Skip to main content

PEMBERIAN KUPON UNTUK 20 METER PADU AIR PERCUMA BAGI PANGSAPURI KOS RENDAH NEGERI SELANGOR

Kerajaan Negeri memahami bahawa penduduk pangsapuri kos rendah di Selangor sedang tertunggu-tunggu akan pelaksanaan skim ini.

Di sini ingin saya menegaskan bahawa keputusan untuk mengedarkan kupon-kupon yang dibuat ketika pilihanraya kecil Hulu Selangor adalah bukan satu gimik politik. Ianya sesuai dengan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Walau bagaimanapun program yang melibatkan lebih kurang 200,000 unit kediaman itu sudah tentu akan mengambil sedikit masa untuk dilaksanakan.

Oleh kerana itu YAB Dato' Menteri Besar telah mengambil keputusan untuk melaksanakannya di satu kawasan perintis dan beliau telah memilih Pangsapuri Seri Tanjung di USJ16, Subang Jaya. Beliau sendiri akan melancarkannya pada 27 Mei ini.

Walau bagaimanapun skim ini akan diperluaskan ke seluruh negeri Selangor selepas ini. Saya berharap penduduk pangsapuri kos rendah yang lain akan dapat bersabar.

Pelancaran di Subang Jaya itu adalah satu usaha untuk membantu rakyat dan bukan satu gimik politik yang didakwa oleh sesetengah pihak.

Pemilihan kawasan tersebut juga tidak seharusnya dipertikaikan. Tetapi marilah kita memandang ke hadapan di mana semua penduduk pangsapuri kos rendah akan mendapat air percuma.

Iskandar A. Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan
Negeri Selangor
26 Mei 2010

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se