Skip to main content

KONSPIRASI TERHADAP EXCO-EXCO PAS : SAYA BELUM NAMPAK LAGI SEBARANG BUKTI!

Saya belum lagi nampak sebarang bukti bahawa terdapat satu konspirasi untuk mengagalkan Exco-Exco PAS di Negeri Selangor. Walaupun terdapat khabar-khabar angin tetapi saya belum lagi nampak sebarang bukti-bukti yang kukuh.

Memang terdapat perancangan-perancangan yang gagal dilaksanakan dengan lancar tetapi ini mungkin akibat dari prosedur kerja yang lapuk dan usang yang masih digunapakai.

Perkara ini dan struktur pentadbiran kerajaan negeri pernah dibangkitkan pada sidang Dewan Undangan Negeri yang lepas oleh beberapa orang ADUN Pakatan Rakyat. Mereka mahu Exco bukan hanya menjadi Pengerusi Tetap sesuatu portfolio yang bermesyuarat dari ke semasa tetapi mereka mahu Exco-Exco diperuntukkan kakitangan-kakitangan kerajaan khusus di pejabat mereka. Buat masa ini, setiap Exco hanya diperuntukkan seorang setiausaha kerja dan seorang kerani untuk mentadbir seluruh negeri Selangor!

Yang membantu perancangan dan perlaksanaan Exco-Exco adalah jabatan-jabatan kerajaan yang terpaksa dikongsi bersama-sama Exco-Exco lain. Jabatan-jabatan ini pula mempunyai pengarah masing-masing dan di dalam sistem sekarang kadang-kala seorang kerani kelihatan lebih berkuasa dari Exco-Exco.

Sistem yang tidak efisien ini yang telah dibahaskan oleh ADUN-ADUN itu dan cadangan mereka telah mendapat perhatian Dato' Menteri Besar pada sidang Dewan Undangan Negeri tersebut yang berjanji akan mengkajinya.

Berbalik kepada teori konspirasi, saya tidak fikir ia benar tetapi sekurang-kurangnya ia akan membuat mereka yang terlibat sentiasa berwaspada. Mungkin ianya juga akan disentuh oleh para perwakilan pada Muktamar PAS hujung minggu ini yang tentunya akan membahaskan keberkesanan Exco-Exco PAS di dalam kerajaan.

4 Jun 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U