Skip to main content

PERMATANG PAUH : "REFERENDUM" ORANG MELAYU

Akhirnya segala tanda tanya terjawab. Datin Seri Wan Azizah akan berundur. Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan bertanding di Permatang Pauh.

Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, pilihanraya kecil yang akan menyusul adalah lebih dari hanya satu pertandingan di Permatang Pauh tetapi keputusannya akan menjawab beberapa persoalan.

Adakah Anwar masih mempunyai tarikan? Adakah BN telah pulih dari kekalahan teruk 8 Mac yang lalu? Adakah orang Melayu yang akan kali ini bersama-sama gelombang yang mengenepikan BN di lima negeri? Pada saya soalan terakhir adalah yang paling penting.

Memang tidak dinafikan, kemenangan Pakatan di Pulau Pinang, Perak dan Selangor adalah hasil dari sokongan pengundi bukan Melayu. Kerajaan yang baru di negeri-negeri itu “dipaksa ke atas orang-orang Melayu oleh pengundi-pengundi bukan Melayu”. UMNO masih dapat mempertahankan kebanyakan kerusi-kerusi mereka. Di kawasan “Malay belt” Selangor seperti di Tg. Karang dan Sabak Bernam, undi BN dilaporkan bertambah.

Tetapi setelah hampir lima bulan selepas pilihanraya, adakah orang Melayu sudah dapat merasakan kelebihan di bawah kerajaan-kerajaan yang baru. Atau adakah orang Melayu merasakan nasib mereka lebih baik ketika di bawah BN?

Pada saya semua ini akan terjawab di Permatang Pauh yang merupakan kawasan Melayu . Anwar mungkin akan menang tetapi majoriti kemenangan akan menjadi kayu pengukur sama ada orang Melayu berpuas hati dengan pentadbiran Pakatan. Bukan sahaja Pakatan pimpinan DAP di Pulau Pinang tetapi Pakatan di Perak dan Selangor.

Jika Anwar dapat menambah atau mengekalkan majoriti atau mendapat 50% dari majoriti Wan Azizah maka orang Melayu bolehlah dikira merasa selesa di bawah Pakatan. Tetapi kekalahan Anwar atau kemenangan dengan majoriti tipis bermakna banyak yang perlu dilakukan sebelum Pakatan Rakyat mendapat sokongan yang penuh dari orang Melayu.

Isu-isu kuil Rimba Jaya, Dasar Ekonomi Baru dan keris Hishamuddin Tun Hussein merupakan di antara isu-isu utama di kalangan masyarakat bukan Melayu pada pilihanraya umum bulan Mac yang baru lalu. Rata-rata orang bukan Melayu berpuas-hati dengan pentadbiran Pakatan yang baru. Tetapi tanpa sebarang isu-isu utama masyarakat Melayu, susah hendak dibaca dengan tepat sama ada orang-orang Melayu berpuas-hati atau tidak.

Jika ditanya penyokong-penyokong Pakatan, mereka berkata ya. Tetapi jika dibaca akhbar-akhbar milik BN atau ditonton saluran-saluran TV, seoalah–olah orang Melayu merasakan diri mereka sebagai rakyat kelas kedua.

Sebagai seorang pembuat dasar dan rakan-rakan lain di dalam pentadbiran negeri Selangor, kami amat memerlukan maklumbalas yang sebenarnya dari orang-orang Melayu. Jika ada yang kurang, kami akan cuba lengkapkan. Jika ada yang singkat, kami akan cuba labuhkan.

Maka di atas dasar itu, saya berharap pengundi di Permatang Pauh akan mengundi dengan bijak. Pada saya ianya bukannya pertandingan di antara Anwar dan pencabarnya. Atau Pakatan dan BN. Tetapi ianya satu “referendum”. Mengukur tahap kepuasan-hati orang Melayu.

Kita semua mahu Anwar menang. Kita tidak mahu Anwar kalah. Tetapi kita juga tidak mahu merasa selesa walhal orang Melayu tidak bersama kita. Oleh itu, kepada orang Melayu di Permatang Pauh, jadilah pengundi yang bijak. Hantarkanlah mesej anda kepada kami!

4 Ogos 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U