Skip to main content

JANGAN KITA MENJADI SEPERTI TUAN PENYAPU

Belanda telah menguasai Melaka dari 1641 sehingga 1724. Mereka telah merampasnya dari Portugis dalam beberapa siri peperangan yang akhirnya melihat penguasaan Portugis ke atas pelabuhan itu berakhir setelah 130 tahun.

Belanda pula telah melepaskan Melaka kepada Inggeris di dalam satu perjanjian yang melihat alam Melayu terbahagi dua hingga ke hari ini.

Ketika Belanda memerintah Kota Melaka, mereka telah memastikan kebersihan pelabuhan itu dengan melantik seorang penguatkuasa. Beliau akan menunggang kuda ke seluruh kota dan memastikan keadaannya bersih. Apabila penduduk melihat beliau datang, mereka akan pergi mendapatkan penyapu dan terus menyapu kawasan rumah mereka jika tidak mahu didenda. Akhirnya penguatkuasa ini digelar sebagai “Tuan Penyapu”. Saya tidak tahu berapa ramai “Tuan Penyapu” yang telah dilantik ketika era Belanda di Melaka tetapi salah seorang darinya telah menjadi gila dan telah terjun dari sebuah menara lalu terus meninggal dunia. “Tuan Penyapu” ini tidak disukai oleh penduduk Kota Melaka.

Di zaman ini tidak ada “Tuan Penyapu” tetapi yang paling hampir kepada beliau adalah bekas Menteri Besar Selangor, Dato Seri Mohammad Khir Toyo. Beliau tidak menunggang kuda seperti “Tuan Penyapu” di zaman Belanda tetapi beliau adalah tuan kepada penyapu-penyapu yang telah dihadiahkan kepada pegawai kerajaan yang dikatakan tidak cekap.

Ada yang berpendapat episod penyapu ini adalah di antara sebab-sebab kekalahan BN di Selangor. Pegawai kerajaan yang menerima penyapu ini mungkin tidak cekap tetapi budaya Melayu malah budaya Timur tidak menyukai mereka yang memalukan sesiapa di khalayak ramai.

Apabila Pakatan Rakyat menguasai Selangor, begitu banyak penyelewengan yang telah didedahkan. Duit rakyat disalahguna bagi dimanfaatkan golongan-golongan yang rapat kepada pimpinan BN. Duit rakyat atau dengan lebih tepat lagi duit anak-anak syarikat Kerajaan Negeri digunakan untuk menyelamatkan projek-projek para kroni yang telah atau hampir lingkup. Aset anak-anak syarikat dijual dengan harga yang murah. Segala-galanya terbongkar.

Tetapi Khir Toyo tidak ada lagi untuk menjawab kecuali di Dewan Undangan Negeri di mana beliau hanya mengulangi ungakapan, “Saya tidak faham”, apabila bekali-kali ditanya. Yang tinggal hanyalah pegawai-pegawai kerajaan. Penyelewengan dan salahguna kuasa berlaku di hadapan mata mereka. Tetapi seperti kebanyakan kakitangan kerajaan, mereka hanyalah insan-insan “Saya yang menurut perintah”. Perlukah mereka dipersalahkan? Perlukah mereka dihukum? Perlukah mereka ditelanjangkan?

Saya yakin ramai yang tidak redha dengan apa yang berlaku tetapi inilah Selangor di bawah Khir Toyo. Siapa yang berani melawan? Mereka bukanlah setolol yang disangka tetapi anak-anak masih bersekolah. Hutang rumah, hutang kereta, hutang kredit kad perlu dibayar setiap bulan. Saya tidak mengatakan ianya satu alasan tetapi tidak ramai yang mahu berada di tempat mereka. Kadang kala kita hanya boleh bercakap, berat mata memandang lagi berat bahu memikul. Mereka tidak ada berjuta-juta di dalam bank untuk meninggalkan jawatan mereka.

Tetapi ramai juga yang memprotes terhadap kemungkaran yang berlaku di keliling mereka. Ada yang menulis surat layang kepada BPR dan pemimpin-pemimpin BA, DAP atau NGO. Ada pula yang menyerahkan fail, dokumen, resit, voucher atau CD. Saya pun pernah menerimanya.

Maka apabila tiba pilihanraya, mereka menolak BN. Maka BN pun tumbang. Pakatan berkuasa. Tangan-tangan yang terlibat menjadi alat kepada BN melakukan penyelewengan telah turut menghukum BN di peti undi. Oleh itu, tidak seharusnya mereka dilihat sebagai “penjenayah” yang bersekongkol dengan BN kecuali para-para “opportunist” dan yang meredhai penyelewengan-penyelewengan itu. Jangan aibkan mereka seperti yang dilakukan oleh Ibnu Toyo, si “Tuan Penyapu”. Kelak mereka pula akan menghukum Pakatan.

2 Jun 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba