Skip to main content

Denial Syndrome : Jangan jadi macam UMNO!

Semua orang tahu selepas kalah teruk dalam PRU12, UMNO Pak Lah dilihat enggan mengakui kesilapan dan kelemahan mereka. Hidup diteruskan seolah-olah tiada apa yang telah berlaku. UMNO wujud di dalam keadaan menafikan bahawa terdapat sebarang kelemahan pada diri mereka. Hanyalah UMNO Najib membuat sedikit perubahan. Walau bagaimana pun, Samy Vellu dan MIC masih seperti dulu sehingga Tun Mahathir pun masuk campur.

"Denial syndrome" ini amat bahaya tertutamanya di dalam politik. Seseorang atau sesuatu organisasi akan sentiasa merasakan ia betul atau "perfect", tiada cacat dan cela. Akhirnya apabila tiba keputusan pilihanraya, barulah terduduk!

Itu sebabnya perlu ada "check and balance". Tidak boleh melarang perbezaan pendapat. Sama ada dibuat secara terbuka atau tertutup, itu subjektif. Bergantung kepada isu. Tetapi jika pakatan itu kuat, tidak perlu bimbang. Kita mesti bersikap terbuka. Kita mesti boleh menerima apa sahaja kritikan. Tetapi betul ke ada perbezaan pendapat? Pada saya hanya cadangan penambah baikan.

Masalahnya timbul bila ada tukang laga. Nak dilagakan PAS dengan PKR. PAS dengan DAP. PAS pun nak dipecah-pecahka. Ada PAS Selangor, ada PAS 1Malaysia, ada PAS Erdogan, ada PAS Erbakan dan macam-macam lagi. Sangat kreatif. Pecah dan perintah. Biasalah, ikut taktik penjajah British yang menjadi anak murid Yahudi.

Tapi mereka gagal, Dato' Hasan masih duduk semeja dengan Ronnie Liew. Dr. Halimah masih ke Aceh bersama Teresa Kok. Bukti kerjasama Pakatan Rakyat bukan dengan slogan tetapi dengan kerja-kerja yang telah dilakukan. Bukti siapa mendokong Pakatan Rakyat bukan dengan kata-kata tetapi dengan usaha-usaha bersama.

Selamat berbuka puasa.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi