Skip to main content

Peranan Harakah dalam pemilihan di Muktamar PAS Ke 57

Saya mengucapkan tahniah kepada mereka yang telah terpilih pada pemilihan Muktamar PAS ke 57.

Ramai yang berada di dalam keadaan dilema ketika pemilihan kerana ramai yang bertanding adalah kenalan mereka.

Contohnya bagi jawatan Timbalan Presiden, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan Sdra Mohammad Sabu adalah kenalan saya.

Ustaz Nasha kerap memimpin Usrah di Pandan dan Mat Sabu kerap juga turun berceramah di Pandan.

Walau bagaimanapun bagi pemilihan AJK PAS Pusat, pada saya keputusannya adalah tidak memeranjatkan.

Saya berkata begini kerana saya melihat peranan Harakah di dalam pemilihan kali ini begitu besar.

Terdapat mereka yang sering kali disiarkan berita mereka di dalam Harakah telah mendapat undi yang banyak pada pemilihan AJK Pusat tahun ini.

Ini mungkin dapat menjawab persoalan kenapa nama-nama besar menduduki tempat-tempat di bawah di kalangan 18 orang yang terpilih sebagai AJK Kerja PAS Pusat.

Contohnya Jocelyn Tan dalam Sunday Star 5 Jun 2011 menarik perhatian pembaca tentang undi yang diperolehi oleh YB Khalid Samad adalah lebih banyak dari undi yang diperolehi oleh YB Dato' Hasan Ali. Dato' Hasan adalah seorang Exco dan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor. Walhal YB Khalid adalah hanya seorang ahli Parlimen dan Yang Dipertua PAS Kawasan.

Walau bagaimanapun bagi mereka yang membaca Harakah tentu menyedari berita YB Khalid disiarkan pada setiap edisi Harakah. Kadang kala bukan satu berita tapi lebih dari itu.

Harakah akan meminta ulasan YB Khalid dalam hampir apa saja isu. Tetapi Dato' Hasan bagaimana? Kita tentu sedia maklum jawapannnya.

Saya bukan hendak menidakkan pemilihan sesiapa tetapi saya bimbang 'crediblity' Harakah akan dipertikaikan.

Ia tidak lagi akan dianggap sebagai media yang mewakili semua ahli tetapi hanya kelompok-kelompok tertentu sahaja.

Mungkin ini berlaku kerana tidak ada saingan kepada Harakah. Mungkin kalau ada saingan maka Harakah akan lebih berhati-hati. Mungkin juga perlu diwujudkan media saingan kepada Harakah.

Jadi bagaimana pemilihan di Muktamar tahun ini?

Saya percaya kepada meritokrasi. Ahli-ahli PAS tidak lagi terpengaruh dengan 'title' seseorang. Mereka melihat kepada hasil. Ini adalah satu perkembangan yang baik. Pemimpin tidak dipilih kerana pandai bercakap sahaja.

Oleh kerana itu Mazlan Aliman mendapat undi yang tertinggi. Beliau sungguh aktif dengan NGO ANAK yang memperjuangkan nasib peneroka Felda. Beliau mendapat liputan yang meluas bukan sahaja di dalam media Pakatan Rakyat tetapi media arus perdana. Mazlan memang layak mendapat liputan tersebut.

Jelas sekali media seperti Harakah amat penting. Yang tidak bekerja boleh dilihat bekerja. Yang bekerja juga boleh dilihat seolah-olah tidak bekerja.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U