Skip to main content

BUKAN SEKADAR ISU

Beberapa tahun lepas seorang kanak-kanak telah mati lepas di satu sungai di Selangor kerana menurut bapanya sungai tersebut telah menjadi merbahaya akibat dari aktiviti mencuri pasir.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) tidaklah boleh diharapkan untuk mengambil tindakan kerana rasuah di kalangan PBT sememangnya teramatlah kritikal.

Begitu juga dengan kebanyakan jabatan-jabatan kerajaan yang boleh dilelong kepada pembida yang tertinggi.

Tetapi saya ingin mepersoalkan apakah tindakan ahli-ahli PAS, Cawangan atau Kawasan di mana tragedi ini berlaku?

Mustahil aktiviti mencuri pasir ini tidak disedari.

Kenapa tidak ada bantahan? Kenapa tidak ada memorandum? Kenapa tidak ada demonstrasi membantah tindakan yang boleh membahayakan rakyat itu?

Satu nyawa telah terkorban dan ahli-ahli Cawangan PAS di mana perkara ini berlaku, saya yakin ada Cawangan di situ, sepatutnya rasa berdosa kerana gagal berbuat sesuatu. Mereka tidak prihatin.

Jika saya merupakan Ketua Cawangan di mana kejadian ini berlaku dan saya tidak pernah melakukan apa-apa, saya akan merasakan seolah-olah saya sendiri telah membunuh kanak-kanak tersebut!

Kadang-kala apabila kita memperjuangkan isu-isu yang melibatkan PBT ada yang berkata kita sebagai jemaah Islam tidak boleh “mabuk isu” tetapi kadang-kala jika kita tidak berbuat sedemikian mungkin ada nyawa yang akan melayang seperti kanak-kanak yang mati lemas itu.

4 ZULHIJJAH 1428 / 14 DIS 2007

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se