Skip to main content

Bersama cikgu sekolah rendah

Pada 11 Jun 2011 saya telah hadir 'reunion' bekas pelajar-pelajar Darjah 6, Sekolah Rendah Sri Petaling, Petaling Jaya. Sekolah yang dekat Jaya Supermarket.

Turut hadir di majlis di RSGC malam itu adalah guru-guru lama. Di antaranya Mr. Siew, Mrs. Khor dan Miss Too.

Mr. Siew adalah guru tuisyen saya. Nama penuh beliau adalah Peter Siew. Beliau masih tinggal di rumah yang sama di Paramount Garden.

Kami tuisyen sama ada di sekolah atau di rumah saya di Seksyen 14. Rakan-rakan yang tuisyen sama pun ada yang hadir malam itu.

Mrs. Khor adalah guru kelas saya semasa Darjah 6. Saya berada di dalam Darjah 6 Melati.

Yang paling menarik adalah Mr. Siew yang masih mengikuti perkembangan terkini politik negara walaupun berusia 69 tahun.

Kalau dulu dia memberi nasihat tentang pelajaran tetapi malam itu dia memberi nasihat tentang politik. Beliau yang mengaku menyokong Pakatan Rakyat menasihatkan saya agar berhati-hati dengan MCA kerana mereka sedang bergerak di bawah untuk mengumpul sokongan.

Ada seorang rakan yang sama-sama tuisyen yang dulu tinggal di Seksyen 17 berpendapat Pakatan Rakyat tidak perlu melayan provokasi BN. Kata beliau Pakatan Rakyat mesti memberi tumpuan kepada agenda untuk membangunkan Selangor dan membantu rakyat. Beliau sekarang adalah seorang pengarah di sebuah jabatan Kerajaan Persekutuan.

Seorang rakan berbangsa Cina yang memiliki klinik pergigian berpandangan diskaun untuk membeli rumah wajar diberi kepada mereka berpendapat rendah tanpa mengira bangsa. Semasa Darjah 6 beliau adalah Deputy Headgirl (Timbalan Ketua Pengawas Perempuan). Saya adalah Headboy.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U