Skip to main content

Penduduk gagalkan cubaan mencuri tong sampah sumbangan ADN Chempaka dan MPAJ.

Seorang penduduk pangsapuri di Jalan 3/3, Pandan Indah telah mengagalkan cubaan mencuri sebuah tong sampah yang disumbang oleh Ahli Dewan Negeri Chempaka, YB Iskandar A. Samad dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Menurut penduduk di kawasan tersebut beberapa orang lelaki telah datang dengan sebuah lori untuk mengangkat sebuah tong sampah berjenis 'leach bin'.

Apabila dicabar oleh penduduk, mereka telah memberitahu bahawa MPAJ telah mengarahkan mereka mengangkat tong sampah itu.

Walau bagaimanapun apabila penduduk tersebut mengeluarkan telefon dan berkata akan menelefon MPAJ, lelaki-lelaki itu pun melarikan diri dengan lori mereka.

Iskandar telah memuji tindakan berani penduduk dan menasihatkan mereka supaya mengawasi kehadiran orang-orang yang mencurigakan di kawasan mereka.

"Mungkin ini satu lagi usaha untuk mengagalkan pengurusan sampah di Selangor bertujuan untuk memburuk-burukkan kerajaan Pakatan Rakyat", kata Iskandar yang juga merupakan Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor.

Pada 24 Mac lepas, Iskandar dan MPAJ telah menyerahkan 5 'leach bins' kepada pangsapuri-pangsapuri di kawasan tersebut. 5 lagi akan diserahkan tidak lama lagi.

Sebelum ini Iskandar pernah menyumbang lebih 30 'leach bin' untuk pangsapuri dan rumah kedai di kawasan Chempaka.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi