Skip to main content

9 KELULUSAN PROJEK RUMAH SELANGORKU DIBATALKAN.

Mesyuarat Jawatankuasa Induk Rumah Selangorku hari ini telah bersetuju agar kelulusan bagi membina 9 projek Rumah Selangorku dibatalkan.

Mesyuarat telah dipengerusikan oleh Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar, Dato' Iskandar A. Samad.

Kelulusan projek-projek tersebut telah dibatalkan kerana pemaju telah gagal mendapatkan Kebenaran Merancang dalam tempoh 2 tahun dari tarikh kelulusan MMKN ( Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri ) / EXCO.

Pembatalan projek-projek tersebut akan disahkan oleh MMKN.

Pecahan projek menurut Pihak Berkuasa Tempatan adalah seperti berikut,

1.) Majlis Perbandaran Kajang - 3 projek
2.) Majlis Perbandaran Subang Jaya - 1 projek
3.) Majlis Bandaraya Shah Alam - 1 projek
4.) Majlis Perbandaran Selayang - 2 projek
5.) Majlis Perbandaran Ampang Jaya - 1 projek
6.) Majlis Perbandaran Klang - 1 projek

Projek-projek tersebut telah diluluskan di antara tahun 2014 dan 2016.

Kerajaan Negeri mempunyai satu jawatankuasa khas untuk memantau pembinaan Rumah Selangorku iaitu Jawatankuasa Teknikal Pemantauan Pembangunan Rumah Selangorku untuk memantau pelaksanaan projek-projek Rumah Selangorku.

Ia dianggotai oleh,

1.) Pengarah Eksekutif Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor ( LPHS )
2.) Wakil Pejabat Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar.
3.) Wakil Pejabat Tanah Galian Selangor.
4.) Wakil Pejabat Tanah Dan Daerah terlibat.
5.) Wakil Pihak Berkuasa Tempatan terlibat.

Tugas-tugas jawatankuasa ini adalah,

1.) Memantau status permohonan Kebenaran Merancang, Pelan Bangunan Dan Lesen Permit Pengiklanan Pembangunan ( APDL ) oleh pemaju.
2.) Membuat lawatan tapak berkala ke projek-projek dalam pembinaan.
3.) Menyelesaikan isu-isu berkaitan pembangunan yang melibatkan agensi-agensi teknikal seperti TNB, Air Selangor, IWK dan lain-lain.
4.) Melaporkan kepada Mesyuarat Jawatankuasa Induk Rumah Selangorku untuk tindakan selanjutnya.

Apabila pemaju diberi kelulusan untuk membina Rumah Selangorku oleh MMKN, mereka diberi tempoh 2 tahun untuk memulakan pembinaan.

Surat peringatan dan notis dikeluarkan secara berperingkat sepertimana berikut bagi pemaju yang gagal atau lewat,

1.) Surat Peringatan - 12 bulan selepas kelulusan MMKN mengarahkan pemaju mengemukakan status kemajuan dalam tempoh 14 hari.

2.) Notis 14 Hari Selepas Surat Peringatan - Peringatan untuk memulakan pembinaan atau kelulusan akan dibatalkan

3.) Notis Akhir - 6 bulan sebelum tarikh luput kelulusan MMKN di mana pemaju dimaklumkan bahawa tarikh kelulusan mereka akan luput.

4.) Notis Pembatalan - 2 tahun selepas tarikh kelulusan MMKN di mana pemaju dimaklumkan bahawa kelulusan mereka akan dibatalkan.

Kerajaan Negeri sentiasa memantau projek-projek yang telah diluluskan dan mengambil tindakan tegas ke atas pemaju yang melewat-lewatkan pembinaan projek Rumah Selangorku mereka.

Walau bagaimanapun Kerajaan Negeri mengambil kira akan masalah-masalah yang dihadapi oleh pemaju seperti masalah tanah, perundangan, cerun, pencerobohan dan sebagainya.

Selain dari pembatalan kelulusan MMKN, permohonan Kebenaran Merancang untuk projek-projek lain pemaju juga ditahan jika mereka melewatkan-lewatkan pembinaan Rumah Selangorku.

Di bawah Kerajaan Negeri sekarang, pemaju tidak boleh membina Rumah Selangorku paling akhir tetapi perlu dibina terlebih dahulu atau serentak dengan rumah harga bebas.

Di zaman Barisan Nasional, rumah kos rendah boleh dibina selepas rumah harga bebas siap dibina.

Akibatnya rumah kos rendah tersebut tidak dibina.

YB Dato' Iskandar A. Samad
Exco Perumahan, Pengurusn Bangunan  Dan Kehidupan Bandar
Negeri Selangor
6 Februari 2018

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi