Skip to main content

Kenyataan Timbalan Pesuruhjaya II PAS Negeri Selangor, Iskandar A. Samad berhubung dengan rampasan minuman keras oleh MBSA.

Saya yakin dasar MBSA mengenai aktiviti menjual minuman keras adalah untuk menghalang umat Islam dari membeli minuman keras dengan mudah dan berdasarkan enakmen yang sedia ada. Ia bukan untuk menghalang masyarakat bukan Islam membeli dan meminum minuman keras.

Hak masyarakat bukan Islam tidak dinafikan sama sekali. Tetapi jika tidak ada peraturan untuk menghalang umat Islam membeli dan meminum minuman keras maka hak umat Islam untuk dilindungi dari bahaya minuman keras telah dinafikan.

Gejala meminum munuman keras di kalangan belia Melayu adalah amat membimbangkan. Oleh itu, saya berasa hairan kenapa ianya dijadikan isu sensitif oleh media apabila cuba dihalang penjualan minuman keras di kawasan orang-orang Islam. Jual minuman keras di kawasan orang Islam tidak sensitif tetapi apabila hendak dihalang menjadi sensitif seolah-olah orang Islam tidak ada perasaan, tidak ada hak atau tidak ada nilai. Oleh itu, keperluan dan kepentingan semua pihak perlu diberi perhatian. Bukan golongan peniaga sahaja.

Sekiranya kedai-kedai yang menjual minuman keras kepada orang Islam tidak diambil tindakan atau ditarik balik tindakan ke atasnya maka masyarakat Islam akan berkata kepentingan masyarakat mereka dipandang remeh. Selain dari itu, moral kakitangan kerajaan yang telah bertindak dengan suci hati akan terjejas. Lebih malang lagi jika rakyat mula mempercayai tuduhan pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab bahawa terdapat "tangan-tangan ghaib" di dalam pentadbiran kerajaan negeri. Oleh itu, setiap tindakan perlu difikirkan implikasinya secara terperinci.

Sama ada bir atau minuman keras yang lain, kesemuanya haram diminum oleh orang Islam. Tidak kira berapa kandungan alkoholnya. Perkara ini jelas dinyatakan di dalam Al-Quran. Saya menggesa agar tidak ada pihak yang membuat kenyataan tentang hukum Islam jika tidak memahaminya dengan mendalam kerana ianya akan menimbulkan kemarahan umat Islam.

Dewan Undangan Negeri Selangor telah meluluskan usul agar diadakan semula pilihanraya kerajaan tempatan. Di antara matlamatnya adalah menjadikan ahli-ahli majlis lebih bertanggung jawab. Pilihanraya ini juga akan mengiktiraf perbezaan yang ada bagi setiap pihak berkuasa tempatan dan memerlukan pendekatan yang berlainan.

Pendekatan MBSA berbeza dari pendekatan MBPJ. Pendekatan MPK berbeza dari pendekatan MPAJ. Semua pihak perlu meraikan perbezaan ini dan meyakini keputusan-keputusan yang dibuat oleh ahli-ahli majlis jika mahu diadakan pilihanraya tersebut.

1 Ogos 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un