akan tergugat akibat kes arak ini? Masa akan menentukannya tetapi bukankah bodoh jika sebab kes arak kita hendak berlari kepada UMNO atau bermuzakarah dengan UMNO walhal kita tahu ramai juga orang UMNO yang memang kuat minum arak!

18 Julai 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U