Skip to main content

MASALAH PENIAGA PASAR PAGI INAI, PANDAN INDAH PERLU PERHATIAN MPAJ.


Saya telah melakukan tinjauan ke Pasar Pagi Inai dekat Stesyen LRT Pandan Indah pagi tadi.

Saya mendapati jumlah peniaga semakin berkurangan dan begitu juga pengunjung.

Oleh yang demikian para peniaga telah mengadu kepada saya bahawa pendapatan mereka semakin berkurangan.

Seorang peniaga, En Koo Ting Ming yang menjual suratkhabar dan roti telah  menerangkan kepada saya secara terperinci masalah yang beliau hadapi.

Kata beliau, beliau boleh menjual di antara 30 hingga 40 akhbar setiap hari dan pulangan bagi setiap akhbar adalah 50 sen.

Beliau juga menjual pelbagai jenis roti dan purata pulangan bagi setiap roti yang dijual adalah 30 sen.

Pendapatan beliau adalah sekitar RM20 sehari.

Walau bagaimanapun beliau perlu membayar RM4 setiap hari kepada Majlis Perbandaran Ampang Jaya ( MPAJ ) untuk kos pembersihan dan pengurusan pasar tersebut.

Oleh yang demikian pendapatan bersih harian beliau adalah sekitar RM15 hingga RM16 sehari.

Beliau merayu agar bayaran kepada MPAJ ini diturunkan ke RM2.

Saya berpandangan permohonan dari En Koo ini wajar memandangkan bilangan peniaga yang kecil di pasar tersebut dan tidak menjana banyak sampah.

Tambahan pula para peniaga menguruskan sendiri pasar itu.

Saya akan membawa perkara ini kepada MPAJ untuk pertimbangan mereka.

Saya mencadangkan MPAJ tidak memungut caj ini setiap hari tetapi dua atau tiga hari sekali untuk meringankan beban peniaga.

YB Dato' Iskandar A. Samad
Ahli Dewan Negeri Chempaka
Selangor D.E.
17 Januari 2018.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U