Skip to main content

KE MANA PERGINYA "ENGAGEMENT"?

Ada seorang pemerhati bukan Islam telah membuat ulasan di dalam internet bahawa Muktamar PAS di Ipoh baru-baru ini adalah lebih kurang sama dengan Perhimpunan Pemuda UMNO …… hanya keris sahaja yang tidak dicabut ( ….. everything but the keris ).

Saya tidak mahu membincangkan kewajaran ulasan tersebut tetapi perlu diselami kenapa ulasan sedemikian boleh dihasilkan. Adakah ia pendapat seorang atau ramai yang berpendapat sedemikian?

Kita boleh berhujjah bahawa ianya merupakan hak kita untuk berkata apa yang kita suka di Muktamar kita tetapi akhirnya kita perlu berdepan dengan mereka yang mula merasa curiga terhadap PAS. Mungkin bukan mereka yang berada di kawasan-kawasan “Malay heartland” seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah tetapi yang akan merasakan sebarang kesan adalah mereka di kawasan-kawasan seperti di Lembah Kelang dan di sekeliling Lembah Kinta.

Memang benar kita perlu membuat penegasan tentang dasar perjuangan kita tetapi kenapa begitu “defensive”? Seolah-olah apabila kita mencapai sedikit kejayaan pada pilihanraya umum yang lepas, kita telah mengorbankan prinsip-prinsip kita. Akibat dari “perasaan bersalah” ini, kita mula menyerang. Dari PKR dan DAP kepada pimpinan tertinggi PAS sendiri. Tetapi benarkah PAS telah mengorbankan prinsipnya?

Sekali lagi saya tidak ingin membincangkan isu ini tetapi yang nyata setahun sebelum ini, di Muktamar 2007 malah di tahun-tahun sebelum ini, kita sungguh berhati-hati. Mahu menjaga hati semua orang.

Mungkin cerita Muktamar ini telah basi tetapi ianya sengaja saya timbulkan semula apabila memerhatikan seolah-olah PAS telah mula menjadi “exclusive” semula.

Di Pandan, untuk 3 tahun berturut-turut telah dianjurkan program yang bernama Larian Merdeka yang mendapat sambutan dari masyarakat pelbagai kaum tetapi tidak tahun ini. Saya amat bimbang sekiranya kita dituduh menganjurkan program itu untuk memancing undi kaum Cina dan India maka setelah memenangi pilihanraya, kita tidak perlu lagi mendekati mereka.

Saya juga amat bimbang apabila melihat program-program “engagement” kita bersama masyarakat bukan Islam telah berkurangan.

Saya tidak menyalahkan sesiapa kerana “engagement” ini bukan sesuatu yang boleh dipaksa-paksa. Ianya akan datang dengan semulajadi. Saya tidak mahu kita melakukan “engagement” tetapi ianya hanya di peringkat permukaan, semata-mata untuk memancing undi sahaja. Tetapi ada yang melakukannya dengan semulajadi, mungkin mereka dibesarkan di dalam masyarakat yang berbilang kaum.

Kita tidak tahu siapa yang akan memegang panji-panji Islam di Malaysia pada masa akan datang. Mungkin kemenangan total Islam di Malaysia bukan dipimpin oleh orang Melayu?

Sebelum pilihanraya tahun ini, seorang petugas kecewa dengan penerimaan orang Melayu telah berkata, “Tunggu orang Cina masuk Islam baru Islam nak menang”. Akhirnya kita tidak payah menunggu orang Cina memeluk agama Islam, mereka mengundi PAS ketika masih Buddhist, Kristian, Atheist atau penganut agama-agama lain. Tetapi alangkah baik sekiranya mereka dapat menerima kesyumulan Islam dan tidak hanya mengundi PAS kerana benci kepada BN? Jadi apakah usaha-usaha kita? Sudah tentu tidak usaha-usaha “opportunist” pada tahun-tahun pilihanraya sahaja!

3 Ramadhan 1429 / 3 September 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un