Skip to main content

TERIMA KASIH PARA PERWAKILAN .......

Bagi pihak Jawatankuasa Panitia Muktamar Ke 55 saya mengucapkan terima kasih di atas kerjasama para perwakilan.

Kami telah melakukan persiapan yang rapi dan terperinci untuk memastikan kejayaan Muktamar tahun ini dan berharap ia akan dapat meninggalkan kenangan manis kepada perwakilan sekelian.

Kami juga memohon maaf kepada para pimpinan, perwakilan, pemerhati, pengunjung dan peniaga sekiranya terdapat sebarang silap dan salah yang dilakukan oleh kami.

Untuk Muktamar tahun ini, 15 jawatankuasa kecil yang telah ditubuhkan selain dari jawatankuasa induk. Keseluruhannya lebih 100 orang telah terlibat di dalam mesyuarat-mesyuarat yang telah bermula sejak bulan Mac lagi.

Untuk mengendalikan Muktamar yang ke 55 ini, telah dikerahkan lebih 100 petugas keselamatan, 400 anggota Unit Amal, 60 petugas dewan atau Bentara, 60 petugas protokol, 60 petugas pemilihan serta petugas-petugas lain untuk jamuan, persegaran, gerai, penerangan, media dan lain-lain lagi.

Kami telah berusaha untuk menjadikan Muktamar kali ini bertaraf dunia atau 'world class'. Sesuai dengan PAS yang telah mendapat perhatian bukan sahaja di kalangan masyarakat pelbagai kaum di Malaysia tetapi telah turut menarik tumpuan masyarakat antarabangsa.

Beberapa pendekatan baru telah kami lakukan sesuai dengan suasana masyarakat dan teknologi yang telah beredar jauh dari ketika PAS mula ditubuhkan 58 tahun yang lalu.

Selain dari ceramah umum yang sering diadakan setiap tahun, beberapa aturcara-aturcara telah diadakan untuk menarik masyarakat kepada Muktamar tahun ini. Forum perdana dan pertunjukan kesenian Islam merupakan di antara acara yang telah berjaya menarik orang ramai.

Iskandar Abdul Samad
Pengarah
Jawatankuasa Panitia Muktamar Ke 55
Shah Alam
7 Jun 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba