Skip to main content

TRAGEDI SETINGGAN PANDAN JAYA : MPAJ PERLU PINDAHKAN PENDUDUK DALAM MASA 6 BULAN

Saya berharap keluarga mangsa-mangsa kejutan elektrik dari sebuah kampung setinggan di Pandan Jaya dapat bersabar.

Dalam kejadian 3 Jun 2009 jam 6.30 petang, dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak telah cedera parah akibat kejutan elektrik. Kampung mereka terletak di bawah talian elektrik bervoltan tinggi.

Saya telah melawat mangsa kanak-kanak di Hospital Kuala Lumpur malam tadi. Seorang dari mereka terbakar sehingga 100% manakala seorang lagi 30%. Dua lagi mangsa dewasa berada di HUKM di mana seorang dari mereka juga terbakar 100%.

Kejadian semalam memang tidak disangka-sangka. Ketika itu kanak-kanak tersebut sedang bermain basikal di bawah talian elektrik itu. Menurut penduduk tempatan, dengan tiba-tiba mereka disambar arus elektrik yang juga telah membakar kawasan di sekeliling mereka.

Sebagai ADUN mereka, saya akan cuba membantu mangsa-mangsa tetapi satu penyelesaian jangkapanjang perlu dicari untuk penduduk setinggan yang tinggal di bawah talian elektrik itu. Telah terbukti bahawa nyawa mereka berada dalam bahaya. Semalam 4 orang penduduk telah menjadi mangsa. Mungkin lebih ramai akan juga tidak bernasib baik di masa akan datang.

Oleh itu sesuai dengan polisi Kerajaan Negeri Selangor untuk memastikan kediaman yang sempurna untuk rakyatnya, Majlis Perbandaran Ampang Jaya akan diarah mengemukan satu pelan bertindak untuk memindahkan penduduk dalam masa 6 bulan.

Penduduk akan ditawarkan untuk membeli rumah kos rendah dengan harga RM42,000. Mereka juga akan dibayar untuk kos perpindahan. Sementara mereka yang tidak mampu akan dicarikan 'council homes' untuk disewa. Mereka yang telah memiliki rumah kos rendah perlu berpindah keluar.

Diharap usaha-usaha ini akan dapat memastikan penduduk dapat hidup di dalam persekitaran yang lebih selesa.

Iskandar Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan Selangor
4 Jun 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U