Skip to main content

Kebebasan bersuara di dalam Pakatan Rakyat?

Saya amat terkejut apabila ada pihak yang begitu marah apabila Exco Selangor Dato' Hasan Ali membuat teguran tentang Selcat. Saya tidak ingin menyenaraikan nama mereka yang marah atau secara terperinci teguran-teguran itu kerana ianya tersebar luas di dalam akhbar-akhbar. Tetapi saya terkejut kerana Pakatan Rakyat mendokong kebebasan bersuara tetapi ada pemimpin-pemimpinnya yang cuba menyekat Dato' Hasan dari bersuara. Kenapa kita menjadi cakap tidak serupa bikin?

Kita kerap mengkritik UMNO dan Barisan Nasional kerana tidak memberi hak kebebasan bersuara atau menegur kepada pemimpin atau ahli-ahlinya. Tetapi sekarang nampaknya kita sudah hendak menjadi seperti UMNO dan Barisan Nasional kerana kita juga hendak mengamalkan polisi sekat-menyekat ini. Sesiapa yang bersuara akan dicap sebagai hendak menubuhkan kerajaan perpaduan atau bercita-cita hendak menjadi Menteri Besar.

Juga saya terkejut di dalam isu Selcat ada yang menganggap bahawa ianya sudah "perfect". Ingin saya ingatkan di sini bahawa hanya Allah SWT sahaja yang "perfect". Dalam satu Muktamar Agung PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang pernah di dalam ucapan penangguhan berkata bahawa terdapat pepatah Arab yang bermaksud, "Apabila kita merasakan sesuatu itu sudah lengkap, maka tunggulah saat kehancuran".

Kita tidak boleh menjadi angkuh sehingga merasakan sesuatu yang kita buat itu tidak ada cacat celanya. Kerana kita akan jadi seperti UMNO dan Barisan Nasional jika berpendapat begitu.

Kerajaan Negeri Selangor pada November 2008 telah menurunkan sewa rumah PPR bagi golongan tertentu. Tetapi kita terus mendapat bantahan dan tuntutan agar sewa untuk lebih ramai golongan diturunkan. Kerajaan Negeri tidak menutup telinga kami terus mendengar kepada rakyat. Akhirnya bulan lepas lebih ramai golongan telah diberikan penurunan sewa.

Berbalik kepada Dato' Hasan, saya menyokong penuh kepada hak beliau untuk memberi pandangan. Saya berdiri teguh di belakang kempimpinan beliau di negeri Selangor. Begitu juga dengan beratus-ribu ahli PAS yang telah memberikan undi kepada bukan sahaja PAS tetapi PKR dan DAP. Mereka ada di mana-mana, dari Sg. Pinang ke Taman Medan, dari Kajang ke Bukit Melawati.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi