Skip to main content

BIJAKNYA MASYARAKAT CINA

Kita selalu mendengar teori bagaimana orang Cina menuntut hak-hak mereka melalui dua saluran.

Yang pertama adalah dari dalam kerajaan di mana parti-parti komponen BN seperti MCA dan Gerakan membuat tuntutan atau mempertahankan hak-hak mereka dari dalam.

Saluran kedua adalah dari luar kerajaan terutamanya melalui parti pembangkang DAP atau NGO-NGO masyarakat kaum Cina.

Bagi isu-isu yang terlalu sensitif untuk dibangkitkan di dalam kerajaan yang mungkin akan menggugat kedudukan MCA di dalam BN atau akan menyebabkan BN kelihatan lemah atau menggentingkan hubungan di antara pimpinan MCA dan PM maka saluran kedua ini digunakan.

Saya belum berkesempatan untuk bertanya rakan-rakan di dalam DAP adakah teori ini benar tetapi nampaknya banyak perkara yang dituntut oleh masyarakat Cina melalui saluran DAP dan NGO-NGO telah dipenuhi kerajaan walaupun secara tidak langsung.

Mungkin ada “pre-council” antara mereka, yang ini MCA yang bersuara dan yang itu pula DAP atau NGO, saya tidak tahu.

Mungkin “bola tanggung” yang diwujudkan DAP atau NGO-NGO dilibas oleh MCA, juga saya tidak tahu kerana saya tidak pernah menghadiri mesyuarat-mesyuarat Kabinet. Tetapi di suatu masa dulu “bola tanggung” ini turut diwujudkan oleh Pemuda MCA yang ketika itu dipimpin oleh Lee Kim Sai.

Pemimpin MCA mungkin nampak lemah di luar tetapi hanya mereka di dalam BN sahaja boleh menjawab tentang peranan mereka di dalam memastikan tuntutan-tuntutan masyarakat Cina melalui DAP dan NGO-NGO dipenuhi kerajaan.

Tetapi hanyalah apabila masyarakat Cina mahukan perubahan yang lebih dari apa yang sanggup ditawarkan oleh pentadbiran Pak Lah, kerana dia juga perlu memikirkan tuntutan dari masyarakat Melayu juga, “persefahaman” ini nampaknya terlalu perlahan untuk mendapatkan apa yang dituntut oleh masyarakat itu.

Walau bagaimanapun cuba bandingkan dengan masyarakat yang hanya mempunyai MIC di dalam kerajaan. Mungkin saya salah tetapi saya tidak melihat sebarang saluran luar kerajaan bagi masyarakat India yang boleh memperjuangkan perkara-perkara yang tidak dapat diperjuangkan oleh MIC di dalam kerajaan.

21 Jun 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba