Skip to main content

PERKEMBANGAN KES KG. JLN. PAPAN DAN KG. KERAYONG

Satu mesyuarat telah diadakan di Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor [LPHS] pada 12 Ogos lepas dengan saya sebagai pengerusi. Yang hadir adalah wakil2 penduduk Kg. Jln. Papan dan Kg. Kerayong, TPPT Sdn. Bhd. [tuan tanah], Melati Ehsan [pemaju], Majlis Perbandaran Klang [MPK], Pejabat Daerah Klang dan YB Charles Santiago [Ahli Parlimen Klang]. Wakil 2 NGO, Jerit dan Permas telah turut hadir.

Penduduk telah mengemukakan tuntutan mereka dan pemaju telah mengemukakan tawaran mereka.

Saya memberitahu tanah telah didaftarkan di atas nama TPPT. Mereka adalah pemilik tanah yang sah. Oleh itu, menurut Kanun Tanah Negara [National Land Code], Kerajaan Negeri perlu membayar pampasan jika mahu mengambil balik tanah itu. Pampasan ini mungkin berpuluh juta RM.

Pemaju telah menawarkan penduduk Kg. Jln. Papan untuk membeli rumah 18 kaki x 65 kaki dengan harga kurang dari RM100,000. Harga pasaran rumah tersebut sekurang-kurangnya RM150,000. Kerajaan Negeri tidak akan mengambil balik tanah itu untuk diberikan kepada penduduk dan mahu mereka dan pemaju berbincang.

Di dalam perbincangan tahun lepas, persetujuan telah capai bagi penduduk menerima tawaran rumah pemaju. Tetapi tahun ini terdapat penduduk yg mahukan tanah gantian. Pemaju dan penduduk mesti berunding sama ada pemaju boleh memberi tanah gantian atau menawarkan rumah yang lebih luas.

Bagi pemilik bengkel di Kg. Kerayong, mereka telah ditawarkan kedai utk disewa dengan kadar yang lebih murah dari kadar biasa. Saya telah mengarahkan pemaju menawarkan kepada mereka bengkel atau rumah kedai dengan harga di bawah harga pasaran. Sementara mereka yang juga tinggal di bengkel hendaklah ditawarkan juga rumah kos rendah untuk dibeli. Selain dari itu, pemaju hendaklah menangguhkan sebarang tindakan undang-undang ke atas penduduk.

MPK akan berunding dengan penduduk untuk menyiapkan senarai muktamad mereka yang layak menerima sebarang tawaran pemaju. Mereka yang mengambil tindakan mahkamah ketika kerajaan yang lepas [sebelum 8 Mac 2008] turut layak mendapat tawaran pemaju.

Iskandar Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor
21 Ogos 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U