Skip to main content

MASALAH DARI GERAI-GERAI DURIAN DI TAMAN CHEMPAKA PERLU PERHATIAN SEGERA.

Saya telah menerima laporan tentang masalah yang disebabkan oleh gerai-gerai durian di Taman Chempaka.

Pada 2 Februari 2018 saya telah mengadakan lawatan ke Jalan Chempaka 3, Taman Chempaka.

Saya telah mendapati 2 tong sampah Roro gerai-gerai tersebut yang diletakkan di atas jalan raya.

Ketika lawatan pada jam 8.30 pagi itu, saya dapati tong-tong itu dipenuhi bukan sahaja oleh kulit-kulit durian tetapi sampah domestik. Sampah-sampah itu berbau dan penuh dengan lalat dan langau.

Oleh yang demikian, tidak hairan jika ketenangan penduduk tempatan terganggu dengan kehadiran gerai-gerai itu.

Dengan itu, saya menggesa Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menimbang semula kelulusan untuk membenarkan gerai-gerai  tersebut beroperasi di situ.

Sebelum ini terdapat aduan tentang halangan kepada lalulintas kerana kenderaan pelanggan gerai-gerai itu telah diletakkan di tepi-tepi jalan.

MPAJ pernah mencadangkan kawasan tersebut menjadi pusat penjualan buah-buahan tempatan tetapi tidak mendapat sokongan dari Jabatan Kerja Raya (JKR).

Saya menggesa agar kesejahteraan penduduk tempatan dan keselamatan diberi keutamaan.

Pusat Khidmat saya akan mengadakan satu mesyuarat dengan MPAJ dan penduduk untuk mencari penyelesaian kepada masalah ini.

Gerai-gerai tersebut sepatutnya diletakkan jauh dari penduduk. MPAJ perlu cari satu tapak baru untuk mereka.

YB Dato' Iskandar A. Samad
Ahli Dewan Negeri Chempaka
Selangor D.E.
3 Februari 2018Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi