Skip to main content

BAYAR TUNGGAKAN SEWA MELALUI KHIDMAT MASYARAKAT

Kerajaan Negeri Selangor akan membenarkan penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang mempunyai tunggakan sewa membayarnya dengan melakukan kerja-kerja khidmat masyarakat menurut kemampuan masing-masing.

Buat masa ini terdapat pelbagai bantuan bagi mereka yang benar-benar tidak mampu. Bantuan ini boleh diperolehi dari Lembaga Zakat Selangor atau Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Pengurangan sewa dari RM250 kepada RM124 juga diberikan kepada mereka yang berpendapatan kurang dari RM1,500 sebulan dan mempunyai anggota keluarga sekurang-kurangnya 5 orang.

Sewa bagi rumah yang sama yang bukan PPR adalah di antara RM400 hingga RM600 sebulan. Mereka yang tinggal di situ juga berpendapatan rendah tetapi tidak berpeluang mendapat rumah PPR ketika kerajaan yang lepas.

Adalah salah bagi tunggakan sewa itu dilupuskan kerana ianya merupakan duit rakyat. Para penyewa berhutang kepada pembayar cukai bukan kepada Kerajaan Negeri. Kerajaan Negeri hanyalah pemegang amanah. Tetapi Kerajaan Negeri sentiasa mencari jalan untuk meringankan beban rakyat.

Kerja-kerja khidmat masyarakat yang dicadangkan termasuk membantu menganjurkan program-program kemasyarakatan, mengajar kemahiran-kemahiran yang mereka ada, menjadi petugas sukarela di pusat-pusat komuniti, terlibat di dalam projek-projek kebersihan atau melakukan bancian.

Mesyuarat Exco pada 19 Ogos lepas telah mengarahkan Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor untuk menyiapkan garispanduan bagi perlaksanaan cadangan ini.

Mereka yang bersetuju menyertai program ini akan ditetapkan jumlah jam khidmat masyarakat berdasarkan tunggakan sewa mereka. Program ini selain dapat memberi peluang kepada penyewa melupuskan tunggakan mereka tetapi juga dapat menggalakkan mereka terlibat dengan aktif di dalam program-program kemasyarakatan. Maka ia dengan sekali gus dapat mengaktifkan komuniti sesuatu projek PPR.

Saya yakin program ini akan diterima baik oleh penyewa-penyewa terlibat kerana saya yakin mereka bertangung jawab dan tidak mahu tunggakan ini dilupuskan begitu sahaja tanpa sebarang sumbangan dari mereka.

26 Ogos 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U