Skip to main content

Bukit pun hendak hendak memberitahu kita sesuatu......

Pada pagi Jumaat lepas, ketika ramai umat Islam sedang bersiap-siap untuk balik beraya di kampung, garis panduan pembangunan di tanah tinggi Kerajaan Negeri Selangor telah dibentangkan kepada para pemaju, profesional, NGO dan sesiapa sahaja yang berminat.

Pada bulan April tahun lepas, Kerajaan Negeri telah melarang sebarang pembangunan di tanah-tanah kelas 3 dan 4. Tanah kelas 3 adalah yang mempunyai kecerunan 25 darjah hingga 35 darjah. Sementara kelas 4 adalah yang 35 darjah ke atas.

Keputusan itu telah dibantah oleh pemaju-pemaju yang berkata teknologi masa kini membolehkan mereka membina di mana-mana dengan selamat. Tetapi tiba-tiba berlaku tanah runtuh di Bukit Antarabangsa beberapa hari sebelum Hari Raya Aidil Adha. Beberapa nyawa telah terkorban. Maka redalah sedikit bantahan-bantahan itu.

Tetapi Kerajaan Negeri sentiasa mendengar kepada pandangan semua pihak. Pemaju berkata mereka rugi kerana tanah yang mereka beli tidak dapat dimajukan. Terdapat kes-kes di mana peratusan tanah kelas 3 dan 4 adalah kurang dari 10 peratus, oleh itu tidak adil bagi seluruh tanah tersebut dihalang dari dibangunkan.

Oleh itu, garis panduan tersebut telah dihasilkan, Ianya bukan bermakna Kerajaan Negeri telah tunduk kepada tekanan para pemaju. Apa yang dibentangkan adalah garis panduan terperinci. Ini tidak bermakna pembangunan boleh dilakukan tanpa kawalan. Kawalan masih ketat.

Selari dengan semangat keterbukaan Pakatan Rakyat, garis panduan ini telah dibentangkan kepada mereka yang berkepentingan. Garis panduan ini belum muktamad. Kerajaan Negeri masih menerima pandangan-pandangan dari mana-mana pihak. Malah beberapa lagi sesi pembentangan akan diadakan.

Pada pembentangan hari Jumaat itu, wakil-wakil penduduk dari Bukit Antarabangsa telah hadir menyatakan pandangan mereka. Tetapi seolah-olah kita hendak diberitahu tentang sesuatu, satu tanah runtuh telah berlaku di Jalan Wangsa 7, Bukit Antarabangsa pada petang Sabtu lepas. Tidak ada korban kali ini tetapi sebuah kereta telah musnah.

21 September 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi