Skip to main content

“ORANG MELAYU YANG PALING BANGSAT TETAPI HINDU YANG MENGAMUK”

Pada 3 Disember lepas, Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Zainal Abidin Osman memberitahu sidang Dewan Rakyat bahawa pendapatan kaum Bumiputera adalah yang terendah di antara bangsa-bangsa utama di negara kita.

Menurutnya pendapatan isi rumah kasar bulanan kaum kaum bumiputera ialah RM2,711 sementara kaum India sebanyak RM3,456 dan yang paling tinggi adalah kaum Cina sebanyak RM4,437.

Katanya lagi, peratus kadar kemiskinan dan kemiskinan tegar bagi tahun 2004 ialah bumiputera sebanyak 8.3 peratus, kaum India 2.9 peratus, manakala kaum Cina 0.6 peratus.

Tujuan statistik ini didedahkan adalah untuk mematahkan dakwaan Hindraf bahawa kaum India adalah yang paling miskin. Tetapi dengan sekali-gus ia menunjukkan sikap sebenar UMNO-BN terhadap orang Melayu-Bumiputera.

Kerajaan di dalam mendedahkan angka-angka tersebut langsung tidak gentar akan tindakbalas (backlash) orang Melayu terhadap fakta-fakta yang diumumkan.

Sepatutnya di dalam keadaan masyarakat India “mengamuk” apabila mendakwa merekalah yang paling miskin, orang Melayu pula mungkin akan “mengamuk” apabila mendapat tahu mereka sebenarnya yang paling merempat.

Walau bagaimanapun UMNO-BN dapat membaca sikap orang Melayu. Majoriti dari mereka tidak akan berbuat apa-apa walaupun diberitahu merekalah yang paling bangsat. Mereka tetap akan menyokong UMNO-BN. Mereka hanya perlu dipandang dengan “sebelah mata” sahaja. Tidak ada Israf, Musraf atau Malraf akan ditubuhkan sepertimana Hindraf.

Inilah orang Melayu yang boleh ditunjal, didera dan diterajang tetapi tidak akan melawan. Ingatkah lagi kita kisah anak Sultan Mansur Shah yang telah membunuh anak Tun Perak, Tun Besar?

Ceritanya, anak Sultan tersebut, Raja Mohammad telah membunuh Tun Besar kerana bola sepak raga Tun Besar telah terkena Raja Mohammad sehingga jatuh tengkoloknya ke tanah.

Tetapi adakah Tun Besar dijatuhkan hukuman yang sepatutnya? Tidak, beliau hanya telah diarahkan keluar dari Melaka dan telah menjadi Raja di Pahang. Tidak berlaku sebarang pemberontakan di Melaka. Tidak ada berlaku rampasan kuasa.

Inilah orang Melayu, ditarik telinga menurut, dicucuk hidung mengikut.

Yang duduk di rumah pangsa 600 kaki persegi bersama 5 orang anak pun sanggup mencium tangan YB walhal bilik tidur YB lebih besar dari seluruh rumahnya. Yang dilantik menjadi AJK UMNO Cawangan pun sudah cukup bangga walhal hanya berkereta Kancil seperti orang PAS. Yang bergaji 800 sebulan pun tetap bertungkus lumus untuk UMNO di masa-masa pilihanraya walhal orang-orang PAS yang melanyak UMNO setiap hari bergaji 10 kali ganda dari itu.

ORANG MELAYU KAYA RAYA?

Mungkin kenapa orang Melayu merasakan tahap ekonomi mereka lebih baik daripada orang India kerana begitu ramai orang-orang Melayu yang kaya. Ramai yang boleh membeli Mercedez mata kacang. Ramai yang boleh becuti diluar negara bersama keluarga. Ramai yang boleh berkahwin dengan artis. Tetapi pada hakikatnya hanya segelintir sahaja yang begitu. Yang merempat lebih ramai.

Mungkin juga orang Melayu yang kaya raya lebih menunjuk-nunjuk daripada yang kaya raya kaum-kaum lain. Mungkin itu sebabnya orang Melayu kelihatan lebih kaya dari orang India. Yang tidak kaya pun perasan kaya. Biar bergaya walaupun tiada.

DEB telah diwujudkan untuk membantu orang Melayu tetapi malang sekali setelah pemergian Tun Razak ia merupakan alat untuk mengkaya segelintir orang Melayu.

Tidak dinafikan yang ramai mendapat manfaat dari DEB. Ada yang mendapat biasiswa keluar negara dan menjadi para professional yang berjaya. Ada yang mendapat bantuan dan pinjaman kewangan sehingga menjadi usahawan yang berjaya.

Tetapi ramai lagi yang menjadi kaya, menjadi “filthy rich” kerana mengenali Pak Menteri dan YB-YB atau merupakan suku sakat mereka. Ramai lagi yang menjadi kaya kerana menjual projek kepada Ah Chong dan Ramasamy.

Yang paling sedih sekali ramai yang hidup merempat akibat polisi UMNOputra dan BNputra, satu “political cleansing” yang menyahkan mereka yang tidak menyokong kerajaan.

4 Zulhijjah 1428 / 14 Disember 2007

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi