Skip to main content

NEGARA KEBAJIKAN ALA SINGAPURA

Beberapa minggu lepas seorang penghuni sebuah “council home” (rumah sewa majlis perbandaran) telah datang ke pejabat saya memohon kerajaan membatalkan kenaikan sewaan bulanannya. Kenaikan itu adalah satu dari legasi dari pentadbiran BN di Selangor.

Menurutnya, beliau terpaksa membayar RM250, dinaikkan dari RM125 dan dengan gaji bulanan sebanyak RM750 ini bermakna lebih dari 1/3 dari gajinya adalah untuk sewa rumah. Dengan ansuran bulanan kereta RM360, tidak ada apa yang tinggal untuk beliau dan keluarganya.

Bandingkan dengan penduduk Singapura. Baru-baru ini saya telah ke sana untuk melihat cara-cara negara tersebut menyelesaikan masalah perumahan dan pengurusan kawasan perumahan awam.

Saya telah diberitahu bagi rakyat berpendapatan rendah atau tidak mempunyai anak atau pasangan tua yang duduk bersendirian, mereka boleh menyewa pangsapuri 1 bilik atau “studio flat” dengan kadar 25 dollar sebulan. Walau bagaimanapun pendapatan bulanan mereka mestilah kurang dari 800 dollar sebulan. Ini bermakna mereka hanya membelanjakan kurang dari 5% dari gaji mereka untuk perumahan.

Pemandu pelancong yang bersama kami sepanjang lawatan ke Lembaga Pembangunan Perumahan (HDB), Penguasa Pembagunan Semula Perbandaran (URA) dan Pesuruhjaya Bangunan (COB) telah membeli rumah ketika berumur 26 tahun. Pangsapuri 3 bilik yang dibeli dengan pinjaman dari kerajaan memerlukan beliau membayar RM250 ansuran sebulan. Dengan itu, dengan gaji 1800 dollar sebulan ketika itu (15 tahun yang lalu), beliau hanya membelanjakan kurang dari 20% dari gajinya untuk perumahan.

Di Malaysia, kadang kala hampir separuh gaji kita adalah untuk membayar ansuran perumahan bagi yang membeli atau untuk sewa bulanan bagi yang menyewa.

Ketika di Singapura, jelas sekali strategi pemerintah di sana. Jika kos perumahan dapat dikurangkan maka ini bermakna rakyat dapat membelanjakan selebih gaji mereka untuk perkara-perkara lain

Di republik itu, 20 peratus dari gaji bulanan dipotong untuk CPF, sama seperti KWSP di Malaysia. Majikan pula mencarumkan 15 peratus kepada akaun CPF pekerja mereka. Ini bermakna jumlah simpanan setiap pekerja melalui CPF adalah 35 peratus (lebih kurang 20 peratus di Malaysia). Dana ini akan digunakan oleh pemerintah untuk melabur merata dunia melalui syarikat kerajaan seperti Temasik Holding yang turut mempunyai kepentingan di dalam banyak syarikat penting di Malaysia. Keuntungannya pula akan dipulangkan balik kepada rakyat negara itu atau menyediakan prasarana di pulau tersebut. Berniaga di Malaysia, keuntungan pula untuk rakyat mereka! Bagaimana pula peranan syarikat pelaburan negara kita, Khazanah?

Kita selalu melaungkan slogan “Rumahku Syurgaku” tetapi pada hakikatnya keadaan di negara kita tidak membenarkan ini berlaku bagi semua rakyat.

Pertama, perbelanjaan perumahan yang tinggi bermakna ramai yang terpaksa mempunyai pekerjaan kedua. Sama ada membawa teksi di waktu malam atau hujung minggu, berniaga pasar malam atau terlibat dengan “direct selling”, ianya boleh dikira sebagai pekerjaan kedua.

Kedua, sistem pengangkutan yang tidak efisien bermakna ramai yang terlibat dengan “traffic jam” atau terpaksa “berperang” sama ada untuk pergi atau balik dari kerja. Ramai yang perlu keluar awal pagi dan pulang melewati Maghrib. Oleh itu, “quality time” bersama keluarga adalah terlalu terbatas. Akhirnya institusi keluarga itu sendiri akan runtuh yang akan memberi kesan yang buruk kepada masyarakat secara keseluruhannya. Gejala sosial adalah natijah fenomena ini. Produktiviti mereka yang sentiasa tertekan juga akan menurun.

Di Singapura walaupun undang-undangnya ketat tetapi dua perkara yang diberikan fokus utama untuk memastikan rakyatnya berada ditahap yang optimum untuk digembelingkan bagi kemajuan negara.. Perumahan dan pengakutan awam. Saya tidak melihat dinding-dinding diconteng atau kemudahan awam dirosakkan

Perumahan yang sempurna bermakna anak-anak tidak akan bosan atau tertekan untuk tinggal di dalamnya. Pengangkutan awam yang sempurna bermakna rakyat tidak akan tertekan sama ada untuk pergi dan pulang dari kerja atau bagi pelajar-pelajar untuk pergi dan pulang dari sekolah.

Kedua-duanya akan bermakna lebih masa dapat diluangkan bersama keluarga maka ini akan menjadikan insitusi keluarga itu lebih teguh. Tidak ada lepak melepak. Atau dari perkspektif kita sebagai umat Islam, lebih banyak masa untuk mendegar kuliah atau beribadat di masjid dan surau. Kita perlu menghasilkan masyarakat yang “stress free”.

Malah sebelum ke Singapura, “retreat” Exco dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan Negeri telah diberitahu bagaimana kos perumahan dan pengangkutan adalah sebab utama kemiskinan bandar.

Mungkin ada yang berkata, Singapura bolehlah, ia negara kaya! Saya melihat Malaysia juga boleh melakukannya kerana kita juga kaya tetapi duit kita banyak hilang dengan amalan pembaziran dan rasuah, sama ada yang terbuka atau yang tersembunyi.

Perkhidmatan atau kemudahan yang dinikmati oleh rakyat adalah yang di bawah mutu yang sepatutnya.

Pembekal atau kontraktor terpaksa memberikan khidmat atau produk yang lebih rendah mutunya kerana terpaksa membuat bayaran “sogokan” kepada pihak-pihak yang tertentu. Sama ada ahli-ahli politik atau kakitangan kerajaan bagi sesuatu projek itu untuk diluluskan atau diperolehi.

Mungkin kontrak itu bernilai RM1 juta tetapi kos terpaksa dikurangkan sehingga RM800,000 sebab perlu memberikan rasuah bernilai RM200,000. Oleh itu kemudahan atau bangunan atau produk yang diterima oleh rakyat adalah di bawah spesifikasi yang ditetapkan.

Amalan memberikan kontrak kepada mereka yang tidak mempunyai kepakaran merupakan punca mengapa rakyat kerap tertipu. Dalam banyak kes, syarikat hanya merupakan orang tengah. Mereka mendapat kontrak dan memberikannya kepada syarikat yang mempunyai kepakaran. Syarikat yang mendapat kontrak hanyalah berperanan sebagai “posmen”.

Contohnya bagi pembinaan jalanraya, kontrak itu mungkin bernilai RM10 juta. Tetapi ianya diberikan kepada syarikat yang mempunyai kepakaran dengan nilai RM8 juta. RM2 juta untuk “posmen” dan dari jumlah itu mungkin RM1 juta untuk pemimpin politik yang membantu “posmen” itu mendapatkan kontrak. Maka jalanraya yang diterima oleh rakyat adalah bernilai RM8 juta dan bukan RM10 juta.

Lebih teruk lagi sekiranya pembinaan tidak dilakukan oleh syarikat kedua tetapi syarikat ketiga malah keempat, jalanraya yang diterima oleh rakyat mungkin bernilai RM5 atau 6 juta sahaja. Oleh itu RM4 atau 5 juta tidak dapat dimanfaatkan untuk rakyat tetapi masuk ke dalam poket para kroni. Maka tidaklah hairan sekiranya jalan-jalan mula berlubang setelah hanya 1 tahun.

Amalan ketiga yang menyebabkan rakyat Malaysia sentiasa ditipu adalah amalan “marked up” yang berlebih-lebihan atau melampau-lampau.

Sebelum ini kita didedahkan bagaimana sebuah jabatan kerajaan telah dibekalkan barangan dengan harga yang tidak masuk akal. Di antaranya pemutar skrew yang berharga RM50 dibekalkan dengan harga beratus-ratus ringgit. Ini bukan kejadian yang jarang-jarang berlaku tetapi satu kelaziman.

Baru-baru ini saya diberitahu bahawa sebatang pen yang berharga 50 sen tetapi telah dibekalkan kepada sebuah syarikat kerajaan (GLC) dengan harga RM20!

Saya juga pernah menulis bagaimana sebuah kontrak bangunan di dalam lingkungan RM75 juta ditawarkan kepada syraikat kroni dengan harga RM110 juta.

Apabila Pakatan Rakyat menang di Selangor, di antara penyelewengan yang paling awal didedahkan adalah bagaimana peruntukan ADUN-ADUN telah hampir habis dibelanjakan oleh ADUN-ADUN yang lalu dalam masa yang singkat.

Contohnya di Chempaka, ADUN yang lama telah menghabiskan lebih kurang RM450,000 dalam bulan Januari dan sebahagian bulan Februari. Sepatutnya setiap ADUN diperuntukkan RM500,000 sehingga bulan Disember tetapi semuanya telah hampir hangus dalam masa lebih kurang 45 hari!

Alhamdulillah, kerajaan yang baru telah memperuntukkan semula sebahagian dari jumlah yang dihabiskan bagi ADUN-ADUN yang lama untuk baki bagi tahun 2008. Peruntukkan ini adalah untuk rakyat, sama ada untuk projek-projek mesra rakyat, projek-projek infrastruktur yang kecil, sumbangan kepada yang memerlukan atau perkara-perkara lain untuk rakyat.

Pada mulanya saya tidak faham bagaimana RM450,000 dapat dibelanjakan dalam masa 45 hari. RM10,000 sehari?

Walau bagaimanapun misteri ini terungkai apabila didedahkan seorang pembantu ADUN Teratai yang lepas telah dicekup BPR kerana membuat tuntutan untuk 17 program mesra raktyat di surau-surau tetapi pada hakikatnya program-program itu tidak pernah dianjurkan. Tidakkah ADUN itu diberitahu akan program-program yang dianjurkan menggunakan peruntukan beliau?

Seperti biasa UMNO dan BN akan mengangap harta kerajaan adalah harta parti. Harta mak bapak mereka! Tidak hairanlah sekiranya peruntukan itu difaraidkan antara mereka. Hanya saya berdoa agar kita tidak akan menjadi seperti mereka tetapi cabaran-cabaran ketika berkerajaan itu lebih hebat dari ketika menjadi pembangkang.

Saya pernah menulis bagaimana ketika mengendalikan sebuah projek perumahan, saya pernah dihulurkan RM25,000 tunai sebagai sogokan untuk memberi kelulusan. Tetapi sekarang di dalam kerajaan, cabarannya berkali-kali ganda lebih hebat.

Tidak sampai enam bulan menjadi Exco, saya pernah dibisikan bahawa seorang pemaju bersedia membayar RM1 juta sekiranya saya menyokong permohonannya untuk mendapat pengecualian kuota Bumiputera bagi projeknya.

Mungkin ada yang berkata dengan RM1 juta banyak perkara yang boleh dibeli untuk memantapkan perjuangan. Tetapi sekiranya saya boleh menerima RM1 juta itu maka sia-sialah saya berhadapan dengan FRU atau membawa isteri dan anak-anak yang masih kecil hingga hampir subuh ke seluruh negeri Selangor.

Berbalik kepada Singapura, saya yakin mereka benar-benar menjaga kebajikan rakyat mereka. Bagi negara tanpa sebarang sumber asli, rakyat adalah aset yang paling penting. Mungkin Malaysia yang kaya dengan sumber-sumber asli tidak melihat rakyatnya sebagai aset penting. Hanyalah aspek “spiritual” yang tertinggal dari perancangan pemerintah rebublik itu. Jika dapat digabungkan pengalaman Singapura dan Islam, masyarakat kita berupaya menjadi lebih baik dari hari ini.

11 Ogos 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi