Skip to main content

TERIMA KASIH PARA PERWAKILAN .......

Bagi pihak Jawatankuasa Panitia Muktamar Ke 55 saya mengucapkan terima kasih di atas kerjasama para perwakilan.

Kami telah melakukan persiapan yang rapi dan terperinci untuk memastikan kejayaan Muktamar tahun ini dan berharap ia akan dapat meninggalkan kenangan manis kepada perwakilan sekelian.

Kami juga memohon maaf kepada para pimpinan, perwakilan, pemerhati, pengunjung dan peniaga sekiranya terdapat sebarang silap dan salah yang dilakukan oleh kami.

Untuk Muktamar tahun ini, 15 jawatankuasa kecil yang telah ditubuhkan selain dari jawatankuasa induk. Keseluruhannya lebih 100 orang telah terlibat di dalam mesyuarat-mesyuarat yang telah bermula sejak bulan Mac lagi.

Untuk mengendalikan Muktamar yang ke 55 ini, telah dikerahkan lebih 100 petugas keselamatan, 400 anggota Unit Amal, 60 petugas dewan atau Bentara, 60 petugas protokol, 60 petugas pemilihan serta petugas-petugas lain untuk jamuan, persegaran, gerai, penerangan, media dan lain-lain lagi.

Kami telah berusaha untuk menjadikan Muktamar kali ini bertaraf dunia atau 'world class'. Sesuai dengan PAS yang telah mendapat perhatian bukan sahaja di kalangan masyarakat pelbagai kaum di Malaysia tetapi telah turut menarik tumpuan masyarakat antarabangsa.

Beberapa pendekatan baru telah kami lakukan sesuai dengan suasana masyarakat dan teknologi yang telah beredar jauh dari ketika PAS mula ditubuhkan 58 tahun yang lalu.

Selain dari ceramah umum yang sering diadakan setiap tahun, beberapa aturcara-aturcara telah diadakan untuk menarik masyarakat kepada Muktamar tahun ini. Forum perdana dan pertunjukan kesenian Islam merupakan di antara acara yang telah berjaya menarik orang ramai.

Iskandar Abdul Samad
Pengarah
Jawatankuasa Panitia Muktamar Ke 55
Shah Alam
7 Jun 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se