Skip to main content

UNITS READY AFTER SEVEN-YEAR WAIT

71-YEAR OLD MAN'S SEVEN-YEARS WAIT FOR A LOW-COST FLAT AT TAMAN UKAY INDAH, SG SERING IS FINALLY OVER.


units ready

Mohd Fazil Mat Yamin and his wife, Azizah Mohamed, holding the certificate of fitness for their unit. Pic by Chan Wai Yew


"Even though the developer only completed the project last year, we are glad that the wait is over.

"We will move in as soon  as  possible as we are now living with relatives in Taman Melawati."

Taxi driver Khairrudin Mohamad, 50, however, will have to wait a little longer as  he has to settle   some   payments owed to the developer, Scenic Marina Sdn Bhd.

"We have paid the utility deposit of RM640 but were told that we will not be able to get the  keys until we settle the four months maintenance deposit of RM49 (per month). It is a burden for us as we are already paying a monthly installment of RM260 for the new unit as well as RM500  rent for the place we are staying at."

The project, developed by Triumph City Development Sdn Bhd as landowner and Scenic Marina as developer, has 660 units with carpark facilities on a 2.17ha plot that  was approved in 2001.

The developer started work in June 2003. The Ampang Jaya Municipal Council issued the certificate of fitness to the developer last month.

The units were offered for sale to former squatters in Hulu Kelang district, including Kampung Kemensah, Kampung Fajar, Kampung Bukit Permai, Kampung Seri Lembah Keramat, Kampung Batu 8, Kampung Selamat Tambahan, Lorong Enggang Selatan, Kampung Pinggiran Sungai AU3, Kampung Pakat Setia, Lorong Enggang 23, Lorong Enggang 15 and Kampung Pinggiran Ukay.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim informed property buyers of the latest update on the project at the AU2 community hall in Taman Sri Keramat recently.

 He said it was among the delayed projects that were  completed after intervention by the state government.

"In Ampang, three projects were  delayed -- Flat Berembang Indah, Damai Bistari and  Taman Ukay Indah flats.

"We are  in the process of reviving abandoned housing projects in the state and have facilitated the process which saw about 10,000 housing units delivered to buyers since 2008."

Also present were state executive councillor Iskandar Samad, Ampang Jaya Municipal Council president Datuk Mohamad Yacob and secretary Abdul Hamid Hussain - NURADZIMMAH DAIM, NST STREETS.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba