Skip to main content

BUKAN SEKADAR ISU

Beberapa tahun lepas seorang kanak-kanak telah mati lepas di satu sungai di Selangor kerana menurut bapanya sungai tersebut telah menjadi merbahaya akibat dari aktiviti mencuri pasir.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) tidaklah boleh diharapkan untuk mengambil tindakan kerana rasuah di kalangan PBT sememangnya teramatlah kritikal.

Begitu juga dengan kebanyakan jabatan-jabatan kerajaan yang boleh dilelong kepada pembida yang tertinggi.

Tetapi saya ingin mepersoalkan apakah tindakan ahli-ahli PAS, Cawangan atau Kawasan di mana tragedi ini berlaku?

Mustahil aktiviti mencuri pasir ini tidak disedari.

Kenapa tidak ada bantahan? Kenapa tidak ada memorandum? Kenapa tidak ada demonstrasi membantah tindakan yang boleh membahayakan rakyat itu?

Satu nyawa telah terkorban dan ahli-ahli Cawangan PAS di mana perkara ini berlaku, saya yakin ada Cawangan di situ, sepatutnya rasa berdosa kerana gagal berbuat sesuatu. Mereka tidak prihatin.

Jika saya merupakan Ketua Cawangan di mana kejadian ini berlaku dan saya tidak pernah melakukan apa-apa, saya akan merasakan seolah-olah saya sendiri telah membunuh kanak-kanak tersebut!

Kadang-kala apabila kita memperjuangkan isu-isu yang melibatkan PBT ada yang berkata kita sebagai jemaah Islam tidak boleh “mabuk isu” tetapi kadang-kala jika kita tidak berbuat sedemikian mungkin ada nyawa yang akan melayang seperti kanak-kanak yang mati lemas itu.

4 ZULHIJJAH 1428 / 14 DIS 2007

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U