Skip to main content

JOM BOIKOT!

Hari ini berakhirlah "gag order" ke atas para Exco. Arahan agar mereka tidak membuat kenyataan tentang isu arak dan MBSA.

Semalam Menteri Besar Selangor telah membuat keputusan agar tidak ada larangan menjual arak di kawasan majoriti Islam. Tetapi para penjual harus melaksanakan "self-restraint" atau kawalan sendiri. Garis panduan lengkap akan dikeluarkan dalam masa satu bulan.

Keputusan itu dibuat di dalam satu pertemuan bersama para peniaga dan pihak-pihak berkuasa tempatan pada pagi semalam. Saya tidak hadir di dalam pertemuan itu kerana tidak mendapat jemputan.

Pada saya, kawalan sendiri akan berjaya jika ada ancaman. Adakah para peniaga arak itu akan melakukan kawalan sendiri kerana takut kepada amaran Allah? Pada saya tidak ada ancaman atau tidak ada dorongan bagi para peniaga untuk melakukan kawalan sendiri kecuali kita "membantu" mereka .......

Bagaimana? Maka saya menggesa agar untuk memastikan keputusan Menteri Besar itu berjaya, umat Islam mestilah memboikot kedai-kedai serbaneka yang menjual arak di kawasan majoriti Islam. Kalau hendak memboikot semua rangkaian kedai-kedai itu juga lebih baik sehingga mereka melakukan "kawalan sendiri" tersebut.

Mungkin ada yang berkata, "Ramai yang bekerja orang Melayu juga".

Saya yakin ini satu lagi sebab kenapa kita perlu memboikot. Menjadi tugas dan tanggungjawab kita untuk menyelamatkan mereka dari terus terbabit dengan penjualan arak. Lagipun kita bukan hendak memaksa kedai-kedai itu ditutup tetapi hanya untuk memastikan mereka tidak menjual arak di kawasan majoriti Melayu.

Saya merasakan saat yang kita lalui sekarang merupakan saat penting yang akan tercatat di dalam sejarah. Adakah umat Islam mempunyai sentiviti yang sama seperti masyarakat India apabila kuil Rimba Jaya dirobohkan? Adakah umat Islam sekarang mempunyai sensitiviti yang sama seperti ketika Natrah dibawa lari oleh penjajah Inggeris? Atau kita mengambil sikap tidak apa. Biarkan mereka menjual arak kepada belia-belia Islam. Biarkan generasi muda Islam terus dirosakkan.

Saya yakin umat Islam akan dapat memaksa kedai-kedai itu melakukan kawalan sendiri. Betapa hebatnya umat Islam keluar berpuluh-puluh ribu untuk membantah ISA. Betapa prihatinnya umat Islam turut membantah tindakan SPRM ke atas Teoh Beng Hock. Maka demi masa depan umat Islam, terutamanya masa depan generasi akan datang janganlah kita berdolak-dalih. Lakukanlah apa yang sewajarnya. Tidak payahlah hendak mempertikaikan siapa yang membuat keputusan atau telah dirujuk kepada mesyuarat ini atau mesyuarat itu. Setiap malam ramai remaja Islam yang tergolek mabuk di sini dan di sana. Mahu tunggu apa lagi?

RUJUK DATO' HASAN KEPADA JAWATANKUASA DISIPLIN?

Itulah gesaan beberapa pihak.

Saya tidak faham kenapa masyarakat bukan Islam perlu marah kerana kita hanya mahu menghalang umat mendapatkan arak dengan mudah. Kita tidak mahu mahu menghalang masyarakat bukan Islam meminum arak.

Kenyataan akhbar dibuat oleh Dato' Hasan Ali selaku Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor tetapi ianya adalah keputusan kolektif bukan keputusan individu. Dari tinjauan dan maklumbalas, terbukti hasrat ini disokong oleh majoriti umat Islam. Dato' Hasan bukan bersendirian.

Ingin saya jelaskan di sini, PAS Selangor tidak pernah mendesak YB Ronnie Liew digugurkan dari barisan Exco tetapi hanya dikaji portfolio Kerajaan Tempatan yang dipegang. Akhbar-akhbar sengaja memutar belitkan fakta.

Ada pihak pula yang memberi "amaran keras" dan "amaran terakhir" kepada PAS Selangor. Jawapan saya, silakan. Saya cabar, buatlah apa yang kamu fikir layak. Saya sedang menunggu .........

8 Ogos 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U