Skip to main content

BERHARGANYA UNDI KAUM INDIA!

Akhirnya 31 perserta himpunan Hindraf telah dilepaskan dari tuduhan cuba membunuh anggota Polis.

Pengguguran dilakukan hanya apabila Perdana Menteri meminta Peguam Negara mengkaji semula pertuduhan ke atas mereka atas alasan “mereka diperdaya pimpinan Hindraf dan sudah insaf”.

Dilaporkan juga bahawa Peguam Negara telah mempertimbangkan pendakwaan itu hanya selepas MIC menghantar wakil menemui beliau.

Ini menunjukkan kepada rakyat bahawa Peguam Negara bersedia untuk tunduk kepada kehendak-kehendak pemimpin BN.
Saya tetap dengan pendirian bahawa rakyat berhak berhimpun secara aman sepertimana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan dan mereka yang ditindas perlu mendapat pembelaan yang sewajarnya tanpa mengira kaum. Tetapi sungguh mudah satu tuduhan yang begitu berat, cubaan membunuh, digugurkan atas dasar mereka yang dituduh telah insaf.
Jika begitu sesiapa sahaja boleh terlepas dari sebarang tuduhan dengan mengaku telah insaf dan tidak akan melakukannya lagi!

Keadilan ala Malaysia

Sama ada tuduhan membunuh itu adalah wajar adalah persoalan lain tetapi sungguh berkuasa Perdana Menteri Malaysia!

Beliau boleh sesuka hati mengarahkan Peguam Negara menarik balik mana-mana pertuduhan.

Begitu berkuasa juga kerana boleh mengarahkan sesiapa sahaja ditahan selama dua tahun di bawah ISA tanpa didakwa di mahkamah. Inilah keadilan ala Malaysia.

Saya melihat tindakan Perdana Menteri ini akibat dari sentimen di kalangan masyarakat India setelah himpunan Hindraf itu.

Pengundi India dikatakan akan menolak Barisan Nasional pada pilihanraya umum akan datang. Tindakan beliau adalah semata-mata untuk mendapatkan semula sokongan pengundi India.

Begitu berharga undi kaum India sehingga Perdana Menteri sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan sokongan mereka.

Pengundi Melayu “Dipandang sebelah mata”

Bandingkan dengan orang Melayu, orang Islam, di mana mereka hanya “dipandang dengan sebelah mata sahaja”!

Surau diroboh, penghuni setinggan dihalau seperti anjing, kawasan Melayu tidak dihiraukan, dan Islam dihina kerana pengundi Melayu tidak perlu dilayan dengan istimewa. Mereka tetap akan mengundi Barisan Nasional walau apa yang terjadi.

Berbanding dengan kaum-kaum lain orang Melayu adalah yang paling miskin. Peratus kemiskinan tegar di kalangan mereka adalah 8.3% sementara hanya 2.9% bagi India dan 0.6% bagi Cina.

Benar sungguh hadith Rasulullah SAW bahawa umat Islam di akhir zaman adalah seperti “buih-buih selepas banjir”, mereka ramai tetapi tidak memberi sebarang manfaat.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U