Skip to main content

MASUKLAH KE DALAM PADANG, JANGAN HANYA BERSORAK DI LUAR SAHAJA .....

Sebagai sebahagian dari pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor, saya mengalu-alukan ucapan Ketua Pemuda PAS Pusat, YB Salahuddin Ayub, di Muktamar di Ipoh bahawa beliau akan memantau kerajaan-kerajaan Pakatan Rakyat.

Sebelum ini Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Salehin Mukhyi, telah menyatakan bahawa beliau akan memantau Kerajaan Negeri Selangor. ‘Check and balance’, teguran dan nasihat adalah amat penting bagi mana-mana kerajaan.

Seorang profesor dari Universiti Islam Antarbangsa Malaysia memberitahu saya bahawa kerajaan Barisan Nasional yang tumbang di Selangor adalah terlalu angkuh. Sikap ini merupakan di antara penyebab kejatuhannya. Jika ia merupakan kenyataan seorang ahli politik mungkin kita akan mengatakan yang ianya “bias” tetapi dari seorang ahli akademik maka sudah tentu ianya adalah satu pendapat yang tidak didorong oleh sebarang sentimen politik.

Kerajaan mesti mendengar kepada rakyat. Kepada akar umbi. Saidina Umar Al-Khattab R.A. pernah diberi amaran dengan pedang akan implikasinya jika gagal melaksanakan tugas beliau. Tetapi kenapa memantau sahaja? Bukankah PAS adalah sebahagian dari Pakatan Rakyat? Kenapa tidak bersama-sama memastikan kerajaan-kerajaan tersebut berjalan di landasan yang benar? Kenapa bersuara di luar padang walhal anda boleh bersama-sama masuk ke dalam padang?

Saya yakin banyak ruang-ruang yang membolehkan mereka seperti YB Salahuddin atau Ustaz Salehin untuk berperanan. Lebih-lebih lagi Ustaz Salehin adalah seorang ahli majlis daerah. Secara teknikal sebahagian dari kerajaan. Sedikit sebanyak beliau adalah juga seorang pembuat dasar walaupun di peringkat daerah. Bukan orang luar seperti Khir Toyo atau Satim Diman.

Terdapat banyak jawatankuasa penasihat, “task force” dan jawatankuasa-jawatankuasa yang ditubuhkan untuk membantu Exco-Exco. Banyak platform untuk mereka yang berminat berperanan. Malah saya telah menerima cadangan dari beberapa buah NGO untuk menubuhkan satu jawatankuasa bagi membantu portfolio saya menyelesaikan masalah-masalah peneroka bandar. Saya telah menerima cadangan ini dan pada satu seminar pagi tadi, jawatankuasa ini telah dilancarkan dengan memasukkan sahabat-sahabat kita seperti Tuan Mohnsinon Haji Tahir dan Haji Anuar Tahir.

Kalau dulu NGO-NGO bertindak sebagai pemantau atau "watchdog" tetapi sekarang banyak yang telah tampil ke hadapan untuk membantu. Saya juga kagum dengan pengetahuan yang mereka ada tentang portfolio saya. Mereka benar-benar fokus dan menghasilkan begitu ramai pakar-pakar.

Walau bagaimanapun saya mengalu-alukan mana-mana pihak sekalipun seperti Dewan Pemuda PAS, Pusat atau Selangor, untuk mencadangkan pembaikan kepada perjalanan portfolio saya. Bersama-sama kita menjayakan program-program kerajaan negeri. Tetapi ianya lebih mencabar dari sekadar memantau. Ianya tidaklah semudah memberi komentar dan ulasan dari masa ke semasa. Ianya juga tidaklah begitu "glamour".

Saya amat berharap PAS seperti NGO-NGO dapat menghasilkan lebih banyak pakar-pakar dalam bidang-bidang yang bukan tradisi bagi kita. Sama ada dalam bidang perumahan, peneroka bandar, hal-ehwal tanah, rumah panjang, isu-isu JMB dan MC, isu-isu COB, projek-projek terbengkalai, pembangunan semula perbandaran dan banyak lagi yang memerlukan penterjemahan kepada perspektif Islam.

18 Ogos 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi