Skip to main content

Selcat : Saksi didakwa, pesalah terlepas???

Minggu terakhir Ramadhan heboh cerita tentang Selcat. Saya mendapat banyak komen dari orang ramai bahawa Selcat tu bagus tapi cara pengendaliannya dikatakan tidak berhemah. Kata mereka cara soalan-soalan diajukan agak kasar, menengking, mengherdik, memperbudak-budakkan dan tidak memberi peluang kepada mereka yang dipanggil untuk membela diri. Yelah kalau di mahkamah kurang-kurang ada peguam bela dan tertutup tetapi di Selcat tidak ada peguam bela dan "live" kepada seluruh dunia untuk melihat.

Pada saya Selcat ini perlu kerana kita hendak membongkar penyelewengan-penyelewengan yang dilakukan oleh orang-orang yang terdahulu. Mereka yang enggan memberi kerjasama mesti diambil tindakan ke atas mereka. Kakitangan kerajaan mesti setia kepada "the government of the day". Tetapi tidak perlu kita "menghukum" para saksi walhal pesalah-pesalah yang sebenar terlepas begitu sahaja.

Kerajaan Pakatan Rakyat sentiasa mendengar kepada rakyat dan dalam hal ini Dato' Menteri Besar dan Exco-Exco mendengar kepada setiap rintihan. Kami bukan BN dengan "denial syndrome" yang tidak mahu mengakui akan kesalahan dan kesilapan mereka. Kami juga bukan "syok sendiri" seperti BN yang merasakan semua yang dilakukan oleh mereka adalah benar belaka. Kalau betul ada kekurangan kami akan memperbaiki tetapi Selcat mesti diteruskan.

Mungkin cara penyiasatan lebih berhemah. Mungkin masukkan ahli-ahli jemputan seperti bekas pegawai-pegawai kerajaan yang benar-benar masak tentang perjalanan dan pentadbiran kerajaan. Intepretasi ahli-ahli politik kadangkala hanya dari perspektif poilitik. Mungkin juga dikaburi oleh prejudis jika terdapat sejarah-sejarah lampau. Rumusan juga mungkin dari sudut politik semata-mata. Oleh itu, Selcat tidak seharusnya membuat rumusan atau menjatuhkan hukum lebih-lebih lagi terhadap jentera kerajaan sehingga pertimbangan dibuat dari semua perspektif.

Selcat juga perlu dilihat bekerja untuk seluruh rakyat negeri Selangor bukan hanya Kerajaan Negeri Selangor dan tidak sekali-kali parti-parti Pakatan Rakyat atau individu-individu tertentu. Rakyat mesti difahamkan bahawa Selcat untuk menjaga kepentingan mereka juga.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf Zahir Batin.

18 September 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi