Skip to main content

LEMAH DALAM KUAT?

Memang tidak dapat dinafikan program-program yang melibatkan pimpinan PAS di Selangor semakin bertambah sejak kemenangan Pakatan Rakyat pada 8 Mac yang lalu.

Kalau dulu hanya program-program Parti sahaja yang menonjolkan pemimpin-pemimpin Parti tetapi sekarang ini terdapat program-program kerajaan negeri yang memberi pendedahan kepada pimpinan Parti terutamanya yang menjadi ADUN atau Ahli Parlimen. Kalau dulu hanya di markas-markas sahaja tetapi sekarang di masjid, di surau, di dewan serbaguna, di balairaya malah di pejabat agensi-agensi kerajaan negeri, pimpinan PAS boleh berucap.

Ini adalah satu perkembangan yang baik kerana kita akan berupaya melebar luas pengaruh Parti atau sekurang-kurang meletakkan pimpinan kita di tengah-tengah masyarakat tetapi saya agak bimbang dengan perkembangan sedemikian. Kenapa tidaknya kerana ramai di antara kita yang hanya bergerak di atas platform kerajaan negeri.

Contohnya bagi kawasan-kawasan yang mempunyai ADUN, ADUN-ADUN akan menganjurkan program-program Mesra Rakyat. Tidak kiralah, sama ada Hari Kesihatan, Dialog Bersama Rakyat, Makan Sate, Makan Durian, Motivasi Pelajar, Motivasi Ibu Bapa atau Sambutan Merdeka, hampir setiap minggu ada program yang dianjurkan. Kadang-kala sehingga tidak ada ruang untuk program-program Parti.

Tetapi bukankah baik ada banyak program? Memang baik bagus tetapi ada perbezaannya.

Program kerajaan negeri atau program Mesra Rakyat ADUN lebih mudah hendak dianjurkan. Peruntukan disediakan oleh ADUN. Tidak perlu satu sen pun. Tempat, pilih saja dewan yang hendak digunakan. Malah khemah dan PA system pun majlis perbandaran boleh menyediakan.

Tetapi program Parti lain. Duit kena cari sendiri. Tempat pula terpaksa kita gunakan “creativity” kita, cari rumah orang ini dan orang itu malah kita boleh menganjurkan program di kaki lima. Kalau di markas, kita akan buat gotong royong membersihkan markas terlebih dahulu. Petugas-petugas pula akan datang menderu walaupun hanya dijamu air mineral dan nasi lemak kosong. Tetapi sekarang petugas-petugas pun ada yang minta diupah!

Walaupun sekarang ini lebih banyak program tetapi saya takut kita kehilangan kekuatan yang dikagumi oleh rakan dan lawan. Ingat atau tidak dulu, apabila UMNO begitu gerun kerana kita dapat menganjurkan program yang hebat-hebat? Mereka bertanya, “Di mana dapat duit?” atau “Ramainya petugas?”.

Betul, kita perlu memberi sedikit keselesaan kepada Cawangan-Cawangan dan petugas-petugas kita tetapi janganlah sampai kita hilang “competitive edge” dan “creativity” kita. Janganlah sampai kita lupa kepada budaya infaq atau budaya sukarela yang telah menjadikan PAS disegani dan dihormati. Cubalah minta derma dari ahli-ahli malah AJK-AJK, tidak ramai yang akan menghulur malah ada yang bertanya, “Bukankah kita ada YB?”. Kita sudah menjadi terlalu manja.

Ketika hadir di dalam satu program anjuran SRI Ilmi, Ampang saya diberitahu bahawa di Terengganu apabila PAS memerintah, sekolah-sekolah agama telah mendapat bantuan dari kerajaan negeri dan ramai guru-guru yang telah dinaikkan gaji dari RM450 kepada RM1,500. Ada yang telah membeli kereta.

Tetapi apabila kerajaan PAS tumbang, tidak ada lagi bantuan dari kerajaan negeri BN. Akibatnya guru-guru malah sekolah-sekolah itu menghadapi masalah. Ada yang menjadi lebih teruk dari sebelum PAS memerintah. Itu apa yang saya diberitahu. Mereka tidak dapat pulih seperti ketika mereka menjadi pembangkang. Mungkin ini sebabnya ada orang-orang Terengganu yang bersungguh-sungguh hendak bekerjasama dengan UMNO!

Walaupun kita tidak mahu kalah di Selangor tetapi kita pastikan yang jika ……… jika ……… jika kita kalah, kita tidak akan terduduk terus. Kita boleh bangkit, melawan balik, untuk merampas semula pemerintahan kerajaan negeri.

14 Ramadhan 1429 / 14 September 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U